Regulacja kąta kołaP2.
Moderator: Kosiarz
Regulacja kąta kołaP2.
https://get.google.com/albumarchive/113 ... H2V1XyUich
Jak widać na załączonym obrazku prawe koło jest bardziej.
Mam dwie różne podkładki luzem, zdaje się że są 1 i 2 mm.
Ile tego upchnąć żeby było jak z lewej ?
Jak widać na załączonym obrazku prawe koło jest bardziej.
Mam dwie różne podkładki luzem, zdaje się że są 1 i 2 mm.
Ile tego upchnąć żeby było jak z lewej ?
Zdrapek i poharatka
Re: Regulacja kąta kołaP2.
Byem swoim Pojarem na geometri w czwartek.Robilem zawieszenie z przodu.Z prawej strony mam włożone dwie blaszki,jedna 1mm a druga 2.Po lewej wyszło zero blaszek,nie mam ani jednej.Koła patrzą tak samo.
Dzisiaj pojeździlem trochę po czarnym na nowych gumach(duratrack)i zauważyłem,żę koła patrzą delikatnie górą na zewnątrz.Jest też "ślad"na oponach ,jakby nie jechały całą powierzchnią gumy.Widać,że zewnętrzna krawęź bierze mocniej.Zauważyłem też ,że auto stoi trochę krzywo.Z lewej strony jest ok 1,5cm wyżej.Skoryguję drążki i znowu geometria?
Dzisiaj pojeździlem trochę po czarnym na nowych gumach(duratrack)i zauważyłem,żę koła patrzą delikatnie górą na zewnątrz.Jest też "ślad"na oponach ,jakby nie jechały całą powierzchnią gumy.Widać,że zewnętrzna krawęź bierze mocniej.Zauważyłem też ,że auto stoi trochę krzywo.Z lewej strony jest ok 1,5cm wyżej.Skoryguję drążki i znowu geometria?
Mitasubiszi Pajoro I 3D,2.5TDI, LSD,90r
Junak M07,Husqvarna WR250 YNO JAZDA

OK.
No niewiele mi to dało bo każde auto jest inne.
Chodziło mi o to jak podkładka np 1 mm wpływa na kąty - o ile się zmienia.
Po takiej korekcji drążków chyba by wypadało zmierzyć czy się nic nie zmieniło.
No niewiele mi to dało bo każde auto jest inne.
Chodziło mi o to jak podkładka np 1 mm wpływa na kąty - o ile się zmienia.
Po takiej korekcji drążków chyba by wypadało zmierzyć czy się nic nie zmieniło.
Zdrapek i poharatka
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Takiej wiedzy to chyba nawet workshop manual nie ma, jak dobrze kojarzę. Blaszki raczej eksperymentalnie trzeba dobierać. Pochylenie koła powinno być bliskie 0 +- 30' . Przyłóż do koła/felgi jakiś liniał, do niego kątomierz i ustaw. Albo wycieczka na geometrię z zapasem blaszek w kieszeni, bo ustawiacze na pewno nie mają i dorabiać nie będą. Według wykazu części występóją 1 i 2 mm.
http://japancars.ru/index.php?route=cat ... blk_id=050
http://japancars.ru/index.php?route=cat ... blk_id=050
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
Mam blaszki.
Liczyłem że ktoś miał podobne wyniki i dołożył X i było oki.
Poradzę sobie poziomicą elektroniczną.
W serwisie w którym ustawiałem zbieżność i sprawdzili mi pochylenie koła niby to się miało wyświetlić ile tych blaszek i jakie ale obsługujący sprzęt facet nie mógł tego wyklikać...
Liczyłem że ktoś miał podobne wyniki i dołożył X i było oki.
Poradzę sobie poziomicą elektroniczną.
W serwisie w którym ustawiałem zbieżność i sprawdzili mi pochylenie koła niby to się miało wyświetlić ile tych blaszek i jakie ale obsługujący sprzęt facet nie mógł tego wyklikać...
Zdrapek i poharatka
Moze to zabrzmi smiesznie, ale jest taka apka na telenon - poziomica. Ladnie liczy konty.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Sorrki.
W kazdym razie zaskakujaco dokladnie liczy kĄty.

W kazdym razie zaskakujaco dokladnie liczy kĄty.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Etammmm,ja używam kątomierza z Lidla.Działa
Ustawiałem dziś koła w Pojarze i po jazdach próbnych jest postęp,znaczy kontakt gumy z ancwaldem wszedł na next lewel
Ustawiałem dziś koła w Pojarze i po jazdach próbnych jest postęp,znaczy kontakt gumy z ancwaldem wszedł na next lewel

Mitasubiszi Pajoro I 3D,2.5TDI, LSD,90r

Dołożyłem 2 mm podkładkę i koła wg apki poziomica zaczynają być w podobnym kącie.
Nie chciało mi się przepychać auta po garażu tam i z powrotem ale pewnie skoczę jeszcze z tym do warsztatu zapiąć na maszynę.
Jak tylko będzie znowu ruchomością.
Nie chciało mi się przepychać auta po garażu tam i z powrotem ale pewnie skoczę jeszcze z tym do warsztatu zapiąć na maszynę.
Jak tylko będzie znowu ruchomością.
Zdrapek i poharatka
Witam ze swojego podwórka podiedż do dobrych szpeców od geometrii którzy wiedza co robia ja w swoim pajero raz do roku kontroluje geometrie chlopaki maja maszyne hunter 3 d nie dość że wiedzą co robia to jeszcze ta ma maszynka kontroluje mi wysokość i ew regulują na drążkach maja takie listki które przyklejaja do nadkola i z dokladnoście do kilku milimetrów ustawiaja wysokosc na drążkach
mario998