2,5 TDI, KILKA PYTAŃ - jestem nowy
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
2,5 TDI, KILKA PYTAŃ - jestem nowy
witam serdecznie, na wstępie chciałbym się przywitać i z góry przeprosić za głupie pytania, ale tak to już jest z żótodziobami ...
jestem nowo upieczonym użytkownikiem pajero 2,5 tdi z 1993 LONG i w związku z tym mam kilka pytań, mianowicie:
- dlaczego świeci mi na schemacie napędów (właściwie mruga) pomarańczowa kontrolka reduktora, dzieje się tak bez względu na włączone napędy
- dlaczego od czasu do czasu mruga kontrolka od poziomu oleju, chociaż stan oleju jest w porządku
- jak odpalić webasto
- i ostatnie pytanie, czy problemem jest zamontować ozdobne listwy boczne do auta, w który ich nie było
z góry dziękuję i zaznaczam, ze starałem się przeglądnąć całe forum i nie udało mi się znależć odpowiedzi na w/w pytania
jestem nowo upieczonym użytkownikiem pajero 2,5 tdi z 1993 LONG i w związku z tym mam kilka pytań, mianowicie:
- dlaczego świeci mi na schemacie napędów (właściwie mruga) pomarańczowa kontrolka reduktora, dzieje się tak bez względu na włączone napędy
- dlaczego od czasu do czasu mruga kontrolka od poziomu oleju, chociaż stan oleju jest w porządku
- jak odpalić webasto
- i ostatnie pytanie, czy problemem jest zamontować ozdobne listwy boczne do auta, w który ich nie było
z góry dziękuję i zaznaczam, ze starałem się przeglądnąć całe forum i nie udało mi się znależć odpowiedzi na w/w pytania
PAJERO 2,5 TD Intercooler, 93
Oj, to kiepsko szukales...
Jezeli mruga Ci ta kontrolka napedow, to znaczy ze pospul Ci sie jeden z czujnikow. Nie ma sensu sie tym przejmowac jezeli ABS i napedy dzialaja Ci poprawnie. Zbyt duzo zabawy.
Jezeli chodzi o kontrolke poziomu oleju, to pewnie wina czujnika w misce olejowej. Zobacz sobie, czy takowy masz. Jest on przykrecany na bocznej sciance miski na 4 srubeczkach dziesiatkach chyba. Niestety jak narazie nie udalo mi sie dostac tego czujnika nigdzie (poza oczywiscie serwisem).
Co do listw, to rozumiem, ze mowa o tych szerokich na drzwiach (i blotnikach chyba tez). Jezeli tak, to problemu nie ma. Wiercisz otworki i przyczepiasz listwy na kolkach. Ale madrzej chyba jest jak sie je przyklei na tasmie dwustronnej do listw wlasnie (taka gruba, gabczasta). Tylko kawalki tasmy przyklejaj w pionie. Woda sie nie bedzie zatrzymywac tak bardzo...
Pozdrawiam,
Jezeli mruga Ci ta kontrolka napedow, to znaczy ze pospul Ci sie jeden z czujnikow. Nie ma sensu sie tym przejmowac jezeli ABS i napedy dzialaja Ci poprawnie. Zbyt duzo zabawy.
Jezeli chodzi o kontrolke poziomu oleju, to pewnie wina czujnika w misce olejowej. Zobacz sobie, czy takowy masz. Jest on przykrecany na bocznej sciance miski na 4 srubeczkach dziesiatkach chyba. Niestety jak narazie nie udalo mi sie dostac tego czujnika nigdzie (poza oczywiscie serwisem).
Co do listw, to rozumiem, ze mowa o tych szerokich na drzwiach (i blotnikach chyba tez). Jezeli tak, to problemu nie ma. Wiercisz otworki i przyczepiasz listwy na kolkach. Ale madrzej chyba jest jak sie je przyklei na tasmie dwustronnej do listw wlasnie (taka gruba, gabczasta). Tylko kawalki tasmy przyklejaj w pionie. Woda sie nie bedzie zatrzymywac tak bardzo...
Pozdrawiam,
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Re: 2,5 TDI, KILKA PYTAŃ - jestem nowy
WitamKRYSTEK 4X4 pisze:
dlaczego świeci mi na schemacie napędów (właściwie mruga) pomarańczowa kontrolka reduktora, dzieje się tak bez względu na włączone napędy
bo nie dziła czujnik w reduktorze albo nie styka w kostce na reduktorze kabelek od tego czujnika. Objaw typowy dla auta, które długo stało.
nie, jest problem, sam montowałem do swojego, zeszło mi trzy dni bo chciałe zrobić to precyzyjnie, ale się udało.KRYSTEK 4X4 pisze:
- czy problemem jest zamontować ozdobne listwy boczne do auta, w który ich nie było
Ostatnio zmieniony pt sty 05, 2007 10:21 pm przez goszen, łącznie zmieniany 1 raz.
GG 3597101 tel. 602-673-905
-
- jestem tu nowy...
ernil pisze:Oj, to kiepsko szukales...
no właśnie, zapomniałem dodać, że kontrolka ABS też sie zapala, a sam system nie działa, a na czym plega ta zabawa, jeśli można ...

wielkie dzięki za odpowiedzi, mam już jakiś obraz
PAJERO 2,5 TD Intercooler, 93
Heretyk, kurna blaszkagoszen pisze:ja przyklejałem na klej do szyb.

Ja żyję ze sprzedaży taśm klejących, tych "gąbczastych" do listew też

Ave Caesar!
Pajero znowu w przebudowie.
Photo by: pwiecko
Pajero znowu w przebudowie.
Photo by: pwiecko
nie
tdi to tdi a td to td
cos jak gdi w benzynie chyba, ....
sa tylko auta gdzie jest wielki napis INTERCOOLER
nie mylmy pojec
pomysl jedziesz na ogloszenie gosc opisuje auto jako tdi ma miec xxxKM a na miejscu okazuje sie ze to td
albo jedziesz ogladac bmw tds ,a okazuje sie ze to td
szlak moze czlowieka trafic
sorry ale jestem wrazliwy na to
tdi to tdi a td to td
cos jak gdi w benzynie chyba, ....
sa tylko auta gdzie jest wielki napis INTERCOOLER
nie mylmy pojec
pomysl jedziesz na ogloszenie gosc opisuje auto jako tdi ma miec xxxKM a na miejscu okazuje sie ze to td
albo jedziesz ogladac bmw tds ,a okazuje sie ze to td
szlak moze czlowieka trafic
sorry ale jestem wrazliwy na to
ل يشل على تايرين
-
- jestem tu nowy...
- Chrząścik Tomasz
TDI :)
a ja mam L-200 TD z intercoolerem i też jestem zadowolony... śmiga na tyle ile mu pozwalam i jest git
Jezeli chodzi o VW to burdel maja taki w tych silnikach, ze nie ma co w ogole o tym dyskutowac. Audi ma jako taki porzadek, niemniej tez trzeba sie dobrze popatrzec na motor.
Mysle, ze przesadzasz z jednego prostego powodu - nikt, kto choc troche sie zna na autach nie wpadnie na to, zeby TDI lub TDi lub cokolwiek podobnego rozumiec jako bezposredni wtrysk w aucie, ktore ma rok produkcji '90 lub '93...
Niemniej mnie tez denerwuje czesto niekonsekwencja w oznaczeniach.
Mysle, ze przesadzasz z jednego prostego powodu - nikt, kto choc troche sie zna na autach nie wpadnie na to, zeby TDI lub TDi lub cokolwiek podobnego rozumiec jako bezposredni wtrysk w aucie, ktore ma rok produkcji '90 lub '93...
Niemniej mnie tez denerwuje czesto niekonsekwencja w oznaczeniach.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- HUSKYTEAM
- Kontaktowanie:
TD i TDI - no kurcze, przecież KAŻDY DIESEL TO TDI, bo wtryskiwaczy jest tyle, co cylindrów i paliwo jest wtryskiwane bezpośrednio do komory spalania, a nie jak np. w Peloponezie Single Point Injection, gdzie zamiast gaźnika ktoś wsadził w kolektor dolotowy 1 (słownie) wtryskiwacz, żeby auto stało się jeszcze bardziej bezawaryjne 
W dodatku diesle, nawet te z lat 20-tych minionego wieku, to systemy Multipoint Injection

W dodatku diesle, nawet te z lat 20-tych minionego wieku, to systemy Multipoint Injection

- Jakub PAJERO 2.5TD
W VW są jasne oznaczenia. Silnik TDI. to taki, który ma wtrysk bezpośredni i turbosprężarkę, a TD, to taki który ma wtrysk pośredni do komory wstępnej i także turbo, SDI, to wtrysk bezpośredni, ale wolnossący. Tak naprawdę, oznaczenie TDI jest stosowane w autach koncernu VAG( VW, AUDI, SKODA, SEAT). Wydaje mi się,że oznaczenia miśków powinno wyglądać tak: TD intercooler, a nie TDI.
K 260 2,8TD na Sprężynkach oraz Y60 2,8TD Long
Nie to ze bym sie na tym jakos znal ale ja zawsze traktowalem oznacznenia TDI ITD CDI HDI GDI TDS TDE jako terminy czysto marketingowe , nie przyszlo mi do glowy wiazac ktora kolwiek literke z konkretna technologia I-intercooler I-injection DI-direct injection... a moze Diesel Intercooler itd....
Co kraj to obyczaj to raczej obmyslaja ludzie od marketingu a nie inzynierowie
Co kraj to obyczaj to raczej obmyslaja ludzie od marketingu a nie inzynierowie