poranna czkawka
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
poranna czkawka
czesc panowie, tydzień temu stałem sie szczęśliwym(mam nadzieję) posiadaczem 2,5 tdi anno domini 94. chciałbym zadać parę głupkowatych pytań a propos mojego czołgu. to moj pierwszy diesel i za cholere nie wiem jakie sa jego właściwe odgłosy a konkretnie chodzi mi o jego poranną czkawkę, czy to normalne? w koncu to stary diesel, ale japonia czy tak ma być, szczerze powiedziawszy to kicha przed sąsiadami .Oni myślą że to nówka! hehehe ale bez jaj, wygląda niezle i toczy sie nieźle ale naprawdę z rana konsternacja!! pozdrowionka dla wszystkich żeglaży szuwarowo bagiennych!!!!!!!
Siwy ma racje choc malo obrazowo lub zbyt obrazowo opisales problem
....zapodaj mniej litercki opis ...
ale skoro ma czkawke przy zapalaniu TEJ ŁAGODNEJ ZIMY to na 99 % są swiece żarowe lub sprawdz bezpiecznik od nich ....
jak zaplaisz juz go to motor wchodzi na wyskie obroty sam bez dodawania gazu
tak na 1100/1200
jak tak to nazwijmy to ssanie robi 

ale skoro ma czkawke przy zapalaniu TEJ ŁAGODNEJ ZIMY to na 99 % są swiece żarowe lub sprawdz bezpiecznik od nich ....
jak zaplaisz juz go to motor wchodzi na wyskie obroty sam bez dodawania gazu

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
-
- jestem tu nowy...
tak jest , panowie . dzieki ze ktos zwrocil uwage na moj tak trywialny problem, to moj pierwszy dieseli nie mam jeszcze doswiadczenia z tymi silnikami , sprawdze to na pewno tylko powiem szczerze , ze bylem troszeczke leniwy (jak zwykle) i nie chcialo mi sie nic wykrecac i sprawdzac(swiece)
ale jak tak to chyba cos bede musiał zrobic . Taki fajny i czysciutki ten silniczek , ze az nie chce sie w nim nic wykrecac, ale jak mus to mus. AAAAAA! znalazlem troszeczke oleju w intercoolerze, kumpel mowił zeby sie nie przejmować ale on naprawia TIRy to nie wiem czy mu wierzyc bo słyszałem ze jak padnie turbawka to amba-fatima
a ja mieszkam pod kolem polarnym i mam jakies 3000km do domu i troche to kosztuje w Norge, a teraz jestem w Polsze i chciałem zrobić brzytwe z malenstwa. Słyszałem, ze taka turbawka to moze i 4 kolka kosztować??i co? nie da sie tego w domu naprawić
ja zdolny calkiem jestem, hehe.. Ale poważnie , martwić sie tym?tego oleju to tak duzo nie jest. POZDROWIONKA

jak intrecooler jest zarzygany znaczy turbina do remontu bo uszczelnienia padly a i lozyska juz dychawiczne, jak lekko ze tak powiem zaszroniona to jest wszystko w normie nic nie jest na 100% szczelne. Najlepiej wziac i dokladnie umyc i wowczas jezdzac obserwowac co sie dzieje, bo to rowniez od butowania zalezy ile na intercoolerze sie tego oleju zgromadzi. Co do ceny to wszystko zalezy od tego do czego i od kogo i tak np. do megane 1.9 DCI nowe turbo to wydatek rzedu 7 KPLN wiec cena o ktorej mowisz jest bardzo realna o ile nie zanirzona....

MOC&OFFROAD-GOOD IDEA 
CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4

CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4

Jak z Norwegii jestes to bąba
moze kiedyś przyjedzimy tam pojezdzic po kopnym sniegu bo u nas chyba juz tej przyjemnosci nie zaznamy
Ja mieszkam 10 km od pasma górskiegio i wiosne piekna tutaj mamy ze hej
dzieki za info na gg ale tej porze poszedłęm spac a mam taki nie ekonoimiczny zwyczaj nie wyłaczania komp i gg przez nawet kilka dni

dzieki za info na gg ale tej porze poszedłęm spac a mam taki nie ekonoimiczny zwyczaj nie wyłaczania komp i gg przez nawet kilka dni

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
- Furi
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Dokładnie pewnie któraś ze świec nie pali.Poza tym w Isuzu miałem rozregulowaną głowicę nie wiem co to oznacza tylko tyle mi mechanik mówił a ja się na tym nie znam.Coś pokręcili wymieniłem sobie świece i chodzi bez problemu.Aha jeszcze musiałem akumulator na lepszy wymienić i teraz odpala bez żadnego stękaniaKosiarz pisze:Uszkodzony system podgrzewania świec żarowych, albo uszkodzona któraś świeca...
Siwy
Isuzu Trooper 2,8 TD
Mitsubishi Pajero 2,5 TDi
Furri ..Słonko no nie rób scen
jak gosc mogł cos ci w glowicy pokręcic
mozna miec ,, rozregulowaną głowicę " ale trzeba ja sciagnac wymienic uszczelniac na trzonakch zaworowych gniazda dorobic stoczyc etc etc ale zeby cos w niej kręcic regulowac, założona na silniku ..to 1 raz słysze ..niech sie Siwy wypowie bo on chyba lepiej zno 

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
- Furi
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Jak napisałem ja sie na tym kompletnie nie znam.Opisuję tylko to co mi powiedziaqno może się okazało że nic nie robili tylko gadali ale auto o wiele lepiej odpalało więc coś napewno zrobili
Eskapada pisze:Furri ..Słonko no nie rób scenjak gosc mogł cos ci w glowicy pokręcic
mozna miec ,, rozregulowaną głowicę " ale trzeba ja sciagnac wymienic uszczelniac na trzonakch zaworowych gniazda dorobic stoczyc etc etc ale zeby cos w niej kręcic regulowac, założona na silniku ..to 1 raz słysze ..niech sie Siwy wypowie bo on chyba lepiej zno
Isuzu Trooper 2,8 TD
Dawaj Fruri adres tego mechnika toz to czarodziejFuri pisze:Jak napisałem ja sie na tym kompletnie nie znam.Opisuję tylko to co mi powiedziaqno może się okazało że nic nie robili tylko gadali ale auto o wiele lepiej odpalało więc coś napewno zrobili
Eskapada pisze:Furri ..Słonko no nie rób scenjak gosc mogł cos ci w glowicy pokręcic

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
-
- jestem tu nowy...
nikt z was nie miał racjii
okazało sie , ze wtryski dwa lały, i teraz wszystko gra.Po prostu jak bylyb zimne to tak dzialaly ale jak przegazowałem to wszystko wracalo do normy a juz nawet myslalem, ze to bedzie proroblem jakis z kompresja. Szybko sie ucze, nie? pozdrowionka dla klubowiczów oraz życze jak najwiecej zasypanych dróg