Słabe hamulce

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Paweł93

Słabe hamulce

Post autor: Paweł93 » ndz kwie 24, 2016 1:51 pm

Witam mam takie pytanie otóż w Pajero I pomimo tego, że ma pozór wszystko jest ok tzn, klocki, tarcze, okładziny, bębny są w porządku, hamulce odpowietrzone, brak wycieków no i pedał też jest w miarę twardy a mimo wszystko po naciśnięciu hamulca z całej możliwej siły, wręcz stania na nim :D koła nie dają się zablokować nawet na żwirku, ma ktoś może jakieś pomysły bo mi jedyne co przychodzi do głowy to, że albo pompa ma jakąś wewnętrzną nieszczelność i nie daje odpowiedniego ciśnienia, albo coś gdzieś jest niedrożne chociaż przewody hamulcowe prawie wszystkie wymieniane a te niewymieniane posprawdzane, albo może pompa vacum daje słabe podciśnienie i przez to brak odpowiedniej pomocy serwa, bądź też same serwo jest walnięte a może mam z jakiegoś lipnego materiału klocki i okładziny bądź też były przegrzane i nie ma wystarczającego tarcia ? Może jakieś inne pomysły albo podpowiedzi jak to sprawdzić ?
1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3

Awatar użytkownika
rudypajero.koszalin
Kontaktowanie:

Re: Słabe hamulce

Post autor: rudypajero.koszalin » ndz kwie 24, 2016 9:57 pm

Zrób eksperyment, wciśnij hamulec na zgaszonym silniku, i z wciśniętym uruchom silnik. Pedał powinien trochę opaść i "zmięknąć". Jeśli tak się dzieje to z serwem i podciśnieniem prawdopodobnie jest OK. Ale i tak warto posprawdzać wszystkie gumowe połączenia pomiędzy pompą waku a serwem. Jak dobrze pamiętam wartość podciśnienia w układzie powinna wynosić -0,96 Bar.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”