Witam,
W Pajero II 2,5 tdi mam silnik do Hyuday'a D4BF AH 21, jest to silnik który występuje z turbiną, ale pod tym symbolem bez intercool'era. Intercooler i pompa wtryskowa są założone od miśka
W necie znalazłem coś takiego:
Turbo
* Power - 63 kW (85 PS) at 4000 rpm
* Torque - 196 N•m (145 ft•lbf) at 2000 rpm
* Engine type - Inline 4 cylinder SOHC
* Fuel system - Distribution type jet pump
* Compression ratio - 21:1
Intercooled turbo
* Power - 77 kW (105 PS) at 4000 rpm
* Torque - 240 N•m (177 ft•lbf) at 2000 rpm
* Fuel system - Distributor type injection pump
Zainteresował mnie różny system wtrysku paliwa. Próbowałem poszperać w necie i do końca nie wiem. Czy "injection pump" to pompa rotacyjna a "jet pump" tłokowa?
Natępna sprawa, czy to jedyna różnica pomiędzy silnikiem z i bez intercooler'a.
Myślicie, że chłodnica powietrza może dać aż 20KM więcej i 44Nm?
Silniki sprawdzane są na hamowniach (przy założeniu określonych parametrów) a nie w warunkach drogowych. Wentylator intercool'rea włącza się dopiero gdy temperatura tłoczonego powietrza jest wysoka. Na jakiej zasadzie intercool'er powoduje że przy 2000 obr. jest taki wzrost momentu obr., skoro na pierwszym biegu przy tych obrotach nie rozwija się znacznych prędkości.
Przepraszam, że tak dużo czytania, już kończę.
Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to wszystko działa?
Dzięki
Intercool'er, z/bez
Moderator: Kosiarz
Intercool'er, z/bez
K3
------------------------------
Pajero 2,5 TD'92 - był
Pajero 2,5 TD'92 - był
Ale o co chodzi?
Nie wystarczyłby jeden temat?
Zagraciłeś forum dwoma postami...(?)
Jeśli ktoś odpowie, odpowie na jeden, jeśli nie odpowie i w 10ciu.
'Postaw na jakość nie ilość'

p.s. ja dodam,że intercoolery różnią się wydajnością (wielkością) tyle wiem, może też być większa turbina.
'Postaw na jakość nie ilość'

p.s. ja dodam,że intercoolery różnią się wydajnością (wielkością) tyle wiem, może też być większa turbina.
D22 2.5 King Cab Calmini 3'
Vitara 1.6 94r cabrio
RAV4 II 2.0 (RIP)
Pajero II 2.5 (RIP)
Vitara 1.6 94r cabrio
RAV4 II 2.0 (RIP)
Pajero II 2.5 (RIP)
Net mi sie wieszał i może dlatego poszło dwa razy, a potem nie mogłem sprawdzić, bo padł całkiemshamanus pisze:Ale o co chodzi?
'Postaw na jakość nie ilość'![]()

K3
Pajero 2,5 TD'92 - był
Pajero 2,5 TD'92 - był
Re: Intercool'er, z/bez
ccamillo pisze:Witam,
W Pajero II 2,5 tdi mam silnik do Hyuday'a D4BF AH 21, jest to silnik który występuje z turbiną, ale pod tym symbolem bez intercool'era. Intercooler i pompa wtryskowa są założone od miśka

pompa wtryskowa to "injection pump" a tłokowa to "piston pump"W necie znalazłem coś takiego:
Turbo
* Power - 63 kW (85 PS) at 4000 rpm
* Torque - 196 N•m (145 ft•lbf) at 2000 rpm
* Fuel system - Distribution type jet pump
Intercooled turbo
* Power - 77 kW (105 PS) at 4000 rpm
* Torque - 240 N•m (177 ft•lbf) at 2000 rpm
* Fuel system - Distributor type injection pump
Zainteresował mnie różny system wtrysku paliwa. Próbowałem poszperać w necie i do końca nie wiem. Czy "injection pump" to pompa rotacyjna a "jet pump" tłokowa?
tego to już wogóle nie kumamNatępna sprawa, czy to jedyna różnica pomiędzy silnikiem z i bez intercooler'a.
może, ale nie temu silnikowi raczej. uzysk w stosunku do silnika bez chłodnicy powietrza będzie raczej mniejszy.Myślicie, że chłodnica powietrza może dać aż 20KM więcej i 44Nm?
poza tym sam interkuler musi być idealnie dobrany do silnika. większa moc silników z kulerami nie bierze się z samego chłodzenia powietrza - potrzeba jeszcze odrobinkę więcej paliwa zapodać.
wogóle to mam wrażenie że dałem się nabrać....