Sprzęgło wiskotyczne

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Domelski

Sprzęgło wiskotyczne

Post autor: Domelski » pn cze 18, 2007 4:45 pm

Pytanie z gatunku pilne dlatego nowy temat.

Jak z całą pewnością stwierdzic, że sprzęgło wiskotyczne jest uszkodzone?

Objaw:
silnik grzeje się jak stoi w korkach, najlepiej po długiej jeździe i w słoneczku. Idzie dość wysoko, później z wiadomych względów wyłączam silnik zanim dojdzie na czerwone. W trakcie jazdy pracuje idealnie.

Chłodnica (kamienie, syfy w płynie, zły płyn) OK :)2
Termostat OK :)2
Czujnik temperatury OK :)2

I teraz wiatrak na zimnym silniku można zatrzymać, na pracującym w normalnej temperatzurze też. W wysokiej nie próbowałem bo nie było jak, a wyjeżdżać specjalnie w korki żeby se pogrzać to minie się troszkę nie uśmiecha. :-?
Wiatru na zimnym siniku echo i przy normalnej temperaturze też echo. :o

Więc pytanie przy jakiej temperaturze wisko powinno się usztywnić i czy proces usztywniania jest stopniowy czy na raz poprostu jest sztywne lub nie. Czy przy normalnej temperaturze powinno już być sztywne czy jakoś ciężej się dawać zatrzymywać?

No i na koniec monologu czy może być jakiś inny powód przegrzewania płynu?
3,5 V6
Ciężki, paliwożerny, drogi...

...ale jak se depne.

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » pn cze 18, 2007 5:04 pm

jeśli na zgaszonym gorącym silniku możesz je swobodnie przekręcić ręką bez większego oporu to wisko jest kupa
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » pn cze 18, 2007 6:12 pm

Dokładnie.

Sprawdź na zimnym i rozgrzanym silniku. jak nie zauważysz różnicy - wisko kupa :D
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.

Pawełek 1971

Post autor: Pawełek 1971 » pn cze 18, 2007 6:50 pm

Zapnij wisko na sztywno , to sprawdzisz czy to o to chodzi :)
GG 6655009
GSM +48501071314
Y60 2.8TD + 4" Dobinsons + BFG 33"MT, lekko dłubnięty

Awatar użytkownika
Faja

Post autor: Faja » pn cze 18, 2007 7:40 pm

Wywal wiskozę i wstaw 2 elektryczne od poloneza. Przed chłodnicą jest dużo miejsca, a i chłodnicę oleju też schłodzisz. Włącznik wentylatorów zamontuj na dolny przewód chłodnicy.
Różne diesle teraz vitara tdi.

Awatar użytkownika
Domelski

Post autor: Domelski » pn cze 18, 2007 10:06 pm

Na gorącym znaczy przy normalnej temperaturze pracy (czyli mniej więcej połowa skali) czy jak będzie już za wysoko (np. tuż pod czerwoną kreską? Bo wtedy muszę jechać np. do Gdańska bo tam ostatnio ładne koreczki i trochę pomarudzić kierowcom.

Poza tym czy na niepracującym silniku (niezależnie czy gorącym czy nie) nie jest tak że ono zawsze się kręci swobodnie, czy poprostu jak jest mu ciepełko to się zatnie na trzpieniu i tyle?

Bo na normalnie pracującym silniku przy temperaturze normalnej (połowa skali) to ja je mogę patykiem zatrzymać, ręką jak bym się uparł ale mi jeszcze palce miłe :)

Z tymi elektrycznymi to niegłupi pomysł chociaż miejsca tak średnio no bo najpierw chłodnica oleju potem klimy a dopiero na końcu zwykła. No w każdym razie trochę roboty, a ja z natury leniwy jestem :)21
3,5 V6

...ale jak se depne.

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » wt cze 19, 2007 7:45 am

Jak mozesz przy normalnej temperaturze silnika zatrzymac wisko, to mozesz ja wydzierac z wozu.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
majcher

Post autor: majcher » wt cze 19, 2007 12:02 pm

temat z wisko obgadany tutaj
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... sc&start=0

zrób sobie czasowo blokade visko do momentu az nie znajdziesz nowego/sprawnego
lato idzie wiec nie bedziesz cierpiał na neidogrzanie
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » wt cze 19, 2007 3:30 pm

Domelski pisze: Bo na normalnie pracującym silniku przy temperaturze normalnej (połowa skali) to ja je mogę patykiem zatrzymać, ręką jak bym się uparł ale mi jeszcze palce miłe :)

:)21
Nic nie pchaj w wentylator jak silnik pracuje :)3

W najlepszym wypadku rozpirzysz chłodnicę i okolice w najgorszym ...
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » wt cze 19, 2007 4:41 pm

Zeby ci opowiedzieć dokładnie to napisz jaki masz silnik z którego roku , ja jaździłem bez wisko i w korkach mi sie nie przegrzewał tylko w terenie na reduktorze i na obwodnicy przy 150km/h. :roll:

Awatar użytkownika
Domelski

Post autor: Domelski » wt cze 19, 2007 6:54 pm

Z tym pchaniem to spokojnie nie jestem samobójcą żeby włożyć na sztywno patyka i czekać co się stanie :)27 Ale jeżeli powoli hamujesz wentylator niedaleko jego środka to nikłe szanse na niebezpieczne sytuacje lub jego połamanie. Także spokojnie jest do wyczucia kiedy jest opór i nie ma sensu mocniej cisnąć, a kiedy jest tak jak w moim, że lekko dotykasz i wentylator staje. A oporu echo. :)3

Silnik 3,5 V6 r.98 ale do dzisiaj nie wiem po czym rozpoznać że to taki nr a to taki nr :oops:

Jeszcze mnie tylko zastanawia czy jak silnik jest ciepły ale nie pracuje to czy prawidłowo działające wisko będzie zblokowane czy też się będzie kręcić. Gdzieś słyszałem że niezależnie od temperatury przy nieuchomym trzpieniu też się bedzie kręcić ale mnie się wydaje że się zblokuje. Ciekaw jestem opinii forumowiczów.
3,5 V6

...ale jak se depne.

Awatar użytkownika
hexe

Post autor: hexe » śr cze 20, 2007 4:18 pm

Domel, już wkrótce !!!! Pogoniłem plaskacza i pewnikiem za tydzień/dwa zanabędę coś co pogoni twojego Miśka. A teraz zgaduj kto :-D

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » śr cze 20, 2007 5:40 pm

Nie wiem kto ale ani dzieńdobry, ani pocałuj :-?

Zdzicha z psychuszki wypuścili? bo nic innego mi do głowy nie przychodzi :-?

Awatar użytkownika
hexe

Post autor: hexe » śr cze 20, 2007 6:38 pm

BooBoo pisze:Nie wiem kto ale ani dzieńdobry, ani pocałuj :-?

Zdzicha z psychuszki wypuścili? bo nic innego mi do głowy nie przychodzi :-?
Sorki wielkie za elementarny brak kultury z mojej strony. A na przywitanie przyjdzie czas jak już w końcu zanabęde drogą kupna to co zamierzyłem. Na razie tylko mała zagwozdka dla Domelskiego :D
Jeśli czegoś nie wolno a się bardzo chce... to można :roll:

Awatar użytkownika
Domelski

Post autor: Domelski » śr cze 20, 2007 6:54 pm

Miło, że wpadłeś Sławku :)

Ja się łatwo nie poddam. A jak będzie trzeba to se nawet spoiler założę i szerokie lapcie byle tylko być pierwszy przy Heweliuszu :)21

Ostatnio widziałem takiego stuningowanego Cherokee hehehe, normalnie jak plaskacz, stałem i gapiłem się chyba z 15 min. Jak można taką krzywdę samochodzikowi zrobić. :)

Teraz już niestety musisz się kolegom przedstawić, bo Cię nie będą lubić :)21 i Ci nie pomogą jak będziesz kombinował jak tu mojego Pershinga prześcignąć :)21
3,5 V6

...ale jak se depne.

Awatar użytkownika
hexe

Post autor: hexe » śr cze 20, 2007 6:59 pm

Domelski pisze:Miło, że wpadłeś Sławku :)

Ja się łatwo nie poddam. A jak będzie trzeba to se nawet spoiler założę i szerokie lapcie byle tylko być pierwszy przy Heweliuszu :)21

Ostatnio widziałem takiego stuningowanego Cherokee hehehe, normalnie jak plaskacz, stałem i gapiłem się chyba z 15 min. Jak można taką krzywdę samochodzikowi zrobić. :)

Teraz już niestety musisz się kolegom przedstawić, bo Cię nie będą lubić :)21 i Ci nie pomogą jak będziesz kombinował jak tu mojego Pershinga prześcignąć :)21
No masakra normalnie. Człowiek już nawet incoguto wystąpic nie może :lol: Inwigilacja, permanentna inwigilacja :D
A przywitam się ładnie w swoim czasie. Ładnie i kulturnie.
Na razie jako szukaczowi/macaczowi pojazdu nie przystoi w tak zacnym gronie się udzielać.

Awatar użytkownika
hexe

Post autor: hexe » wt lip 10, 2007 8:03 pm

No to w końcu mogę sie normalnie z Wami przywitać.
Wprawdzie nie posiadam tak drogiego sercu Waszemu Miśka ale z tego co wiem Karakan po części się od niego wywodzi więc tak jakby kuzynostwo się wita :D
Własnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Hyundaia Terracana 2,9 CRDI i pewnie gdzieś się spotkamy (z Domelskim pewnie już w ten weekend) :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » śr lip 11, 2007 7:24 am

Adas pisze:Zeby ci opowiedzieć dokładnie to napisz jaki masz silnik z którego roku , ja jaździłem bez wisko i w korkach mi sie nie przegrzewał tylko w terenie na reduktorze i na obwodnicy przy 150km/h. :roll:
zacznij powoli rozglądac sie za głowicą :)21
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”