Gotowanie termostatu :)
Moderator: Kosiarz
Gotowanie termostatu :)
Wyjalem stary termostat do pajero 1 2.5 td i co sie okazuje:
1: Zimny termostat - jest zamkniety
2: Jak go zaczalem gotowac to sie otworzyl
3: Jezeli dziala poprawnie to czemu mam zimno w aucie ?
4: Zamowilem nowy, kosztuje cale 22 zeta, zobacze jak ten drugi dziala.
Jakies pomysly ? Moze cos przytkane mam w przewodach ? Aha wskaznik temperatury troszke ponad minimum pokazuje... Nie udalo mi sie przegrzac silnika bo zrobilem z 500 kilosow tak.
1: Zimny termostat - jest zamkniety
2: Jak go zaczalem gotowac to sie otworzyl
3: Jezeli dziala poprawnie to czemu mam zimno w aucie ?
4: Zamowilem nowy, kosztuje cale 22 zeta, zobacze jak ten drugi dziala.
Jakies pomysly ? Moze cos przytkane mam w przewodach ? Aha wskaznik temperatury troszke ponad minimum pokazuje... Nie udalo mi sie przegrzac silnika bo zrobilem z 500 kilosow tak.
Termostat ma wpływ na temperaturę silnika nie na jakość grzania!!!!!! Bynajmniej nie w takim stopniu. Sprawdź drążność węży, chłodniczki, zaworu/klapki. Tam szukaj przyczyny. Uszczelka głowicy cała? Ciśnienie nie idzie do ukł. chłodzenia? Może ktoś kiedyś wsypał proszek uszczelniający ukł. chłodzenia? Zatyka wszystko, razem z chłodniczką.
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
Aj, jeszcze nie wiem, widzialem nowy termostat, czeka do poniedzialku bo 10tego Matki Boskiej Pienieznej wiec w poniedzialek ugotuje obydwa razem, kolega mi podpowiedziel zeby jeszcze sprawdzic droznosc ukladu, zainwestowac jakies szelesty i kupic waz przezroczysty, wtedy bedzie widac :)
P.S. Czy przy okazji zrzucania budy z ramy warto zrobic lifta 2" ? I jak wyglada takie pajero po lifcie na standardowych gumach 215/75/15 ?
P.S. Czy przy okazji zrzucania budy z ramy warto zrobic lifta 2" ? I jak wyglada takie pajero po lifcie na standardowych gumach 215/75/15 ?
- kudlaty_bytom
-
- Kontaktowanie:
dokładnieKajen pisze:ugotuje obydwa razem (...) wtedy bedzie widac![]()
możesz mieć zakamienioną nagrzewnicę i słabo grzeje kabinę
dokładnie, ale nie jest to tragiczny widokernil pisze:Jak tramwaj?Kajen pisze:(...) I jak wyglada takie pajero po lifcie na standardowych gumach 215/75/15 ?

był sobie misiek 2.6 Wagon '86
obecnie zaglądam towarzysko

Wiec, drodzy koledzy, ugotowalem dzis obydwa termostaty (stary i nowy) razem i co sie okazuje - obydwa otwieraja sie przy takiej samej temperaturze... Zaloze nowy, stary bedzie w razie czego na zamianke.
Niemniej jednak nie usunalem przyczyny niedogrzania silnika i kabiny.
Niemniej jednak nie usunalem przyczyny niedogrzania silnika i kabiny.
Czy gdyby uszczelka byla uszkodzona to czy nie powinno byc oleju w wodzie i na odwrot ? I problemu z odpaleniem ? Dodam ze autko stalo po wypadku 2 miesiace i odpalil w sumie bez problemu, jedynie akumulator postal na prostowniku ale wiedzialem ze jest lichy. Jeszcze jutro sprawdze droznosc ukladu ale nie wiem czego oczekiwac...Uszczelka głowicy cała? Ciśnienie nie idzie do ukł. chłodzenia?
sprawdź czy zawór do nagrzewnicy wnętrza nie zaciął sie, masz go we wnętrzu pod plastikową obudową nad podałem przyśpieszenie (gazu ).
Nie dogrzanie silnika możesz skorygować wkładając kartonik przed chłodnicę i sprawdzisz zachowanie układu.
Wisko może masz zblokowane ?
Nie dogrzanie silnika możesz skorygować wkładając kartonik przed chłodnicę i sprawdzisz zachowanie układu.
Wisko może masz zblokowane ?
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
A sprawdziłeś przy jakiej temperaturze się otwiera i czy całkowicie się otwiera? Obie czynności w stosunku do instrukcji
Ja bym obstawiał co innego.
Gdyby wisko było padnięte to miałbyś przegrzewający się silnik, a z tego co wyczytałem masz niedogrzany.
Poza tym ja kupiłem używane sprzęgło wiskotyczne za 250 (o dziwo nawet dobre), a nowe kosztuje dokładnie o jedno zero więcej. W sklepie www.rabit.pl (mam nadzieję że nie są to zadne lewe części ale normalnie fv dają.
Napisz co Ci dokładnie nie grzeje? Może wskaźnik temperatury masz do d...

Ja bym obstawiał co innego.
Gdyby wisko było padnięte to miałbyś przegrzewający się silnik, a z tego co wyczytałem masz niedogrzany.
Poza tym ja kupiłem używane sprzęgło wiskotyczne za 250 (o dziwo nawet dobre), a nowe kosztuje dokładnie o jedno zero więcej. W sklepie www.rabit.pl (mam nadzieję że nie są to zadne lewe części ale normalnie fv dają.
Napisz co Ci dokładnie nie grzeje? Może wskaźnik temperatury masz do d...
3,5 V6
Ciężki, paliwożerny, drogi...
...ale jak se depne.
Ciężki, paliwożerny, drogi...
...ale jak se depne.
Jeśli wisko siądzie to silnik może tez być stale chłodzony. Mam podobny problem. Nie grzał się zupełnie. Po wymianie termostatu temp silnika poskoczyła mi do 1/3 skali ale grzanie jeszcze nie jest takie jakie być powinno. Obstawiam Wisko po po odpaleniu silnika nawet na zimno wiatrak robi mi pod maską taką wichurę, że masakra.
Dziadek 2,5TD `98
Termostat mam OK taki jak fabryka przykazała i grzeje wnętrze. Wyrabia na dwie nagrzewnice bez problemu ale pamiętam z poloneza (pozostałe były klimatronikami), że grzał mocniej albo może źle że tak grzał bo ojciec mi zasnął kiedyś za kierownikiem albo zasłabł. Muszę posprawdzac wisko w każdym razie, póki co jest OK.
Dziadek 2,5TD `98