zepsuty mechanizm rożnicowy

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
hearse_driver
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

zepsuty mechanizm rożnicowy

Post autor: hearse_driver » śr mar 28, 2007 10:22 pm

witam wszystkich. to moj pierwszy post tutaj. mam problem z moim kartonem. moje pajero jest zepsute, ale jezdzi :D . za to je lubie. Pajero I 89' 2,5TD Long, resory piorowe.

objawy:
-gdy skrecam z gazem wystepuje glosne rabanie z tylu pojazdu, dzwiek przypomina przeskakiwanie trybu, kazdemu skokowi towazyszy szarpniecie calej budy
-problem nie wystepuje gdy skrecam na sprzegle lub na luzie
-wystepowanie problemu jest zalezne od temperatury, tzn gdy jest cieplo to wali jak cholera, gdy jest mroz to problem calkowicie znika

moja diagnoza:
jestem raczej pewny ze problem tkwi w dyferencjale. wyglada mi to na zuzycie czesci trybiastych. wiadomo ze metale maja tendencje do zmniejszania swojej objetosci wraz ze spadkiem temperatury, stad wlasnie cudowne samonaprawianie sie, wydaje mi sie ze przy spadku temperatury cala puszka na tylnym moscie bierze sie do kupy i tryby lepiej dolegaja. to sa moje domysly, moze wy macie na to inne diagnozy...

przejechalem pajerka w tym stanie ok 8 tys km. nie wiem ile zrobil poprzedni wlasciciel. mysle ze najwyzsza pora sie tym zajac. moze powinno sie wymienic caly tylny most. ja bym raczej sklonil sie w strone znalezienia eksperta od tego typu spraw w okolicach kalisza/poznania. moze udaloby sie odratowac. mozecie mi kogos polecic? czy ktos z was mial taki problem?
off-road? jasne! bywam w lesie na grzybach...
Pajero I 89' 2,5TD Long Bikolor Szpan
pozdrawiam

chudzielec

Post autor: chudzielec » czw mar 29, 2007 9:24 am

może tylko krzyżak
Dyskoteka cysta.

Awatar użytkownika
goszen

Post autor: goszen » czw mar 29, 2007 1:03 pm

bez rozebrania nic nie zobaczysz ani nie wyczujesz.
GG 3597101 tel. 602-673-905

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw mar 29, 2007 1:09 pm

czasem wystarczy podnieść auto

czy to pojawiło się nagle? czy natężenie rosło z czasem... bo nie wygląda mi to na talerz/atak. Raczej satelity wyrąbane, może jakieś lsd dogorywa, krzyżak też może być.

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » czw mar 29, 2007 6:50 pm

Diagnoza twoja, a raczej teoria o rozszerzalności materiałów do takich objawów mija się o galaktyki ze stanem faktycznym
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
hearse_driver
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hearse_driver » pt mar 30, 2007 12:02 am

ta usterke obserwuje odkad posiadam ten samochod. na przestrzeni tych prawie 10 tys nic sie diametralnie nie zmienilo. juz nawet nauczylem sie z tym jezdzic...
gri74: mysle ze temperatura otoczenia ma wplyw na wystepowanie tej usterki. to jedyny czynnik ktorym potrafie wytlumaczyc cudowne "samonaprawianie sie" podczas chlodniejszych dni...

na poczatku samochod byl w aso na generalnych ogledzinach, panowie rozlozyli tam rece, zakrzyczeli za wymiane mostu 2500, ponadto dolali troche oleju do tego co jest...

zanim zaczne starac sie o tylni most chcialbym oddac to w rece speca od tego typu spraw. moze znacie kogos takiego z wielkopolski?
off-road? jasne! bywam w lesie na grzybach...
Pajero I 89' 2,5TD Long Bikolor Szpan
pozdrawiam

Awatar użytkownika
goszen

Post autor: goszen » pt mar 30, 2007 6:04 am

hearse_driver pisze: mysle ze temperatura otoczenia ma wplyw na wystepowanie tej usterki. to jedyny czynnik ktorym potrafie wytlumaczyc cudowne "samonaprawianie sie" podczas chlodniejszych dni...
może dlatego że olej jest gęstniejszy.
GG 3597101 tel. 602-673-905

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”