ilość oleju
Moderator: Kosiarz
ilość oleju
Mam pytanie do znawców tematy ile oleju powino wejść do 2800 do silnika w ASO usłyszałem 3 wersje 6,5 7,5 8 litrów troche spore rozbieżności stąd ukłon do prawdziwych praktyków z góry dziekuje
Eskapada pisze:ilość oljeu jaką w lewamy do auta zależy min od metody szpuszcznia. Jest rónica miedzy dobrą wysysarką a odkreceniem korka w misce olejowej...
a konkretnie to sie wlewa tak aby poziom oleju był pomiedzy stanem min a max na bagnecie

Ostatnio zmieniony ndz cze 04, 2006 8:01 pm przez + AND +, łącznie zmieniany 1 raz.
Nissan GR - era motania
Sportage - dupowoz
cos nadchodzi ...wiekszego
gps 21.3... -51.5...
Sportage - dupowoz
cos nadchodzi ...wiekszego
gps 21.3... -51.5...
ja piernicze rozbrajasz mnie - jak juz MUSISZ wymieniac olej na stacji nie wiem czy diagnostycznej czy PKP to kur..wa mac Pan mechanik ma wiedziec ile wlac Ci tyle oleju zeby było opytmalnie. To masz miec tylko pieniadze a on wiedze ktorej duzo nie trzeba aby wymienic olej a jak go wleje za duzo to on go spuści jak naleje za malo to on ma dolac. Leje sie do pełna az na bagnecie pojawi sie max. Odpala sie auto kontrolka powinna sie wyłączyc po max 5 sekunadach wyłaczas motor i sprawdzasz jeszcze raz poziom na bagnecielot pisze:informacja, że ilośc oleju pomiędzy min a max na bagnecie to wiadomo. Olej niestety muszę wymieniać na stacji a tam podstawowe pytanie to ile wlewamy a nie mam ochoty na korekty typu przewód i strzykawka.

Ja mimo iż wiem ile sie wlewa oleju w litrach zawsze robie tak jak opisałem tak wlasnie robią praktycy a teoretycy leja tyle ile jest w ksiązce napisane i jada dalej

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Wszystkie podawane na początku przez Ciebie ilości oleju są poprawne, bo mieszczą się w zakresie napełnienia silnika. Pomiędzy poziomem min a poziomem max w silniku 2,5 TD jest dokładnie 1 litr różnicy. Nie znam silnika 2,8, ale na pewno nie jest mniej. Zatem ten co leje 6,5 litra leje do minimum, ten co leje 8 leje do maximum.
krótkie kanciaste Pajero 2,5TD -było, ale się skończyło