webasto L200

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

KRYSTEK 4X4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

webasto L200

Post autor: KRYSTEK 4X4 » wt sie 21, 2007 7:17 pm

witam, mam pytanie, mianowicie chodzi mi o ogrzewanie postojowe, tzn jak się je uruchamia w L200 z 99 roku, napewno ktoś wie ...
PAJERO 2,5 TD Intercooler, 93

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » śr sie 22, 2007 9:24 am

Do tego sluzy przycisk z rysunkiem płomienia. Włączasz i wyłączasz w zaleznosci od potrzeby, dodatkowo moze miec opcje programowania. Mozesz zaprogramowac trzy rozne pory o ktorych samo sie wlączy i po uplywie ustalonengo przez uzytkownika czasu wylączy sie. W zaleznosci od rodzaju webasto moze podgrzac odpowiednio przed wyjazdem z garazu silnik, wnetrze, odmrozic szyby, lub tylko przewietrzyc kabine. Moze byc zasilane elektrycznie lub paliwem z baku. Dziala niezaleznie czy silnik pracuje czy nie (zalezy od modelu), posiada jednak zabezpieczenie przed zbednym dogrzewaniem gdy silnik ma temp roboczą. Moze byc sterowane za pomocą pilota. Wszystko zalezy od wersji. Zimą jest to luksus niedoprzecenienia.
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

KRYSTEK 4X4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: KRYSTEK 4X4 » śr sie 22, 2007 1:30 pm

no właśnie tylko, że u mnie nie ma żadnego przycisku do uruchamiania, a jest to webasto : thermo top z/c - d, może to coś komuś ułatwi

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » śr sie 22, 2007 4:57 pm

mam ten sam model, zasilane ON, podgrzewanie silnika & kabiny.

jaki masz sterownik, bo u mnie jest taki:
Obrazek
PIV 3,2DiD

KRYSTEK 4X4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: KRYSTEK 4X4 » śr sie 22, 2007 7:14 pm

kurcze ja chyba nie mam wcale sterownika, bo to z twojej fotki widzę pierwszy raz, a gdzie on powinien się znadować? pewnie w widocznym miejscu? ja w kabinie nic podobnego nie widzę, mam tylko na przedniej szybie, na wysokości lusterka wstecznego jakąś płytkę plastikową, a do niej podłączone dwa przewody i jest na tym napis webasto

powa

Post autor: powa » śr sie 22, 2007 7:17 pm

hesusie brodaty...

jest SIERPIEŃ !! LATO !! dajcie już spokój temu webastu(webastowi?)

:)21

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » śr sie 22, 2007 8:17 pm

Co do umiejscowienia sterownika to nie ma reguly, zwykle powinien znajdowac sie gdzies w zasiegu reki.
Nie sądze raczej by ktos zamontowal go na szybie choc jak by sie uprzec to pewnie na tasmie dwustronnej dalo by rade :wink: Moze to byc czujnik naslonecznienia (lub czujnik deszczu :)21 ).

szukaj takiej plytki w kabinie:
Obrazek
bo moze masz oberwany z niej panel.
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
ArturS

Post autor: ArturS » śr sie 22, 2007 11:31 pm

KRYSTEK 4X4 pisze:kurcze ja chyba nie mam wcale sterownika, bo to z twojej fotki widzę pierwszy raz, a gdzie on powinien się znadować? pewnie w widocznym miejscu? ja w kabinie nic podobnego nie widzę, mam tylko na przedniej szybie, na wysokości lusterka wstecznego jakąś płytkę plastikową, a do niej podłączone dwa przewody i jest na tym napis webasto
Jest taka firma która nazywa się webasto i produkuje np. szyberdachy. Dlaczego zakładasz że jest to ogrzewanie postojowe potocznie zwane webasto? Może to jest jakiś inny produkt tej firmy?
3.0 V6 +Ironman

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » czw sie 23, 2007 11:19 am

ArturS pisze: Dlaczego zakładasz że jest to ogrzewanie postojowe potocznie zwane webasto? Może to jest jakiś inny produkt tej firmy?
bo skoro napisal ze jest to : thermo top z/c - d to napewno nie jest to szyberdachem :wink:

pewnie zajrzal pod maske :)21
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
ArturS

Post autor: ArturS » czw sie 23, 2007 12:48 pm

Videlec pisze:
ArturS pisze: Dlaczego zakładasz że jest to ogrzewanie postojowe potocznie zwane webasto? Może to jest jakiś inny produkt tej firmy?
bo skoro napisal ze jest to : thermo top z/c - d to napewno nie jest to szyberdachem :wink:

W takim razie może ktoś mu sterownik wydłubał.
3.0 V6 +Ironman

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » czw sie 23, 2007 1:09 pm

ArturS pisze:
Videlec pisze:

W takim razie może ktoś mu sterownik wydłubał.
Pewnie kobita mu wydłubała bo nie chciał jej dać na Tipsy, czy na inne waciki :)21
Czwarte serce :cry:

KRYSTEK 4X4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: KRYSTEK 4X4 » czw sie 23, 2007 1:29 pm

okazuje sie ze moje webasto jest sterowane tylko z pilota, którego poprostu nie ma, a moja kobita nie lepi sobie na dłonie tipsów, takze ten motyw odpada

Awatar użytkownika
+ AND +

Post autor: + AND + » czw sie 23, 2007 4:53 pm

no to juz wiadomo 8) -zabrała ci pilota bo nie chciales dac na waciki :)21
Nissan GR - era motania
Sportage - dupowoz
cos nadchodzi ...wiekszego
gps 21.3... -51.5...

tomahouk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

webasto

Post autor: tomahouk » śr lis 21, 2007 9:40 am

witam mam webasto Thermo top Z/C i wyswietlacz taki jaki ma Videlec moja prosba oswiecie mnie jak to sie ustawia sa jakies 3 programy jak to działa tz czy słychac cos po właczeniu po jakim czasie sie to wyłacza czy samo czy trzeba recznie mam do tego pilota i jak mam rozumiec z pilota odpalam to kiedy chce ?Czy odrazu nagrzewa srodek czy moze jak to było opisane zaczyna od podgrzania silnika Prosze o pomoc bo juz sie robi zimna i pasowałoby to urzadzenie wykorzystac Pozdrawiam i dziekuje za info Moje gg 2762503

Awatar użytkownika
Pikaś

Post autor: Pikaś » pt lis 23, 2007 5:11 am

a ile kosztuje taka przyjemność , gdybym życzył sobie dołożyć do swojego misia?
gsm 501 736 409

Awatar użytkownika
Kicul

Post autor: Kicul » pt lis 23, 2007 9:00 am

fabrycznie nowe z montażem 6 tys zł :)18 :)19

a zregenerowaną używkę do modelu pajero za 1000 zł w necie znajdziesz przez googla :)2
Kicul pozdrawia

Awatar użytkownika
Tatanka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: webasto

Post autor: Tatanka » sob lis 24, 2007 3:16 pm

tomahouk pisze:witam mam webasto Thermo top Z/C i wyswietlacz taki jaki ma Videlec moja prosba oswiecie mnie jak to sie ustawia sa jakies 3 programy jak to działa tz czy słychac cos po właczeniu po jakim czasie sie to wyłacza czy samo czy trzeba recznie mam do tego pilota i jak mam rozumiec z pilota odpalam to kiedy chce ?Czy odrazu nagrzewa srodek czy moze jak to było opisane zaczyna od podgrzania silnika Prosze o pomoc bo juz sie robi zimna i pasowałoby to urzadzenie wykorzystac Pozdrawiam i dziekuje za info Moje gg 2762503
Wiec tak:
1. Musisz ustawic zegar naciskajac przycisk z zegarem:))
2. Sa 3 programy do ustawienia (1,2,3) :)) Mozesz ustawic webasto np na 6 rano jak jedziesz do pracy o 6.30. Wejdziesz do samochodu ktory ma odmrozone szyby i silnik jest gotowy do pracy:
Program 2 mozesz ustawic na 15.00 jak o 15.30 konczysz prace to tez bedziesz mial cieplo w samochodzie:))
A program 3 to sam sobie wymysl.

Jak ustawisz jakikolwiek program to nie zapomnij o przelaczeniu nawiewu (wiatraczek) na chocby minimalne wietrzenie. Jak wlaczy sie webasto o okreslonej godzinie to automatycznie wlaczy sie nawiew, jak po wlaczeniu zaplonu.

O okreslonej godzinie webasto sie wlacza. Na pocztku slychac dzwiek jakby zaczal dzialac jakis silniczek (bzyczenie), z czasem slychac rowniez jakby jakas pompka pompowala plyn chlodzacy. Poza tym z webasto musisz miec wylot spalin (mala rurka wydechowa) za pomoca ktorej odprowadzane sa spaliny.

Moje webasto teraz nie dziala, a jak dzialalo to sie wylaczalo po 10min, wiec musze sprawdzic czujnik temp.

That's all.
Tatanka

Toyota Land Cruiser 120 3.0 D4D
WWW: brak przeglądarki
Chuck Norris Fun Club

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”