CB w naszych syfach

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Kabal

CB w naszych syfach

Post autor: Kabal » wt sty 15, 2008 11:08 am

Witajcie,
na kanwie ostatnich pytań w innych działach i mi zaświtało, iż cb należy gdzieś umocować. Na razie wala się po samochodzie sprawiając kłopoty i potencjalne zagrożenie. Napiszcie proszę gdzie macie zamontowane radyjka w swoich miśkach. Może ktoś się fotką pochwali? Szczególnie interesuje mnie pajero II :P
Nie znalazłem podobnego wątku, więc proszę nie bić jeśli było.
Z góry dzięki za rady.
Pozdrawiam

PS. konsola dachowa za muchos szelestos raczej odpada z przyczyn ekonomicznych.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » wt sty 15, 2008 11:16 am

Bylo juz o tym. Nawet fotki byly wklejane, sprobuj poszukac.
Ja mialem w PII zamontowane nad cykorkulką i bylo ok.
Obrazek
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
harcownik1979g

Post autor: harcownik1979g » wt sty 15, 2008 12:07 pm

ja miałem zamontowane na pólce mniecy fotelami ale jakis h*** rozje*** mi szybe i se go przywłaszczył więcej strat niż to warte a gliniarze przy zgłaszaniu nawet odcisków ze schowka w którym grzebali nawet nie razyli zdjąć załuje ze zglosiłem to na policje szkoda mojej bezyn aby na komisariat jechać i czasu

Awatar użytkownika
Gene

Post autor: Gene » wt sty 15, 2008 12:33 pm

Ja mam podobny problem i dlatego do tej pory nie instaluje radia CB. Zastanawialem sie nad otworem w dolnej czesci konsoli centralnej tam pod popielniczka ale na razie dam spokoj. Kumpel w takim samym aucie poprostu wklada i juz ale dla mnie to nie jest rozwiazanie.
Obrazek
Pajero Sport 2.5 TD Dakar
www.pajero.org.pl

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » wt sty 15, 2008 1:21 pm

@ernil zastanwiałem się nad tym miejscem, ale trochę się boję raz o widoczność, dwa o to, że jak raz zostawię radio w aucie to będzie to ostatni raz... próbowałem szukać, ale opcja szukaj coś nic mi nie wyrzuca, muszę jeszcze raz spróbować
@Gene, w tym miejscu gdzie Ty wkładasz radio byłoby idealnie, ale u mnie tam jest metalowa zaślepka a pod nią dużo kabli i kostek, prawdopodobnie siakiś diwajs od napędów.
Zastanawiałem się jeszcze nad prawą stroną konsoli, przy nogach pasażera, lub zamiast tego schowka poniżej radia(ale wtedy chyba nieodzowny będzie głośnik zewnętrzny).
Kolejną opcją jest sufit, tylko nie wiem czy montować jakiś płaskownik np. korzystający ze śrub lusterka i oświetlenia, czy może jakoś inaczej?
Może jeszcze jakieś propozycje i sugestie?
tel. 504126172

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » wt sty 15, 2008 1:24 pm

Ja mam w Pajero I zamontowane na stałe pod radiem w półce ale w jedynce zostaje jeszcze jedna półka wolna. Gruchę mam tuż przy zegarach pod prawą ręką. Jeździ tak już dobre pół roku bez wyjmowania. Anteny notabene też nie odkręcam. Chyba już kraść przestali ale pluję przez lewe ramie aby nie zapeszyć :D
Dziadek 2,5TD `98

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » wt sty 15, 2008 1:33 pm

mój stoi pod blokiem, a będzie od lutego stał pod jak się okazuje bardzo rozrywkowym blokiem, więc wolę dmuchać na zimne. Jak wejdą po cb to dmuchną też cd i będzie jeszcze bardziej w plecy. A teraz przynajmiej łudzę się, że jak zabieram panel to może nikomu nie będzie się chciało kraść samego bylejakiego radia. W końcu starego zgnitego sztrucla nie będę stawiał na parkingu strzeżonym, przynajmniej do pierwszego włamu...
tel. 504126172

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » wt sty 15, 2008 4:24 pm

Kabal pisze:@ernil zastanwiałem się nad tym miejscem, ale trochę się boję raz o widoczność (...)
Mi nie ograniczalo widocznosci. Ale mam 190cm wzrostu :)21
Musisz sobie zrobic przymiarke. Ten daszek nad cykorkulka jest w srodku metalowy, wiec po przykreceniu dosc dobrze sie to trzymalo. Z tym ze, jak widac na zdjeciu, radio to Uniden 520ProXL. I miescilo sie tak na styk. (Tzn, dazylem do tego, zeby radyjko mozliwie najmniej wystawalo mi przed te trzy gajgery na desce.) Nalezy to dobrze przymierzyc, zeby na jakims wyjebie nie zostac bez szyby...:)21 I pamietac, ze kabel antenowy z wtyczka tez troche miejsca zajmuje... Takie rozwiazanie pozostawia uzytecznym schowek pod radiem i eliminuje koniecznosc dokupienia (i montazu) glosniczka zewnetrznego. Poza tym ma sie w miare wygodny dostep do pokretel na radiu. Jesli chodzi o amatorow cudzej wlasnosci, to trzeba pokombinowac z jakims szybkim montazem. Zastosowac jakas kieszen i przykrecac radio na "motylki" itp, itd...
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
Gene

Post autor: Gene » wt sty 15, 2008 4:34 pm

no i od wody daleko...
bo jak tylek zamoczysz to i radio na dole masz do smietnika :)21
Pajero Sport 2.5 TD Dakar
www.pajero.org.pl

Awatar użytkownika
harcownik1979g

Post autor: harcownik1979g » wt sty 15, 2008 5:27 pm

no ja miałem chowane radio ze nie było go widać z zewnatrz ale i tak se go wzieli bo mili na tyle czasu ze zdrzyli schowek przekopac ezjasc mi płytki cd a po radyjku cb zastała mi tylko antenka kabelek i pudełko w domu no jedyne co mnie pociesza ze nie dali radia cd wyrwac bo jest przymocowane nitami i musiby połewe deski rozebeszyć. zastanawiam sie nad nowym cb ale nie wiem jakie czy znowu wzasc full wypas czy zwykłe tanie

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » wt sty 15, 2008 5:32 pm

Bierz wypasa. Tylko napisz gdzie parkujesz :)21
Ostatnio zmieniony wt sty 15, 2008 5:37 pm przez ernil, łącznie zmieniany 1 raz.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
harcownik1979g

Post autor: harcownik1979g » wt sty 15, 2008 5:33 pm

najczeciej w zaprzu pod blokiem mojej lubiej auto na oku besbol pod reką pod domem ale to za płotem i piesek na strazy no i pod pracą

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » wt sty 15, 2008 5:47 pm

Ja ta kupiłem intek'a za śmiechową ilość szelestów a ponad nim siedzi paskudnie wyglądający pasikonik za to obsługujący zmieniarę dojącą płytki nagrywane wszelkiej maści szpejem. Panelu nie sciągam bo nikogo taki szajs nie interesuje a CB chyba za tanie aby ktoś je rąbnął a działa. Chyba, że nawet do dziadunia nie zaglądają bo taki stary, że pewnie radia nie ma :)
Dziadek 2,5TD `98

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » wt sty 15, 2008 6:48 pm

acinski pisze:(...)Panelu nie sciągam bo nikogo taki szajs nie interesuje a CB chyba za tanie aby ktoś je rąbnął a działa. Chyba, że nawet do dziadunia nie zaglądają bo taki stary, że pewnie radia nie ma :)
ale optymista z Ciebie :)21

autentyczna historia: koles zatrzymal sie obok dyskoteki "maluchem" i poszedl kupić fajki, wraca po chwili a tu boczna szyba wybita i brak radia.

Zabawne było to, ze "maluch" był otwarty a radio nie warte nawet polowy ceny wybitej szyby :)21
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » wt sty 15, 2008 7:06 pm

fajna dyskoteka skoro kolesie pod nią kwadratami podjeżdżają. Aż dziw bierze, że malacza nie zajumali :) Zdaję sobie sprawę z faktu, że szyba może zniknąć ale biorąc pod uwagę koszt drugiej używanej 30zł a nowa 45 to jakoś tak nie chce mi się tego codziennie montować i demontować.
Dziadek 2,5TD `98

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » wt sty 15, 2008 7:07 pm

Gene pisze:Ja mam podobny problem i dlatego do tej pory nie instaluje radia CB. Zastanawialem sie nad otworem w dolnej czesci konsoli centralnej tam pod popielniczka ale na razie dam spokoj. Kumpel w takim samym aucie poprostu wklada i juz ale dla mnie to nie jest rozwiazanie.
Co to za klapka pod radiem. Schowek? Może by tam wsunąć na stałe CB?
Dziadek 2,5TD `98

Awatar użytkownika
kudlaty_bytom

Kontaktowanie:

Post autor: kudlaty_bytom » wt sty 15, 2008 8:24 pm

ernil pisze:Bylo juz o tym. Nawet fotki byly wklejane, sprobuj poszukac.
Ja mialem w PII zamontowane nad cykorkulką i bylo ok.
takiego określenia jeszcze na przechyłomierz nie znałem :lol: się uśmiałem

jak się dorobię CB, to też będę musiał pomyśleć gdzie je przykręcić, a miejsca na nie nie ma za wiele, bo niechciałbym, aby było widoczne i łatwo dostępne dla amatorów cudzej własności
może postawię antenę nad kabiną kierowcy i razem z nią przykręcę do dachu radyjko :D tylko nie wiem ile wytrzymam z dyndającym kablem od gruchy
był sobie misiek 2.6 Wagon '86
obecnie zaglądam towarzysko :)

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » wt sty 15, 2008 9:19 pm

Przez jakiś czas miałem wsuniete w kieszeń pod radiem, gruchę jednak zamontowałem od razu na stałe po lewej stronie od nawiewu centralnego i jest łatwo dostepna, nie dynda mi kabel i łatwo terafić po omacku
Dziadek 2,5TD `98

Awatar użytkownika
harcownik1979g

Post autor: harcownik1979g » wt sty 15, 2008 9:35 pm

co do kradziezy to nie warto zgłaszać tego na policje bo i tak niewykryja sprawcy mi przyszłali pismo o umorzeniu na takiej kartce ze mi było by si ę było by wstyd pod tym podpisać a podpisał sie gliniarz pod tym ponoć mgr

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » wt sty 15, 2008 9:39 pm

Co racja to racja. Jak mawiają Rosjanie. Zamontuj radio tak aby je było łatwo wyciągnąć. Stracisz tylko szybę a tę łatwiej dostać niż konsolę centralna :D zniszczoną przy rwaniu radia.
Dziadek 2,5TD `98

Awatar użytkownika
harcownik1979g

Post autor: harcownik1979g » wt sty 15, 2008 9:44 pm

ja teraz tak cd zamontowąłem ze ani amatorzy cudzej wasnosci niebeda nic z niego mili bo o rwala przy wyciaganiu a i ak panel zawsze zabieram ze soba nawet jak wychodze na 2 miniuty z auta

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » śr sty 16, 2008 12:17 am

Ja cb mam zamontowane z boku podłokietnika od strony pasażera.Robi dobrze słychać jak należy bo nic nie przysłania głośniczka.No ale jest na widoku jak zostawiam autko gdzieś na mieście to chowam.Dobry patent to przyklejenie radyjka na rzep trzyma się bez problemu a demontaż łatwy.Taśme kupiłęm na alledrogo.Fotki jak co to na priva
biedny inżynier :)21
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » śr sty 16, 2008 8:52 am

acinski pisze:
Gene pisze:Ja mam podobny problem i dlatego do tej pory nie instaluje radia CB. Zastanawialem sie nad otworem w dolnej czesci konsoli centralnej tam pod popielniczka ale na razie dam spokoj. Kumpel w takim samym aucie poprostu wklada i juz ale dla mnie to nie jest rozwiazanie.
Ja mam pod radiem CB slychać idelanie nie trzeba zewnętrzego głośnika - tzn miałem bo mi zaj... 24 12 2007 :)21 ale to nic, CD radio z ktore było w aucie z panelem jest do tej pory antena od CB tez oraz czołówka Petzl droższa od CB wisząca na zagłówku tez została :)21
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr sty 16, 2008 9:02 am

@Eskapada, jak miałeś to tam zamontowane? Moje radio ma głośnik w dolnej ścianie radia (jak chyba większość) i wydaje mi się, że będzie bardzo tłumiło, szczególnie jak w jakiś sposób obuduję pozostałą dziurę (radio jest znacznie mniejsze niż dziura w desce...
Zastanawiam się także nad miejscem na cykorłapce, muszę przymierzyć, w sumie pokurczem nie jestem.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » śr sty 16, 2008 10:03 am

acinski pisze:

ja mam CB w tym schowku po radiem. jak odepnę gruchę to zamykam i nie widać radia
Czwarte serce :cry:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”