wytarte zęby na wieńcu - co robić?

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

wit
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

wytarte zęby na wieńcu - co robić?

Post autor: wit » pn lip 16, 2007 9:06 pm

Witam wszystkich. Jestem nowy. Mam problem ze swoim pajero 95. Co jakiś czas charczy przy uruchamianiu. Początkowo myślałem, że to bendix, ale okazało się, że wytarte są zęby na wieńcu. Dlatego mam pytanie: czy można zdjąć, odwrócić wieniec i powtórnie go założyć, czy trzeba wymieniać? Może ktoś miał podobne problemy?

Awatar użytkownika
Mariobros
Kontaktowanie:

Post autor: Mariobros » pn lip 16, 2007 9:49 pm

dzień dobry! :D
Pajero 2,5TD 86r. GG 649597

Awatar użytkownika
pbarto
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pbarto » pn lip 16, 2007 9:58 pm

jhezeli masz 2.8 td to wymiana wieniec jest jednostronny

Awatar użytkownika
goszen

Re: wytarte zęby na wieńcu - co robić?

Post autor: goszen » pn lip 16, 2007 10:08 pm

wit pisze:Witam wszystkich. Jestem nowy. Mam problem ze swoim pajero 95. Co jakiś czas charczy przy uruchamianiu. Początkowo myślałem, że to bendix, ale okazało się, że wytarte są zęby na wieńcu. Dlatego mam pytanie: czy można zdjąć, odwrócić wieniec i powtórnie go założyć, czy trzeba wymieniać? Może ktoś miał podobne problemy?
Fizycznie można, ale nie będzie działać bo po odwróceniu nie ma na zębach skosów dostosowanych do skosów na rozruszniku.
GG 3597101 tel. 602-673-905

Awatar użytkownika
Tarpi

Re: wytarte zęby na wieńcu - co robić?

Post autor: Tarpi » pn lip 16, 2007 11:02 pm

goszen pisze:...Fizycznie można, ale nie będzie działać bo po odwróceniu nie ma na zębach skosów dostosowanych do skosów na rozruszniku.
Można bez problemu. Drobny pilniczek w rękę, godzinka roboty i skosy gotowe. Temat przećwiczony-działa do dzisiaj bez zarzutu :)2

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » wt lip 17, 2007 10:44 am

Mariobros pisze:dzień dobry! :D
A nawet serdecznie witamy :D

uzupełnij profil i napisz jak się skończyło, będzie pamiątka dla potomnych.
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.

wit
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

wytarte zęby na wieńcu co robić?

Post autor: wit » wt lip 17, 2007 8:27 pm

Dzięki za informacje. W uzupełnieniu: mój pajero ma silnik 2,8 td i jak widzę czeka mnie wymiana wieńca, nie wiem tylko czy szukać używki czy rzucać się na nowy. Może ktoś już to przerabiał i wie jakie , w przybliżeniu, czekają mnie koszty? I jeszcze jedna sprawa( nadużyję Waszej cierpliwości): nieraz zdarza się, zwłaszcza gdy jest chłodno lub wręcz zimno, że po uruchomieniu silnika, przez pewien, niedługi czas, nie może on wejść na obroty i strasznie kopci. Po kilkunastu sekundach sytuacja się normuje i później jest wszystko w porządku. Co może być przyczyną takiego zachowania? Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » wt lip 17, 2007 8:53 pm

Swiece, wtryski, pompa wtryskowa. Raczej te dwa pierwsze.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » wt lip 17, 2007 9:01 pm

Raczej świece , pewnie też trochę nierówno chodzi przez chwile bo jedna świeca padła (bo odpala) i z tego bierze sie czarny dym z niedokońca spalonego paliwa, po nagrzaniu samozapłon działa poprawnie więc nie kopci .

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » śr lip 18, 2007 7:01 am

Przed zimą musi to zrobić bo przy mrozach będą problemy.
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.

wit
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

wytarte zęby na wieńcu

Post autor: wit » pt lip 20, 2007 8:44 pm

Witam po krótkiej przerwie. Dzięki za informacje i rady. Zabieram się najpierw za wymianę świec, a wieniec musi trochę poczekać, bo z tego co widzę czeka mnie poważniejszy zabieg. Na razie będę parkował na górkach lub podjazdach, gorzej w lesie, gdzie jestem częstym bywalcem, ale i tam znajdzie się coś pochyłego. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”