Dobra, jest tak:rudypajero.koszalin pisze:Na prawej części p.mostu napędowego jest taka przystawka, w niej jest przesuwka która rozpina półoś, jest tam też czujnik, taki jak w reduktorze. Jak półoś jest spięta przesuwką to czujnik jest zwarty.
Awaryjny sposób naprawy napędu to wypięcie wężyków od zaworków, w siłowniku na moście jest jeszcze sprężyna która zapina półoś w razie braku podciśnienia.
Oczyściłem zaworki z nadkola, zdemontowałem nasmarowałem i w ogóle wszystko hiper super. Ładnie ssają oba równo, niestety oba na raz co by oznaczało awarię któregoś czujnika w reduktorze.
Po odpaleniu auta dzieje się tak:
1 Gdy oba zaworki są podłączone to:
2H przednie kółka migają
4H wsio OK
4Hloc i na 4Lloc przednie kółka nie migają, miga natomiast kontrolka centraldyfra.
2 Gdy odepnę wężyk z lewego zaworka, a prawy pozostaje zapięty to:
2H przód miga
4H wsio OK
4Hloc i na 4Lloc przednie kółka nie migają, miga natomiast kontrolka centraldyfra.
Czyli jest dokładnie tak jak przy zapięciu wężyków do obu zaworków.

3 Gdy odepnę wężyk z prawego zaworu, a lewy zostawię podłączony (sytuacja odwrotna do pt2)
2H OK
4H przód miga
4Hloc i 4Lloc przód miga i miga kontrolka centraldyfra.
Sprawdziłem też żarówką kable co prowadzą do zaworków i zarówno na 2H jak i na 4H na obu jest napięcie. Tak chyba nie ejst dobrze (pyt 2).
Podczas prób jazdy na piachu okazało się, że napędy działają prawidłowo. Jest 2H i 4H itd.
Teraz powinienem sprawdzić czujnik na przednim dyfrze, ale niestety poległem na wtyczce, no za cholerę nie mogłem jej odpiąć, więc czujnika nie sprawdziłem.
pyt 1
Muszę się dobrać do czujnika na przednim dyfrze?
pyt 2
Czy naprzemiennym sterowaniem zaworkami sterują czujniki na reduktorze?
pyt 3
Czy czujnik na przednim dyfrze odpowiada tylko za kontrolki, czy steruje czymś jeszcze?
pyt 4
Czy światła cofania są podłączone do czujników na reduktorze?
Dodam, że nie mam świateł cofania (żarówki sprawne).
Dobra informacja jest taka, że ABS ponownie się sam naprawił.