Czy skrzynia od gallopera pasuje do pojary
Moderator: Kosiarz
Czy skrzynia od gallopera pasuje do pojary
Cześć wszystkim jestem swierzym off roudowcem mam pojare 90 V6 metal top i strasznie sypie mi sie skrzynia i myslałem nad skrzynią od gallopera marze podruby są do niego tansze niż do pojary Może ktos mi coś podpowie bo chyba karzdy wie jak wkurza niesprawna skrzynka w terenie a jak ktos przerabiał to co ja moze ma własne pomysły ma ten problem 

L040 to ten stary Pajero, Wy to juz chyba macie tego okraglejszego V20 (czy jakos tak)Aśka&Kuba pisze: A co to jest lo 40
Galloper to wlasnie na bazie tego L040. Czytalem, ze Hyundai (producent Galloperow) wzmocnil skrzynie biegow i silniki tez troche na wytrzymalosc podciagnal. Teoretycznie to niby to samo, ale praktycznie...

- Damian
-
- Kontaktowanie:
Kiedyś wzieliśmy takiego krótkiego Gallopera w teren. Zgubił przedni napęd przy pierwszej próbie kamienisto-błotnistego podjazdu. Rocznik to był chyba 95 czy 96, a to było chyba ze trzy lata temu. Ubawiliśmy się po pachy, tylko ten od Gallopera cichy był jakiś taki...więcej z nami nie pojechał.
Jakieś fifułki to można od Gallopera brać, ale skrzyni to ja bym się bał włożyć.

Jakieś fifułki to można od Gallopera brać, ale skrzyni to ja bym się bał włożyć.
Re: Czy skrzynia od gallopera pasuje do pojary
pd Galopera - niestety zmartwię was, bo Hyunday przerabiał silniki 2,5 tdi, ze skrzynią typu Superselect - to inna bajka niż wasze L040 (navet z silnikiem V6). sama skrzynia pasuje do silnika, ale inna jest konstrukcja mocowania do ramy. Gra niewarta świeczki. U mnie w garażu wala się jakaś skrzynia...Aśka&Kuba pisze:Cześć wszystkim jestem swierzym off roudowcem mam pojare 90 V6 metal top i strasznie sypie mi sie skrzynia i myslałem nad skrzynią od gallopera marze podruby są do niego tansze niż do pojary Może ktos mi coś podpowie bo chyba karzdy wie jak wkurza niesprawna skrzynka w terenie a jak ktos przerabiał to co ja moze ma własne pomysły ma ten problem
Pzdrw.
MISIE SIĘ NIE PSUJĄ 
G 300D Turbo 460.3

G 300D Turbo 460.3
Robercik! Pomógłbyś znajomym - a Ty podśmiechujki sobie urządzasz ... Ludziska SPOKO! A Pojarka też fajna ...Kosiarz pisze:Tommi pisze: Czytalem, ze Hyundai (producent Galloperow) wzmocnil skrzynie biegow i silniki tez troche na wytrzymalosc podciagnal.![]()

Wszyscy jesteśmy psychiczni - tylko nie wszyscy zdiagnozowani ...
A co wam się konkretnie w tej skrzyni nie podoba ? Ja swoją katuję już ponad rok, w międzyczasie wywaliłem 3 łańcuchy w reduktorze a skrzynie, cholera nie chce mi się zepsuć....Aśka&Kuba pisze:a w jakim jest stanie ta skrzynia i to jest do V6 a od dizla nie pasowała by5 popatrzyłbyś na tą skrzynka dzięki
Może wystarczy ją przejrzeć i wymienić jakies kółeczka w srodku ? Może synchronizatory?
To powinien umieć każdy szanujący się warsztat i nie powinno drogo kosztować. Moja skrzynia zapasowa jest chyba dobra, ale na razie nie musze jej wymieniać.
MISIE SIĘ NIE PSUJĄ 
G 300D Turbo 460.3

G 300D Turbo 460.3
Skrzynia w 3.0 v6 jest zupełnie inna niż ta od diesla, ma też inne przełożenia. Powiniście szukać takiej samej albo naprawić tą, może koszt nie będzie duży jak nic poważnego jeszcze sie nie stało. Chociaż jak nie ma dawcy części i trzebaby je zamawiać w serwisie, to już lepiej od razu szukać nówki-używki 
Michał

Michał
LR Discovery 300tdi '96 - Sprzedany!
bandziorno,
Jeżeli skrzynka jest w miarę cicha, a jedynie jest problem z włączaniem biegów , to może przydałoby sie wlać olej do skrzyni, jeżeli juz tam jest, to może należałoby go zmienić, jeżeli to tez nic nie pomaga, to można się pokusić na wymianę synchronizatorów, ale jest pewne ale, jak się już skrzynke rozbierze, to należałoby zmienić łożyska, uszczelniacze i co tam jeszcze potrzeba.........Czyli koszt jakieś 2-3 kpln. później na jakiś czas spokój.
Druga szkoła mówi dorżnąć dziada i tzw międzyczasie szukać dawcy. Niestety można trafić na takie same, albo jeszcze gorsze padło, koszt skrzyni od dawcy jakieś od 500 do 1500 pln.
Ja osobiście najpierw wypuściłbym oliwę, organoleptycznie sprawdził ile zębów wypadło razem z olejem i jeżeli niewiele to świeża, dobra oliwka, może się poprawi............
Siwy
Jeżeli skrzynka jest w miarę cicha, a jedynie jest problem z włączaniem biegów , to może przydałoby sie wlać olej do skrzyni, jeżeli juz tam jest, to może należałoby go zmienić, jeżeli to tez nic nie pomaga, to można się pokusić na wymianę synchronizatorów, ale jest pewne ale, jak się już skrzynke rozbierze, to należałoby zmienić łożyska, uszczelniacze i co tam jeszcze potrzeba.........Czyli koszt jakieś 2-3 kpln. później na jakiś czas spokój.
Druga szkoła mówi dorżnąć dziada i tzw międzyczasie szukać dawcy. Niestety można trafić na takie same, albo jeszcze gorsze padło, koszt skrzyni od dawcy jakieś od 500 do 1500 pln.
Ja osobiście najpierw wypuściłbym oliwę, organoleptycznie sprawdził ile zębów wypadło razem z olejem i jeżeli niewiele to świeża, dobra oliwka, może się poprawi............
Siwy
Jak nawet nie wiesz gdzie korki są to może faktycznie tam już sucho od dawna jest 
Tu sa wszelkie informacje na ten temat
Gdzie korki, jaki olej itp.
http://www.pajero.dn.ru/Manual/manual-trany.pdf
Michał

Tu sa wszelkie informacje na ten temat

http://www.pajero.dn.ru/Manual/manual-trany.pdf
Michał
LR Discovery 300tdi '96 - Sprzedany!