pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Moderator: Kosiarz
-
Re: pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tu
Huczy coś i slychac taki dziwny dźwięk jak się zjeżdża z góry na biegu :-/
Pajero 92 2,5 TD 

łożyska w skrzyni albo most się kończy
trudno ocenić po tym dziwnym dźwięku
trudno ocenić po tym dziwnym dźwięku
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie
-
ewidentnie ze skrzyni slychac
Pajero 92 2,5 TD 

-
-
Dzięki. Zatem wymieniam i pompę.Marcingalloper pisze:Pędzona klinowym, jednak warto zmienić z rozrządem bo jak zacznie ciec to i tak do wymiany trzeba rozrząd zwalać.politolog16 pisze:Czy w silniku 2.5 TDi (99KM) pompa wody jest na pasku rozrządu czy tylko klinowym? Bo nie wiem czy warto ją wymieniać razem z rozrządem.
Dzięki!
Niva 1.7i
zaczęła się... przygoda
zaczęła się... przygoda
- maciek ttl
-
szukam dla znajomej bloku silnika do pajero 2 diesel?
moze komuś zalega???
moze komuś zalega???
Pozdrawiam
Maciek
Maciek
dla Różowej landrynki
wątpię żeby komuś dobry blok zalegał

wątpię żeby komuś dobry blok zalegał
Witam jakie wymiary ma łożysko półosi w tylnym moście l200 99'?
Poproszę nie krzyczeć
Przeczytałem w ciągu ostatnich kilku dni milion tematów, kilka milionów postów i dostałem kociokwiku w głowie i żeby nie było... To forum też kilka razy pewnie by wyszło że przeczytane
Kto pyta nie błądzi... Czy przedni most o przełożeniu 5.285 różni się w jakikolwiek sposób od mostu z przełożeniem 4.875. Jako że obecnie jeszcze przez kilka chwil przebywam w Afganistanie, to nie mam możliwości sprawdzenia tego organoleptycznie
Rozchodzi mi się o półosie, przeguby... Mam potrzebę zanabycia drogą kupna za szelesty i przodu i tyłu z powodu nienaturalnej śmierci w/w...
A nie do końca jestem pewny czy aby nie muszę kupić całości w kpl. ( mówię o przodzie ) ... Mam nadzieję że się nie zacznie
No i przypomniało mi się jeszcze jedno... Czy tylny występował tylko z LSD? Pisałem do 2ch uczciwych handlarzy
i uczciwie mi odpowiedzieli że mają ale z LSD... Mam nadzieję że występowała w "awtomacie" normalna ludzka blokada...
Auto z podpisu.

Kto pyta nie błądzi... Czy przedni most o przełożeniu 5.285 różni się w jakikolwiek sposób od mostu z przełożeniem 4.875. Jako że obecnie jeszcze przez kilka chwil przebywam w Afganistanie, to nie mam możliwości sprawdzenia tego organoleptycznie

No i przypomniało mi się jeszcze jedno... Czy tylny występował tylko z LSD? Pisałem do 2ch uczciwych handlarzy

Auto z podpisu.
PII 2.5D 91 SS lift 7cm 33x12.5x15 + 35x11.5x15
Trzeba być naprawdę dobrym, żeby móc być złym...
Z kupowaniem półosi i przegubów do pajero to jest jakiś kosmos
a to za gruba a to za długa a to inna ilość zębów. Musisz wyjąć swoje i pomierzyć, później cisnąć sprzedawcę by zrobił to samo.
Możesz też mieć szczęście i trafić od razu bez pudła

Możesz też mieć szczęście i trafić od razu bez pudła

W160
PajeroLong SS
PajeroLong SS
Ostatecznie możesz pokusić się o techniczny bandytyzm i zrobić hybrydy przegubów ze swoich i z kupionego mostu. Problem dotyczy właściwie tylko jednej strony.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Dlatego również rozważam opcję kupna całego kpl na przód... Żeby sobie darować przymiarki i jazdę na darmo do uczciwych handlarzy...
Niestety z powodu chwilowej nieobecności nie mogę nadzorować sam
A jak się sprawa ma z blokadą tylnego mostu?
Kanibalizmu technicznego dopuszczam się na nim od kilku jaż ładnych lat
Na razie z powodzeniem 
Ale co ja się musiałem najpierw naczytać... Teraz to już wszystko mi się wykotłowało i czuję się jak świeżak

Niestety z powodu chwilowej nieobecności nie mogę nadzorować sam

A jak się sprawa ma z blokadą tylnego mostu?
Kanibalizmu technicznego dopuszczam się na nim od kilku jaż ładnych lat

Ale co ja się musiałem najpierw naczytać... Teraz to już wszystko mi się wykotłowało i czuję się jak świeżak

PII 2.5D 91 SS lift 7cm 33x12.5x15 + 35x11.5x15
-
-
Czy w Mitusubiszhi też kluczyk ma immobilizer?, jeśli tak jak w Hujdaju to może ma ktoś sprawdzony tani namiar. Nie chodzi mi o dorobienie kluczyka a tylko samo wkodowanie transpondera bo z tego co się dowiedziałem to wołają 200-350zł a maszynę do kodowania można wyrwać i za 500zł.
Ma. u mnie najtansza opcja bylo wywalenie immo i hurtowe dorobienie kluczykow po 12 zl za sztuke. 

Mitsu Pajero dwałosiem tedeji. Było.Vitara była. Sportage 8V był. V70 2.5tdi jest. XC90 2.4 D5 jest.
-
-
Surówkę mam z tranponderem ori Hyundai, chodzi tylko o to by wkodować nawet nie sam kluczyk tylko dokupię sam transponder np: http://allegro.pl/transponder-crypto-48 ... 61567.html i przyleputam go klejem w miejscu petli immobilizera i będzie hulać. Na allegro jest pełno maszynek do kodowania immolilizerów i taką co koduje Gallopera i pewnie Mitsubishi można kupić za lekko ponad 500zł, za dorobienie chcę więcej jak połowę tej sumy i zastanawiam się na zakupemRyżak pisze:Ma. u mnie najtansza opcja bylo wywalenie immo i hurtowe dorobienie kluczykow po 12 zl za sztuke.

Wczoraj w nocy wykopałem ogłoszenie gdzie ktoś kodował za 50zł, trzeba było tylko wysłać swój kluczyk, on dorabiał transponder i odsyłał, jednak nikt nic nie pisał, numeru telefonu też brak i szukam dalej. Dzwoniłem do "kluczników" w CH na głębockiej i najpierw mówił że wkoduje mi taki sam mały transdonder za 100zł, ale w końcu cena urosła do standardowych 250zł.
Nie wiem czy nie dorobić zwykłego kluczyka za kilka złotych, a ten oryginał uciąć i część z transponderem zamontować koło pętli bo tak będzie działać. Muszę coś z tym zrobić bo kluczyk nie dość że mocno krzywy to jeszcze tak zdarty że czasami otwarcie drzwi wymaga kilkuminutowego grzebania w zamku. No i boję się że kiedyś wyjmę kluczyk w dwóch częściach z kieszeni

PS: immo wywaliłeś bezpośrednio z pompy, jest podobnie jak w grupie VW

załóż sobie centralny na pilota i problem z dłubaniem w zamkach z głowy
koszt centralki 60 zł plus godzina roboty
podejrzewam ,że sam imo to tylko odcina zawór pompy i/albo przekaźnikiem odcina rozrusznik więc to tez w domowych warunkach da się ominąć
dorobić zwykły klucz i po sprawie
koszt centralki 60 zł plus godzina roboty

podejrzewam ,że sam imo to tylko odcina zawór pompy i/albo przekaźnikiem odcina rozrusznik więc to tez w domowych warunkach da się ominąć
dorobić zwykły klucz i po sprawie

Dokladnie, na pompie jest immo. Ale szczegółów Ci nie podam, bo to mi magicy z warsztatu robili takie czary 

Mitsu Pajero dwałosiem tedeji. Było.Vitara była. Sportage 8V był. V70 2.5tdi jest. XC90 2.4 D5 jest.
-
-
Oj Wy to tak wszystko upraszczacie, wywalić, odciąć, załóż se centralny
, nie chcę tak wolę naokoło
.
Centralny w Galloperze działa na zasadzie siłownika master w drzwiach kierowcy i wysterowanie jego powoduje otwarcie drzwi w całym samochodzie - nie zagłębiałem się w to dokładnie, ale temat myślę że wart przemyślenia
, i zawsze można mieć fajowy kluczyk scyzoryk
. Dziś pooglądam allegro i pomyślę, a jak masz już jakieś info to też możesz maznąć.
Immo w pompie, wywalałem w VW Passacie, jeśli jest podobnie to długo wywalenie nie zajmie
, wolałbym jednak żeby może działało.

Centralny w Galloperze działa na zasadzie siłownika master w drzwiach kierowcy i wysterowanie jego powoduje otwarcie drzwi w całym samochodzie - nie zagłębiałem się w to dokładnie, ale temat myślę że wart przemyślenia

Immo w pompie, wywalałem w VW Passacie, jeśli jest podobnie to długo wywalenie nie zajmie

Jeśli hyundai nic nie udoskonalił to sterowanie otwieraniem zamykaniem masz masą .
Puszka sterownika w dwójce jest nad kolanami kierowcy a w Hyu.. trzeba usiąść w środku ,pozamykać pootwierać i posłuchać gdzie tyka przekaźnik sterownika. Jak go znajdziesz to daj znać oblecimy resztę za flaszkę plus piwo. Muszę jakoś dla Kabala odpracować
Puszka sterownika w dwójce jest nad kolanami kierowcy a w Hyu.. trzeba usiąść w środku ,pozamykać pootwierać i posłuchać gdzie tyka przekaźnik sterownika. Jak go znajdziesz to daj znać oblecimy resztę za flaszkę plus piwo. Muszę jakoś dla Kabala odpracować

-
-
No patrzajta jaki cfaniaklukas 78 pisze:Jeśli hyundai nic nie udoskonalił to sterowanie otwieraniem zamykaniem masz masą .

PS: coś w Hyundaiu mam i tak pomotane, w innych o tym nie słyszałem. Wyjmuję kluczyk wyłącza się radio, wciskam włącznik i radio się włącza bez kluczyka w stacyjce i gra przez ok.30min i wtedy następuje coś "dziwnego" - radio się wyłącza, ryglują się samoczynnie drzwi i jeśli są otwarte okna też się domykają

to raczej na 99,9%dokładka , podejrzewam ze masz też jakiś stary alarm wpięty w instalację
jak to tyle grzebania i myślenia to cena idzie w górę o zgrzewkę

-
-
Jesssu.lukas 78 pisze:to raczej na 99,9%dokładka , podejrzewam ze masz też jakiś stary alarm wpięty w instalację
Czy dokładka nie jestem przekonany, na forumie Hyundaia ktoś tam naklepał że w pewnych modelach, nie w Galloperze ale ogólnie Hyundaiach, po przełożeniu jakiejś "zworki" (przełożenie przekaźnika w inne boczne wolne stopki) uruchamiało się coś w rodzaju modułu komfort i po zamknięciu drzwi pilotem domykały się szyby. Coś podobnego może być i w Galloperze, znów u znajomego po przyciśnięciu i przytrzymaniu chwilę szyba pasażera zjeżdża lub wjeżdża sama, u mnie trzeba trzymać i jedynie otworzyć szybę kierowcy tak można że chwilę trzymam i zjeżdża na sam dół bez trzymania przycisku - ale motam

wątpię żeby miał fabryczny moduł komfortu ale na wynalazkach aż tak dobrze się nie znam 

-
-
Drogie Bravo, dziś przeleciałem smarem wszystkie kalamitki w Galloperze, i tak się zastanawiam bo oleje też niedawno zmieniałem, ale o sprzęgiełkach przednich piast, a dokładnie ich obsłudze wiem niewiele. Zaraz po zakupie zamontowałem manualne AVM, które cyklicznie (nawet i wczoraj) są taplane w błocie i zdarza się że nurkują pod wodą - czy te sprzęgiełka się jakoś serwisuje
, rozkręca, czyści, smaruje czy tylko poleruje chromowaną obudowę, która mimo że ma z osiem miesięcy wygląda na 8 lat (już prawie nie błyszczy
).
To jak o sprzęgiełkach piszemy to w pakiecie zapytam, dużą szkodę im robię, bo odkąd mam je zamontowane to zawsze są w pozycji 4X4, chyba że mam naprawdę dłuższy wyjazd po czarnym to już zmuszę się, schylę i przekręcę w pozycję 4X2.

To jak o sprzęgiełkach piszemy to w pakiecie zapytam, dużą szkodę im robię, bo odkąd mam je zamontowane to zawsze są w pozycji 4X4, chyba że mam naprawdę dłuższy wyjazd po czarnym to już zmuszę się, schylę i przekręcę w pozycję 4X2.
-
Rozbierasz czyscisz smarujesz składasz uszczelniasz i zrobione.
Pajero 92 2,5 TD 

-
-
No bo myślałem że się już na mnie wszyscy pogniewaliqmulus pisze:Rozbierasz czyscisz smarujesz składasz uszczelniasz i zrobione.

Smar ma być jakiś wyjątkowy czy jakiś taki zwykły standardowy