Pajero III 3D i off-road

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
ZbychoS

Pajero III 3D i off-road

Post autor: ZbychoS » pn cze 05, 2017 2:26 pm

Jak szanowne gremium zapatruje się na Pajero III 3D w automacie do off-roadu ?
Lift 2", bo podobno więcej się nie da. A z pewnością się nie da w trybie ekonomicznym. Na podkładkach 400-500PLN, lub na bogato, z nowymi sprężynami i amorkami do 4tys.
Koła. Wejdą z pewnością 265/75 r16, czyli +/- 32". Nie za dużo, wolałbym 33" ale nie wiem czy w naturze występują, a jeśli czy wejdą bez rzeźby. Koszt opon do 3k.PLN
Zderzaki. Chyba Heavi Metal :)21 . Oryginały zostaną na pierwszej przeszkodzie. Chyba że podciąć do połowy. Znów będzie paskudnie wyglądać. Metal wyjdzie w zależności od opcji 3-4tys.PLN.

Szacowany koszt rzeźby z nowym zbiornikiem paliwa ( 2k ), przeglądem 15tys. raczej plus. Ale ... nie musi być od razu.
Szacowany koszt zakupu do 30tys.

PS
Pajero III long nie nadaje się.

PS 2
Zapomniałem o wyciągarce. 2,2k.

PS 3
Na razie to teoretyczne dywagacje.
***** USA

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Re: Pajero III 3D i off-road

Post autor: Misiek Cypr » pn cze 05, 2017 2:34 pm

Czemu nie, widuje tez LWB w terenie, jakos bez scen jezdza.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn cze 05, 2017 3:08 pm

Szukaj Zbychu zrobionego, jest taniej. Mielilem temat P3 dlugo, ale ostatecznie kupilem co kupilem. Mam pare namiarow na fajne auta. Jak cos to pisz.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn cze 05, 2017 3:15 pm

wrongla sprzedajesz ?
:)21

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pn cze 05, 2017 3:38 pm

Liftuje sie bardzo fajnie i jest w miarę tanio, komplet lovells / profender na amortyzatorach o regulowanej wysokości kosztuje poniżej 2500 zł. Gorzej z blacharką w tych samochodach. O słynnym problemie z bakiem i zacieraniem pompy nie wspomnę. Ale po lifcie jeżdzi sie w terenie bardzo przyjemnie.

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » pn cze 05, 2017 3:38 pm

@Mroczny.
Wronga sprzedaję.
Zrobię kosmetykę i od sierpnia, września wystawiam( jak zrobię ).

@Misiek.
Longa mam i nie wyobrażam GO sobie w terenie. Co chwila będzie się wieszał i na brzuchu siedział.
Poza tym, jest "luźny". Czuć jak buda pracuje na nierównościach.
Za duży, nieporęczny. Malowanie raptorem za dużo będzie kosztować :)21 . Lub oklejenie folią.

@jradek.
Wymaganie jest takie, króciak w automacie. Mile widziany szyberdach.
Jak będzie zmotany to dodatkowy bonus. Tylko że takich praktycznie nie ma. A jak są to w popierdolonych cenach.
Zobaczy się.

Jest/są jeszcze dwie opcje.
Patrol, lub Land Criuser. Koniecznie w automacie, niekoniecznie krótkie.
Tu znów ceny wyższe i niekoniecznie mnie stać będzie.

Oczywiste że jak okazja się trafi to ... Ale okazję się trafiają zazwyczaj wtedy jak już się COŚ kupiło ...

@Zibi
O problemach z bakiem i zgnilizną wiem. Dlatego w kosztach wpisałem nowy zbiornik paliwa.
Kupić zamierzam ze sprawną pompą :)21 .
Na zgniliznę jest podobno recepta ( na jakiś czas oczywiście ). Kupić Włocha czy innego Hiszpana ( zdrowe bywają ) i co roku konserwację robić. Właśnie przed chwilą ( dziś odebrałem ) w Longu zrobiłem mycie Karcherem i pryskanie szuwaksem. Cudów nie będzie, bo już gnije. Ale na jakiś czas przyhamuje.

Jak wyżej było to póki co plan jest. Optymistyczny.
Realizacja na jesieni. Zakładając że bankrutem nie zostanę :)11 . Bo marnie coś idzie, książki chyba przestały być czymś potrzebnym.

Zapomniałem Jeepie WJ. W sumie też mógłby być ... i diesel i benzyna z LPG.
***** USA

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn cze 05, 2017 5:48 pm

Na opolszczyznie byl taki jeden dlubniety. Krotkie gnija mniej/inaczej niz dlugie. Kibicuje Ci z calego serca bo ptawie takiego kupilem.

Awatar użytkownika
TangoKK
Kontaktowanie:

Post autor: TangoKK » pn cze 05, 2017 5:56 pm

Szczerze? Nie polecam. Mam, wiem co mówię. Za późno wymieniłem bak 6k na regenerację pompy. Zabrakło paliwa bo wskaźnik się zawiesił (też częsta przypadłość) 6k na regenerację pompy. Wypalona dziura w tłoku - wymiana silnika 9k. O innych pomniejszych nie wspomnę. Z rudą jak się dba wbrew pozorom nie jest tragicznie, a 265/75R16 hula bez liftu. :)21
Ja wymiękam spuszczam onanistę, będzie WJ z porządnym V8 :)2
HEAVEN CAN WAIT I'M BUSY

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn cze 05, 2017 5:59 pm

Krotkie najczesciej sa w manualu.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn cze 05, 2017 7:31 pm

Wrangler już nie fajny?

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn cze 05, 2017 7:53 pm

Wrangler, nie Rubicon, jest fajny na bulwar. Ale w teren dla kogos, co wie gdzie ma kregoslup, to Pajero jest duzo lepsze. Kazde pajero. Wrangler jest delikatniejszy od pojarki.

Wiem, ze do kapelusza kombojskiego, Wrangler bardziej pasuje, ale Zbychu jest w takim wieku, ze juz wie, iz branie na wronga I kapelusz, to sie na dluzsza mete nie broni. :)21 Ty musisz do tego jeszcze troche dorosnac...
513549044

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn cze 05, 2017 7:57 pm

to dlatego ja uparcie szukam wrongla?

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pn cze 05, 2017 8:08 pm

TangoKK pisze:Szczerze? Nie polecam. Mam, wiem co mówię. Za późno wymieniłem bak 6k na regenerację pompy. Zabrakło paliwa bo wskaźnik się zawiesił (też częsta przypadłość) 6k na regenerację pompy. Wypalona dziura w tłoku - wymiana silnika 9k. O innych pomniejszych nie wspomnę. Z rudą jak się dba wbrew pozorom nie jest tragicznie, a 265/75R16 hula bez liftu. :)21
Ja wymiękam spuszczam onanistę, będzie WJ z porządnym V8 :)2
WJ V8 jako alternatywa - to zyczę powodzenia :)

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn cze 05, 2017 8:11 pm

Misiek Cypr pisze:Wrangler, nie Rubicon, jest fajny na bulwar. Ale w teren dla kogos, co wie gdzie ma kregoslup, to Pajero jest duzo lepsze. Kazde pajero. Wrangler jest delikatniejszy od pojarki.

Wiem, ze do kapelusza kombojskiego, Wrangler bardziej pasuje, ale Zbychu jest w takim wieku, ze juz wie, iz branie na wronga I kapelusz, to sie na dluzsza mete nie broni. :)21 Ty musisz do tego jeszcze troche dorosnac...
Dziwy jakies piszesz. Wrangler to mi sie kojarzy z pochodna od mlotka, Ty poszesz ze delikatniejszy?

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » pn cze 05, 2017 8:14 pm

TangoKK pisze: Ja wymiękam spuszczam onanistę, będzie WJ z porządnym V8 :)2
to się nazywa: " syndrom Sztokholmski "

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » pn cze 05, 2017 8:16 pm

Mroczny pisze:to dlatego ja uparcie szukam wrongla?

Bo nie miałeś ?? :)21
Misiek Cypr pisze:Wrangler, nie Rubicon, jest fajny na bulwar. Ale w teren dla kogos, co wie gdzie ma kregoslup, to Pajero jest duzo lepsze. Kazde pajero. Wrangler jest delikatniejszy od pojarki.

Ti ti ti ... Wrangler siem nie psuje i robi swoje ... Tylko delikatnie z nim trza.
Faktycznie, majster pokazywał mi dla porównania łożysko z Patrola i XJ ( takie samo w Wrongu ). Te z Patrola miało dwa razy większą średnicę. Praktycznie niepsujne. To samo ( podobnież z mostami czy skrzyniami ).
jradek pisze:No dawaj jakies ploty o Wtongu.
Ploty i prawdę będę głosił jak sprzedam ... obiektywną ... :)21 :)16
Na dziś, oficjalna wersja brzmi. Super auto dla prawdziwego faceta w kapeluszu kowbojskim.

A tak naprawdę ... fajny, dający dużo radochy, ale niespecjalnie do dalszych wyjazdów. Zwyczajnie, niewygodny, ciasny, mały. Jak się z tym pogodzisz to reszta jest pikuś, mały pokuś.
Ostatnio zmieniony pn cze 05, 2017 8:26 pm przez ZbychoS, łącznie zmieniany 2 razy.
***** USA

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn cze 05, 2017 8:16 pm

No dawaj jakies ploty o Wrongu.
Ostatnio zmieniony pn cze 05, 2017 8:41 pm przez jradek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn cze 05, 2017 8:38 pm

A nie wystarczylo by Ci zalozyc jakies opony do tej pojary co masz i tym latac gdzies dalej? Niewielkim nakladem pracy moglbys se jeszcze zrobic spanie w srodku.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn cze 05, 2017 8:45 pm

Zbycho, jestes mym krolem. Normalnie jasnowidz, czytajacy w myslach jradka. Wczesniej go cytujesz niz on pisze... :)21

Wrangler jest tak samo delikatny jak wszystkie Jeepy. Znaczy, ma moc, ale ta moc w terenie potrafi pourywac co nieco. Poza tym, no dla tych co kregoslupa nie wygrali na loterii, jest taki sobie. Mi sie podoba, sam choruje na takiego I kupuje wszystko inne, byle wrangler nie kupic. Chyba musze dorosnac do niego.

Grandcherokee, byl dla mnie rozwiazaniem fajnym. Moc wrangler, w wygodnym opakowaniu. Ale porozrywalem w nim za duzo, no but za ciezki, choc wchodzil tam, gdzie patrolami mogli tylko pomarzyc, ale tez patrole wchodzily tam, gdzie ja moglem pomarzyc.

Teraz dla odmiany jest Vitara. Tez wlazi tam, gdzie patrole moga pomarzyc, a siada tam, gdzie patrole z palcem w d. Ale jeszcze niczego nie rozerwalem. :)21 No blotnik przedwczoraj, z krajobrazem sie spotkal, ale nie rozerwalo...
513549044

Awatar użytkownika
ishimo
Kontaktowanie:

Post autor: ishimo » wt cze 06, 2017 8:55 am

Dwóch kolegów z okolicy miało Wrongi na mostach Patrola, i moim zdaniem jeśli chodzi o delikatność żipa to najlepsze rozwiązanie. Spokojnie wytrzymują duże koła, mocy z 4.0 nie brakuje, do tego AW4 + dana 300 i mamy piękny komplet do tyrania w błocie :)
4x4 SZCZECIN
Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”