Łożyska skrzyni biegów Pajero 2,5 TD
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
Łożyska skrzyni biegów Pajero 2,5 TD
Koledzy ,
czy ma ktoś może doświadczenie z wymianą łożysk w manualnej skrzyni biegów tzn. czy konieczne jest zamawianie łożysk w serwisie Mitsubishi, gdzie ceny są porażające, czy też można stosować zamienniki.
Jeśli tak, to jakie?
Chodzi o łożyska z katalogu Mitsubishi
- 22007
- 22113
- 22105
- 22116
- 22308 B
- 22308 C
Chodzi o łożyska kulowe 63/28 N, 63/32N oraz łożyska igłowe na których nie ma niestety żadnych oznaczeń.
Byłbym wdzięczny za konkretne informacje
czy ma ktoś może doświadczenie z wymianą łożysk w manualnej skrzyni biegów tzn. czy konieczne jest zamawianie łożysk w serwisie Mitsubishi, gdzie ceny są porażające, czy też można stosować zamienniki.
Jeśli tak, to jakie?
Chodzi o łożyska z katalogu Mitsubishi
- 22007
- 22113
- 22105
- 22116
- 22308 B
- 22308 C
Chodzi o łożyska kulowe 63/28 N, 63/32N oraz łożyska igłowe na których nie ma niestety żadnych oznaczeń.
Byłbym wdzięczny za konkretne informacje
JerryJ
Zdaje się, że dwa łożyska, "choinkowe" - były bardzo trudno zdobywalne (serwis), ze względu na swoją specyficzną budowę.majcher pisze:kup dobre łozyska ze sklepu z łozyskami według oznaczęń i tyle
pamietaj ze niektóre teroetycznie powinny być z luzem (np to na wałku sprzełowym)
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-
- jestem tu nowy...
Awaria dotyczy wyłącznie łożyska igłowego 4 biegu. Nr katalogowy 22113. Nie ma na nim żadnego oznaczenia, pozostanie więc chyba zakup w serwisie. Kosztuje ono "tylko" 118 zł. Czas oczekiwania "tylko" ok. 3 tygodni. Pozostałe łozyska to rada mechanika, ponieważ mają lekkie luzy. Informacja więc, że łozysko kulowe na wałku sprzegłowym ma lekki luz, jest informacją bardzo cenną, ponieważ być może w ogóle nie trzeba go wymieniać.
Dziękuję bardzo
Jerzy
Dziękuję bardzo
Jerzy
JerryJ
masz wiadomość na privat.Jerzy Jeczeń pisze:Awaria dotyczy wyłącznie łożyska igłowego 4 biegu. Nr katalogowy 22113. Nie ma na nim żadnego oznaczenia, pozostanie więc chyba zakup w serwisie. Kosztuje ono "tylko" 118 zł. Czas oczekiwania "tylko" ok. 3 tygodni. Pozostałe łozyska to rada mechanika, ponieważ mają lekkie luzy. Informacja więc, że łozysko kulowe na wałku sprzegłowym ma lekki luz, jest informacją bardzo cenną, ponieważ być może w ogóle nie trzeba go wymieniać.
Dziękuję bardzo
Jerzy
GG 3597101 tel. 602-673-905
-
- jestem tu nowy...
Napisałem mailem do serwisu Mitsubishi w Bautzen.
Komplet podanych łożysk będę miał 5.10.2006 za kwotę 298 Euro - już zamówiłem.
W serwisie Mitsubishi w Polsce miały kosztować 1 760 zł i czas oczekiwania
3 tygodnie.
Komentarz chyba zbędny.
Dziękuję kolegom serdecznie za odpowiedzi - fajnie że istnieje to forum bo człowiek nie zostaje sam ze swoimi problemami.
Komplet podanych łożysk będę miał 5.10.2006 za kwotę 298 Euro - już zamówiłem.
W serwisie Mitsubishi w Polsce miały kosztować 1 760 zł i czas oczekiwania
3 tygodnie.
Komentarz chyba zbędny.
Dziękuję kolegom serdecznie za odpowiedzi - fajnie że istnieje to forum bo człowiek nie zostaje sam ze swoimi problemami.
JerryJ
-
- jestem tu nowy...
-
- jestem tu nowy...
Nie prawdagoszen pisze:Na Allegro najtańsza skrzynka, której wygląd nie bardzo budzi zaufanie 1900 złJerzy Jeczeń pisze:Za prawie 300 ojro to mógłbyś używaną skrzynię w dobrym stanie kupić, a nie tylko łożyska

Sorry - koszt kompletu łozysk to nie 298 lecz 198 Euro.
JerryJ
-
-
- jestem tu nowy...
OK.Jerzy Jeczeń pisze:no to różnica juz znaczna, powies jakis kontakt do tego serwisu w poscie o zamiennikach jak wywiąrzą się z zamówienia
Jeśli operacja powiedzie się, to pomogę w przyszłości również kolegom, którzy znajdą się w podobnej jak ja dziś opresji.[/quote]
W podobnej opresji to ja teoretycznie w tym tygodniu będę, bo wymieniam łożysko wałka sprzęgłowego - ale tylko to jedno i liczę na sklep z łożyskami bardziej niż na serwis za 1200 zł

Ave Caesar!
Pajero znowu w przebudowie.
Photo by: pwiecko
Pajero znowu w przebudowie.
Photo by: pwiecko
W praktyce tylko około połowy łożysk w manualnych skrzyniach da się podebrać z zamienników. Reszta to specjalne wykonania o nietypowych rozmiarach lub pasowaniach i zostaje tylko serwis. I bynajmniej nie dotyczy to tylko terenówek.
A łożysko igiełkowe o którym mowa na 100% występuje tylko z OE
Niecałe 200 euro za komplet łożysk to b.dobra cena
A łożysko igiełkowe o którym mowa na 100% występuje tylko z OE
Niecałe 200 euro za komplet łożysk to b.dobra cena

-
- jestem tu nowy...
Na razie nie jest żle, otrzymałem potwierdzenie zamówienia z serwisu Mitsubishi z Niemiec. Mam obiecane łożyka na jutro 5.06.2006 godz. 8.00
z następującymi cenami za poszczególne łożyska
22007 --62,24 EUR
22113 --12,29 EUR
22105 --30,26 EUR
22116 --17,66 EUR
22308 B --47,62 EUR
22308 C --28,91 EUR
W serwisie Mitsubishi w Polsce miały one kosztować odpowiednio:
590 PLN dostępne
119 PLN czas oczekiwania do 3 tygodni
288 PLN dostępne
159 PLN czas oczekiwania do 3 tygodni
433 PLN czas oczekiwania do 3 tygodni
271 PLN czas oczekiwania do 3 tygodni
z następującymi cenami za poszczególne łożyska
22007 --62,24 EUR
22113 --12,29 EUR
22105 --30,26 EUR
22116 --17,66 EUR
22308 B --47,62 EUR
22308 C --28,91 EUR
W serwisie Mitsubishi w Polsce miały one kosztować odpowiednio:
590 PLN dostępne
119 PLN czas oczekiwania do 3 tygodni
288 PLN dostępne
159 PLN czas oczekiwania do 3 tygodni
433 PLN czas oczekiwania do 3 tygodni
271 PLN czas oczekiwania do 3 tygodni
JerryJ
-
- jestem tu nowy...
z tym luzem to faktmajcher pisze:kup dobre łozyska ze sklepu z łozyskami według oznaczęń i tyle
pamietaj ze niektóre teroetycznie powinny być z luzem (np to na wałku sprzełowym)
ku przestrodze wszystkim którzy maja zmachać drugą nowość swego auta

powód motania -nie do konca rozsprzeglony napęd ( sprzegło )
pada podejżenie na być może skrzywioną łape łożyska wysprzęglającego ------decyzja --- wyciągamy skrzynię skoro pompa już zrobiona i wysprzęglik też -i tak pozostawiamy auto bo już 23
dzień drugi
po dwóch godzinach skrzynia leży obok auta i ta łapa jest prosta - składać

krótka narada i stwierdza sie co następuje - tyle zachodu i nie wymienić

zdejmujemy flanszę z skrzyni i widzimy dwa łożyska i faktem jest ze jedno ma luzy , ściągamy pierścień z tego łożyska iiiiii cholera żaden ściągacz nie jest w stanie złapać tej szczeliny po pierścieniu
do tego momentu mogliśmy jeszcze się wycofać -ale my

zostawić z luzem

wystarczy ową szczelinę pogłębić flexem i się ściągnie ściągaczem

niestety owo łożysko nie miało zamiaru się poddać

rozbieramy skrzynię na sztuki ale dopadają nas babony ( żona i matka bo z starszym tą dewastacje robiliśmy ) że niby spać nie można a my pierdzimy pneumatycznym kluczem - okazuje się że jest 2 w nocy
dzień trzeci - zabezpieczeń nie było -po prostu tak mocno na wałku siedziało - pakujemy się do plaskacza i w czwartym sklepie dostajemy łożysko za 110 pln - koło 18 skrzynia jest skręcona ale nikt nie wpadł na to by sie przyglądać teraz wałkowi
montaż łapy i jakie nasze ogromne zdziwienie gdy się okazuje że wałek ma identyczne co do milimetra luzy - porażka , ze spuszczonymi głowami i w milczeniu wkładamy skrzynie do auta
przyczyna nie wysprzęglania znalazła się dokładnie po prawie dwóch latach sama gdy sprzęgło przestawało umożliwiać wkładanie wstecznego

mam nadzieję że każdy co to przeczyta się uśmiechnie bo my z ojcem na samą myśl o tej naprawie do dziś parskamy śmiechem

Nissan GR - era motania
Sportage - dupowoz
cos nadchodzi ...wiekszego
gps 21.3... -51.5...
Sportage - dupowoz
cos nadchodzi ...wiekszego
gps 21.3... -51.5...