Słabe hamulce
Moderator: Kosiarz
Słabe hamulce
Witam mam takie pytanie otóż w Pajero I pomimo tego, że ma pozór wszystko jest ok tzn, klocki, tarcze, okładziny, bębny są w porządku, hamulce odpowietrzone, brak wycieków no i pedał też jest w miarę twardy a mimo wszystko po naciśnięciu hamulca z całej możliwej siły, wręcz stania na nim
koła nie dają się zablokować nawet na żwirku, ma ktoś może jakieś pomysły bo mi jedyne co przychodzi do głowy to, że albo pompa ma jakąś wewnętrzną nieszczelność i nie daje odpowiedniego ciśnienia, albo coś gdzieś jest niedrożne chociaż przewody hamulcowe prawie wszystkie wymieniane a te niewymieniane posprawdzane, albo może pompa vacum daje słabe podciśnienie i przez to brak odpowiedniej pomocy serwa, bądź też same serwo jest walnięte a może mam z jakiegoś lipnego materiału klocki i okładziny bądź też były przegrzane i nie ma wystarczającego tarcia ? Może jakieś inne pomysły albo podpowiedzi jak to sprawdzić ?

1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Re: Słabe hamulce
Zrób eksperyment, wciśnij hamulec na zgaszonym silniku, i z wciśniętym uruchom silnik. Pedał powinien trochę opaść i "zmięknąć". Jeśli tak się dzieje to z serwem i podciśnieniem prawdopodobnie jest OK. Ale i tak warto posprawdzać wszystkie gumowe połączenia pomiędzy pompą waku a serwem. Jak dobrze pamiętam wartość podciśnienia w układzie powinna wynosić -0,96 Bar.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.