Jeśli chodzi o temat postu to amortyzatory nie są pompowane – Mechanizm zmiany parametrów amortyzatora sterowany jest ciśnieniowo i tylko do tego potrzebne jest sprężone powietrze i kompresor. Sam w sobie amortyzator to klasyczne rozwiązanie
Miałem okazje przetestować te amortyzatory ( bez centralnej regulacji ) w swoim własnym aucie na dystansie 50 tysięcy kilometrów oraz okazje jechać innym autami wyposażonymi w RS9000 Doskonały amortyzator typu Heavy duty z dziewięciu stopniową regulacją tłumienia drgań za pomocą pokrętła. W testowanych przez zemnie autach zwróciłem uwagę że w zależności od długości amortyzatora i co za tym idzie jego pojemności, amortyzator inaczej pracuje przy tych samych ustawieniach. W trzy drzwiowym Mitsubishi Pajero V20 jazda na dziewiątym zakresie po czarnym była możliwa natomiast w Nissan Patrol Y60 z 6 cm liftem zawieszenia jazda po czarnym była męką pańska. Duża średnica tłoczyska, dziewięcio stopniowa regulacja to największa zaleta amortyzatora Rancho. Przy tak dużym zakresie regulacji każdy znajdzie takie ustawienie amortyzatora jakie będzie mu odpowiadało w zależności od warunków drogowych i posiadanego auta.
Zalety:
ujednolicona cena bez względu na model markę samochodu oraz wielkość amortyzatora Bardzo duży wybór rozmiarów. Możliwość regulacji siły tłumienia drgań bez demontażu amortyzatora.
Wady:
Brak stalowej osłony tłoczyska. Słabe zabezpieczanie antykorozyjne i zła jakość powłoki lakierniczej. Słaba wytrzymałości gumowej osłony po około 15 tysiącach kilometrów pękła.
Regulacja przestała działać po 60 tys.- zacięła się na ymm 6 chyba stopniu ale zbagatelizowałem sprawę natomiast amorek do dziś mam nie cieknie tłok nie rdzewieje. Ogólnie rzecz biorąc to polecam Rancho.
Jeśli chodzi z system zdalnej regulacji z wnętrza kabiny pojazdu. System ten składa się ze sprężarki, przewodów powietrznych oraz konsoli z manometrami ale nie miałem okazji zetknąć się tym systemem. Wiem że w legalnym imporcie 4amortyzatory RS 9000 plus zestaw zdalnej regulacji to wydatek rzędu 4. tys zł
Pozdrawiam