halogeny dalekosiężne w Pajero I
Moderator: Kosiarz
-
halogeny dalekosiężne w Pajero I
Miałem podpięte halogeny dalekosiężne na krótko do kostek w reflektorach, po zmianie żarówek z 50W na 100W przestały robić, żarzą się słabiutko. Gdzie i jak się podpiąć tak żeby były zasilane bezpośrednio, a odpalały się przez załączenie długich świateł.
Dyskoteka cysta.
-
przekaznik mam tylko niewiem jak sie do niego wpiac i gdzie go podpiąć, schemat na przekaźniku wygląda mniej więcej tak:
86 87 87
| | |
| |???|
_ /
|/|-- /
?| |
85 30
Cyfry to nr styków na przekaźniku, domyslam sie że do 87 podpinam + od halogenów.
dokladniejszy schemat jest tutaj, przekaźnik to PS-541
86 87 87
| | |
| |???|
_ /
|/|-- /
?| |
85 30
Cyfry to nr styków na przekaźniku, domyslam sie że do 87 podpinam + od halogenów.
dokladniejszy schemat jest tutaj, przekaźnik to PS-541
Dyskoteka cysta.
-
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Przekaźnik jest niezbędny, inaczej pojarasz instalację samochodu ona nie jest przewidziana do obciążenia dodatkowym odbiornikiem (a napewno nie 100w). Schemat jest prosty
znaczenie na przekaźniku 85 86 to sterowanie, 86 zapinasz do masy (kabelek do nadwozia) a 85 zpinasz z kablem zasilającym żarówkę (czyli z tym na którym pojawia się napięcie po włączeniu świateł drogowych). te kable nie muszą być grube bo są mało obciążone. Potem ciągniesz gruby kabel np:2,5mm2 od +akumulatora (koniecznie przez bezpiecznik jak najbliżej akumulatora) i zapinasz do nóżki nr. 30 .Następnie z nóżki nr. 87 ciągniesz kabel do halogena do końcówki + żarówki końcówkę - zapinasz do masy. Jeśli przekaźnik ma dwie nóżki 87 to możesz pociągnąć dwa kable osobne dla każdego światła.
To była wersja ze sterowaniem przez włącznik świateł.
Jeśli chcesz sterować niezależnie to nóżkę 85 zapinasz do nóżki 30 czyli + a 86 przez włącznik w kabinie do masy.
Kable warto schować w peszel to je osłoni i zapobiegnie przetarciom. Warto to zrobić bo Pojarki jak sama nazwa wskazuje szybko płoną

To była wersja ze sterowaniem przez włącznik świateł.
Jeśli chcesz sterować niezależnie to nóżkę 85 zapinasz do nóżki 30 czyli + a 86 przez włącznik w kabinie do masy.
Kable warto schować w peszel to je osłoni i zapobiegnie przetarciom. Warto to zrobić bo Pojarki jak sama nazwa wskazuje szybko płoną

Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
-
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Miernikiem albo lampkąchudzielec pisze:chyba mam przekaznik z....ny bo niechce robić według tego schematu. W pn powalcze dalej, jak kupie nowy,chyba ze jest jakis sposób na sprawdzenie przekaźnika?

przekaźnik przy 200w to powinien mieć tak na oko ze 30A minimum, jak dasz większy to nic się nie stanie a i dłużej pożyje.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
-
jo
ja miałem podpięte przez poprzednika na kablach takich ze obłaziły z izolacji po właczeniu na dłużej niz 5 minut
i bez żadnego bezpiecznika przez przekaźnik prosto do akumulatora
za którymś razem jak się przekaźnik skleił to nawet nie było ich jak wyłaczyć
poprawiłem to na przewymiarowanych przewodach z łatwodsotępnym bezpiecznikem
ja miałem podpięte przez poprzednika na kablach takich ze obłaziły z izolacji po właczeniu na dłużej niz 5 minut

i bez żadnego bezpiecznika przez przekaźnik prosto do akumulatora

za którymś razem jak się przekaźnik skleił to nawet nie było ich jak wyłaczyć
poprawiłem to na przewymiarowanych przewodach z łatwodsotępnym bezpiecznikem
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT