Pajero 2.5 problem z wałem korbowym?
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
Pajero 2.5 problem z wałem korbowym?
Jakie mogą być przyczyny ruszającego się wału tak jak na filmie https://www.youtube.com/watch?v=Moxdg5ZA8hY
- vandall_jr
-
Re: Pajero 2.5 problem z wałem korbowym?
Brak łożysk wzdłużnych.
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
-
-
Ktoś poskładał wał bez panewek oporowych
.

-
- jestem tu nowy...
Mam takie pytanie czy da się wyjąć silnik razem ze skrzynią górą nie posiadając kanału jeśli tak to co trzeba koniecznie zdemontować??
Ze skrzynią nie wyjdzie. Odkręcenie skrzyni powinno się udać bez kanału, choć łatwo nie będzie.
GAZ 69-był
UAZ 3741-był
Galloper 2.5TCI
UAZ 3741-był
Galloper 2.5TCI
hardcore sie zapowiada...jesteś młody i silny?To próbuj 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
-
-
Zrobi, bo chce wyjąć w górę, a nie opuszczać w kanał.vandall1 pisze:hardcore sie zapowiada...jesteś młody i silny?To próbuj
Skrzynie odkręci bez kanału swobodnie - tak wyjmowałem swój silnik. Skrzynie odkręcałem leżąc pod samochodem bo kanał był zajęty, później tylko żurawik i silnik z wozu.
PS: to było za trzecim razem, czyli głowicę zdjąłem w niecałe 40min, odkręciłem skrzynie w 20min i wyjąłem silnik w następne 10min

Z głowicą będzie trochę gorzej, no i nie zapomnij o zdjęciu maski.
Tak sobie obejrzałem jeszcze raz ten filmik i dopadły mnie watpliwości:
nie wiem jaka jest konstrukcja panewki głównej w miejscu oporu.Może być całościowa,tedy nie ma opcji niewłożenia jej na miejsce.
Jeżeli sa to półksiężyce,to jest to bardziej prawdopodobne-można zapodać nowe lub w wersji lowlowbudżet zamienić przednią z tylną,gdyż albowiem przy pracy sprzegła ta przednia jest bardziej dobijana
Moze da sie to zrobić bez prucia siln z fury
nie wiem jaka jest konstrukcja panewki głównej w miejscu oporu.Może być całościowa,tedy nie ma opcji niewłożenia jej na miejsce.
Jeżeli sa to półksiężyce,to jest to bardziej prawdopodobne-można zapodać nowe lub w wersji lowlowbudżet zamienić przednią z tylną,gdyż albowiem przy pracy sprzegła ta przednia jest bardziej dobijana

Moze da sie to zrobić bez prucia siln z fury

Ostatnio zmieniony ndz kwie 03, 2016 11:43 pm przez vandall1, łącznie zmieniany 1 raz.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
-
- jestem tu nowy...
Panewki główne wału korbowego jeśli o te chodzi to są one w kształcie półksiężyca składają się z dziesięciu nazwijmy to części w tym dwa półksiężyce różnią się brzegami.
Oj,nie rozumiesz za bardzo...
Mniejsza z tym,chodzi właśnie o te które "różnią się brzegami".Te brzegi to właśnie panewki wzdłużne-trzymają one wał poosiowo i jak sa nadmiernie zużyte,to wał będzie właśnie miał taki luz.Wielkość tego luzu jest określona dla każdego silnika.
Powinieneś ów luz zmierzyć szczelinomierzem i porównać z dopuszczalnym.Z filmiku nic nie da sie stwierdzić.
Wyżej mówiłem o innej konstrukcji tych panewek,ale mniejsza z tym.
Te panewki wzdłużne podtrzymują wał w momencie naciskania sprzęgła i ich zużycie świadczy o długiej eksploatacji motoru..
Mniejsza z tym,chodzi właśnie o te które "różnią się brzegami".Te brzegi to właśnie panewki wzdłużne-trzymają one wał poosiowo i jak sa nadmiernie zużyte,to wał będzie właśnie miał taki luz.Wielkość tego luzu jest określona dla każdego silnika.
Powinieneś ów luz zmierzyć szczelinomierzem i porównać z dopuszczalnym.Z filmiku nic nie da sie stwierdzić.
Wyżej mówiłem o innej konstrukcji tych panewek,ale mniejsza z tym.
Te panewki wzdłużne podtrzymują wał w momencie naciskania sprzęgła i ich zużycie świadczy o długiej eksploatacji motoru..
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
-
- jestem tu nowy...
Dziękuję bardzo za garść cennych informacji ale mam kilka pytań czy ktoś z szanownych kolegów wyjmował silnik z pajero mam zwaloną głowicę i chcę jednak odkręcić od skrzyni silnik jak
dostać sie do dwóch śrub od góry ile trzeba przesunąć silnik do przodu aby go wypiąć od skrzyni? Za porady z góry dziękuję ps motor naprawiam cały bo chcę wiedzieć co mam bo silniki z aukcji to najczęściej padaka i do takiego samego remontu jak mój pozdrawiam.
dostać sie do dwóch śrub od góry ile trzeba przesunąć silnik do przodu aby go wypiąć od skrzyni? Za porady z góry dziękuję ps motor naprawiam cały bo chcę wiedzieć co mam bo silniki z aukcji to najczęściej padaka i do takiego samego remontu jak mój pozdrawiam.
-
-
Galloper, prawie to samo.
Dwie górne śruby odkręcasz z kanału najlepiej jak byś miał giętką przedłużkę taką chociaż 30cm. Giętką z kluczem nakładasz na śrubę i dopiero na klucz i odkręcasz. Trudno ale idzie to zrobić.
Silnik po odkręceniu wychodzi bez problemu, maskę zdejmij też. Wyciągnij chłodnicę i choć ja wyjmowałem jak ona była a tylko wiatrak z wisko zdjąłem i poszło. Wkładałem jak chłodnicy nie było bo łatwiej, szybciej i w razie jak coś się gibnie to chłodnicy nie uszkodzi.
Dwie górne śruby odkręcasz z kanału najlepiej jak byś miał giętką przedłużkę taką chociaż 30cm. Giętką z kluczem nakładasz na śrubę i dopiero na klucz i odkręcasz. Trudno ale idzie to zrobić.
Silnik po odkręceniu wychodzi bez problemu, maskę zdejmij też. Wyciągnij chłodnicę i choć ja wyjmowałem jak ona była a tylko wiatrak z wisko zdjąłem i poszło. Wkładałem jak chłodnicy nie było bo łatwiej, szybciej i w razie jak coś się gibnie to chłodnicy nie uszkodzi.
Ogólnie,to chyba lepiej zwalić najpierw skrzynię,czyli poluzować ja z tyłu i przechylić cały zespół napedowy,tedy dojscie do górnych śrub jest dobre.Potem silnik.Montaż w kolejnosci odwrotnej.
Wiem,ze daje sie też wyrzucić silnik nie ruszając skrzyni,ale odwrotny montaż jest b upierdliwy.Chodzi też o komfort i czystość pracy:połaczenie silnika ze skrzynią wymaga precyzyjnego "trafienia".
W niedawnym przypadku,gdy montowaliśmy automat do ZD30 nissana-woleliśmy zdjąć budę i wrzucić skręcony zespół na ramę-poszło szybko i sprawnie-na pewno nie dłużej niz gdybyśmy walczyli po samochodem.
Wiem,ze daje sie też wyrzucić silnik nie ruszając skrzyni,ale odwrotny montaż jest b upierdliwy.Chodzi też o komfort i czystość pracy:połaczenie silnika ze skrzynią wymaga precyzyjnego "trafienia".
W niedawnym przypadku,gdy montowaliśmy automat do ZD30 nissana-woleliśmy zdjąć budę i wrzucić skręcony zespół na ramę-poszło szybko i sprawnie-na pewno nie dłużej niz gdybyśmy walczyli po samochodem.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl