pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Moderator: Kosiarz
- nickczemnik
- jestem tu nowy...
Re: pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tu
Pytanie do bardziej obeznanych w temacie ode mnie: czy pokrywa zaworów do 4D56 np z L200 2003, lub z Gallopera (oczywiście taka na 2 a nie 3 śruby) będzie pasowała do 4D56 z Pajero I? Mój motor to wersja z turbo + IC. Uszczelka wiem, że jest taka sama, więc w teorii powinno pasować...
Druga kwestia gdzie najlepiej zanabyć te dodatkowe uszczelki pod śruby pokrywy zaworów? Może ktoś posiada odpowiedni numer części żeby to kupić np. w ASO Hyundaia?
Z góry dzięki za wskazówki!
Druga kwestia gdzie najlepiej zanabyć te dodatkowe uszczelki pod śruby pokrywy zaworów? Może ktoś posiada odpowiedni numer części żeby to kupić np. w ASO Hyundaia?
Z góry dzięki za wskazówki!
pokrywy będą pasowały, tylko będą posiadały rurki od podciśnień, co do gumek pod śruby to nie wszystko, należy też wymienić gumowy półksiężyc w głowicy przy grodzi i wszystko wkleja się na silikon.
uszczelka i półksiężyc - http://allegro.pl/uszczelka-pokrywy-zaw ... 98265.html
gumki śrub - http://allegro.pl/pajero-l-200-uszczeln ... 09281.html
półksiężyc - http://allegro.pl/pajero-uszczelka-pokr ... 09369.html
nie żałuj silikonu, wielu ludzi poległo na przecieku z półksiężyca, myśląc, że to tylny uszczelniacz wału.
po rozgrzaniu silnika dokręć czujnie pokrywę, bo się ułoży
nie żałuj silikonu, wielu ludzi poległo na przecieku z półksiężyca, myśląc, że to tylny uszczelniacz wału.
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
- nickczemnik
- jestem tu nowy...
Adas pisze:pokrywy będą pasowały, tylko będą posiadały rurki od podciśnień, co do gumek pod śruby to nie wszystko, należy też wymienić gumowy półksiężyc w głowicy przy grodzi i wszystko wkleja się na silikon.
Dzięki za info. O półksiężycu wiem i kupiłem go razem z uszczelką, bo właśnie tamtędy się lało. Niestety okazało się, że pokrywa z amelinium jest pęknięta, więc wolałbym ją wymienić na coś nowszego niż kolejną 25 letnią, a spawanie tego raczej niezbyt ma sens.
- lisisko
-
- Kontaktowanie:
Z tym silikonem to racja. Ja złożyłem bez smarowania, wytrzymało pół roku i już cieknie...

Uploaded with ImageShack.us

Pajero II 2,5 TD '94r
polksiezyc warto dorobic z aluminiowego wałka i wkleic na klej do szyb. to metoda dajaca raz na zawsze spokoj z tym gownem.
Nie siedzę na forum i NIE KORZYSTAM Z ŻADNEGO INNEGO NICKA
NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW
- maciek ttl
-
Takie cuś jest pomiędzy skrzynią i kołem zamachowym na silniku w dolnej części taka guma w kształcie księżyca około 20 cm co i po co to cudo??? Trzeba to zakładać bo napuchło olejem i nie chce wejść po wymianie sprzęgła
Pozdrawiam
Maciek
Maciek
poka fote
NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW
- nickczemnik
- jestem tu nowy...
Fajny pomysł. Klej do szyb nie protestuje przeciwko pracy w wysokiej temperaturze?қzh pisze:polksiezyc warto dorobic z aluminiowego wałka i wkleic na klej do szyb. to metoda dajaca raz na zawsze spokoj z tym gownem.
nie zauwazylem. w sumie tam jest tylko ~100C.
NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW
- lisisko
-
- Kontaktowanie:
Jak zlokalizować czujnik świateł cofania na skrzyni?
Koledzy, albo jestem ślepy, albo niepełnosprytny, ale nie mogę znaleźć tego cholernego czujnika do świateł wstecznego. Od kiedy mam auto, świateł nie było. Czy jest taka możliwość, ze ktoś to wykręcił i zaślepił? Z tego co wiem, to powinien być z tyłu skrzyni. A ja tam tylko widzę speedometer, a od góry czujniki od kontrolek. Czy mógłby mi ktoś po chłopsku wytłumaczyć, gdzie to jest
rudypajero.koszalin pisze:Na skrzyni biegów w PII jest tylko jeden czujnik... TO TEN![]()
Koledzy, albo jestem ślepy, albo niepełnosprytny, ale nie mogę znaleźć tego cholernego czujnika do świateł wstecznego. Od kiedy mam auto, świateł nie było. Czy jest taka możliwość, ze ktoś to wykręcił i zaślepił? Z tego co wiem, to powinien być z tyłu skrzyni. A ja tam tylko widzę speedometer, a od góry czujniki od kontrolek. Czy mógłby mi ktoś po chłopsku wytłumaczyć, gdzie to jest

Pajero II 2,5 TD '94r
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Tutaj masz pełnego manuala do skrzyń pajero:
http://www.pajero4x4.ru/disel-pdf/manual-trany.pdf
To jest manual do PI, ale umieszczenie czujników we wszystkich skrzyniach jest analogiczne.
Jak nie chcesz się przekopywać przez literaturę to proszę, to jest najczęściej spotykana skrzynka:
[IMG=http://img703.imageshack.us/img703/2782/le3e.png][/IMG]
To jest manual do PI, ale umieszczenie czujników we wszystkich skrzyniach jest analogiczne.
Jak nie chcesz się przekopywać przez literaturę to proszę, to jest najczęściej spotykana skrzynka:
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
Takie gumowe cuś miałem w którymś tam z kolei 4G63 w głowicy (od Sonaty chyba). Silikon musi być do silników a nie budowlany.lisisko pisze:Z tym silikonem to racja. Ja złożyłem bez smarowania, wytrzymało pół roku i już cieknie...
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
- lisisko
-
- Kontaktowanie:
Dzięki za manuala.rudypajero.koszalin pisze:Tutaj masz pełnego manuala do skrzyń pajero:
W tym tygodniu już nie będę miał czasu, żeby się ciepnąć pod auto. Choć wydaję mi się, że obadałem to miejsce i nic nie znalazłem... Ale, sprawdzę jeszcze raz.
Pajero II 2,5 TD '94r
Czujnik jest z tyłu skrzyni, a czujnik speedometer z tyłu reduktora.lisisko pisze:Jak zlokalizować czujnik świateł cofania na skrzyni?rudypajero.koszalin pisze:Na skrzyni biegów w PII jest tylko jeden czujnik... TO TEN![]()

3.0 V6 +Ironman
- lisisko
-
- Kontaktowanie:
ArturS pisze:Czujnik jest z tyłu skrzyni, a czujnik speedometer z tyłu reduktora.lisisko pisze:Jak zlokalizować czujnik świateł cofania na skrzyni?rudypajero.koszalin pisze:Na skrzyni biegów w PII jest tylko jeden czujnik... TO TEN![]()

Pajero II 2,5 TD '94r
- nickczemnik
- jestem tu nowy...
To są jeszcze tacy, którzy używają sanitarnego w samochodach?suzi4WD pisze:Takie gumowe cuś miałem w którymś tam z kolei 4G63 w głowicy (od Sonaty chyba). Silikon musi być do silników a nie budowlany.

Byś się zdziwił, mechanicy tfu samochodowi.

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
-
-
- Kontaktowanie:
Pomocy
Jakie oznaki daje umierające lsd w moście?
Zauważyłem,że coś się klinuje/szarpie w tylnym dyfrze. Dzieje się tak podczas nagłego ruszania, szczególnie na twardej nawierzchni przy skręconych kołach. Odczucie podobnie jest jak na zapiętej 100% blokadzie.I zdaje się, że zjawisko nie występuje na zimnym jeszcze gęstym oleju.
Miałem podobnie na początku jak kupiłem paździeża, ale zmieniłem olej z dodatkiem LS i przeszło na jakieś 5000km. Teraz problem się powtórzył tyle, że szarpanie jest o wiele mocniejsze. Do tego most przy większych prędkościach zaczął wyć ni z tego ni z owego. Zmieniłem olej i dalej tak samo.
Zrobiłem tak 900 km i szarpać szarpie ale nic poza tym, lsd wydaje się działać. Ale wkurw****ce jest to bardzo.
Miał ktoś tak?

Jakie oznaki daje umierające lsd w moście?
Zauważyłem,że coś się klinuje/szarpie w tylnym dyfrze. Dzieje się tak podczas nagłego ruszania, szczególnie na twardej nawierzchni przy skręconych kołach. Odczucie podobnie jest jak na zapiętej 100% blokadzie.I zdaje się, że zjawisko nie występuje na zimnym jeszcze gęstym oleju.
Miałem podobnie na początku jak kupiłem paździeża, ale zmieniłem olej z dodatkiem LS i przeszło na jakieś 5000km. Teraz problem się powtórzył tyle, że szarpanie jest o wiele mocniejsze. Do tego most przy większych prędkościach zaczął wyć ni z tego ni z owego. Zmieniłem olej i dalej tak samo.
Zrobiłem tak 900 km i szarpać szarpie ale nic poza tym, lsd wydaje się działać. Ale wkurw****ce jest to bardzo.
Miał ktoś tak?
k260
objawy wygladaja jakbys na zapietym przodzie jechal
lsd jak sie zjebie to go tak jakby nima a nie ze blokuje kiedy chce, zreszta sprawne lsd blokuje tyle co nic, wiec....
lsd jak sie zjebie to go tak jakby nima a nie ze blokuje kiedy chce, zreszta sprawne lsd blokuje tyle co nic, wiec....
NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW
-
-
- Kontaktowanie:
Nie, przód jest rozłączony na 100%
Czy ma ktoś z Was schemat budowy dyfra miśkowego z lsd?
Kzh, jeżeli chodzi o działanie lsd to moim zdaniem różnica jest duża na + dla mostu wyposażonego w lsd
Wcześniej miałem miśka (3d) z otwartym dyfrem i miałem problemy z pokonaniem niektórych przeszkód, które teraz objeżdżam bez problemu (wagon). Szczególnie na piaszczystych podjazdach jest znacznie lepiej.
Czy ma ktoś z Was schemat budowy dyfra miśkowego z lsd?
Kzh, jeżeli chodzi o działanie lsd to moim zdaniem różnica jest duża na + dla mostu wyposażonego w lsd
Wcześniej miałem miśka (3d) z otwartym dyfrem i miałem problemy z pokonaniem niektórych przeszkód, które teraz objeżdżam bez problemu (wagon). Szczególnie na piaszczystych podjazdach jest znacznie lepiej.
Ostatnio zmieniony pn paź 21, 2013 10:54 pm przez miki_mi2, łącznie zmieniany 1 raz.
k260
wydaje ci sie. lsd praktycznie nic nie daje.
po co ci schemat? tam sa tylko tarczki dodatkowo w porownaniu do zwyklego.
NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW
-
-
- Kontaktowanie:
Sugerujesz, że mam placebo
?
Mam dyfer z lsd, który i tak nic nie daje ale w terenie jeżdżę lepiej
jasne

Mam dyfer z lsd, który i tak nic nie daje ale w terenie jeżdżę lepiej

jasne

Kzh, chcę popatrzeć na te tarczkiқzh pisze:wydaje ci sie. lsd praktycznie nic nie daje.

k260
teraz pomysl!
skoro dasz rade reka przekrecic kolo (tak jak sprawdzasz czy lsd dziala na podniesionej jednej stronie) to jaka to moze byc sila i ile ona moze dawac w czasie jazdy ?
tarczki w google se znajdz albo na mitsubishilinks
skoro dasz rade reka przekrecic kolo (tak jak sprawdzasz czy lsd dziala na podniesionej jednej stronie) to jaka to moze byc sila i ile ona moze dawac w czasie jazdy ?
tarczki w google se znajdz albo na mitsubishilinks
NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW
-
-
- Kontaktowanie:
Może miałeś do czynienia z padniętymi blokadami, nie wiem.
Ja nadal twierdze, że różnica jest na plus.
Dwa te same auta, opony ateki, teren ten sam.
Auto z lsd za każdym razem jechało lepiej.
Magia? może tak może nie, a może działa lsd
Ponawiam pytanie, czy wiecie co może powodować blokowanie/tarcie/szarpanie w tylnym moście?
Zęby wszystkie na miejscu.
Ja nadal twierdze, że różnica jest na plus.
Dwa te same auta, opony ateki, teren ten sam.
Auto z lsd za każdym razem jechało lepiej.
Magia? może tak może nie, a może działa lsd

Ponawiam pytanie, czy wiecie co może powodować blokowanie/tarcie/szarpanie w tylnym moście?
Zęby wszystkie na miejscu.
k260
ok.
znam takich co im magnetyzery dzialaja
znam takich co im magnetyzery dzialaja

NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW