Strzelanie w napędzie
Moderator: Kosiarz
Strzelanie w napędzie
Panowie pomóżcie bo mi się pomysły kończą.
W telegraficznym skrócie, przy zapiętym napędzie na 4 łapy, na skręconych kołach przy próbie ruszenia gdzieś z przodu dobiegają metaliczne stuki. Dźwięk... coś jakby cuś się gdzieś napinało i strzelało. Jakieś dziwne naprężenie i stuknięcie. Walenie nieregularne niezależne od prędkości kół.
Wg. serwisówki stuki przy skręcie to uszkodzony dyfer ale po jego rozebraniu, przynajmniej organoleptycznie nie zauważyłem nic dziwnego poza tym, że olej zleciał z niego siwy.
Samochód to Pajero I 89 rok, 3.0 V6 na wahaczach z tyłu. Sprzęgiełka niby automaty ale są wybebeszone więc zapięte na stałe.
W telegraficznym skrócie, przy zapiętym napędzie na 4 łapy, na skręconych kołach przy próbie ruszenia gdzieś z przodu dobiegają metaliczne stuki. Dźwięk... coś jakby cuś się gdzieś napinało i strzelało. Jakieś dziwne naprężenie i stuknięcie. Walenie nieregularne niezależne od prędkości kół.
Wg. serwisówki stuki przy skręcie to uszkodzony dyfer ale po jego rozebraniu, przynajmniej organoleptycznie nie zauważyłem nic dziwnego poza tym, że olej zleciał z niego siwy.
Samochód to Pajero I 89 rok, 3.0 V6 na wahaczach z tyłu. Sprzęgiełka niby automaty ale są wybebeszone więc zapięte na stałe.
Pozdrawiam Tomek,
misiek 3.0 V6
misiek 3.0 V6
- Misiek Cypr
-
może łańcuch w reduktorze , ale to już ostateczność , nie życzę Ci tego
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
- Misiek Cypr
-
- chiquito83
to jest strzelanie czy przeskakiwanie ? Sprawdź co sie dzieje jak wjedziesz na teren lub asfalt pokryty piaskiem .kurczak2 pisze:Pytanie czy powinno strzelać nawet przy prędkości ok.5 km/h.
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
pamiętaj , że auto ma 19 lat i pewnie z ponad 300 tyś. przebiegu to niektóre elementy są już zmęczone życiem . Znam to z autopsji wiec , jak sie nie rozleci to nie będziesz wiedział co to 

PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
-
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Cześć Kolego od trzeszczącego napędu, ja też mam takie objawy przy wpiętym 4x4. Nie wiem słyszałem, że to normalne, podobno to różnica obracania się kół itp.KLforest pisze:poczytaj na forum było o tym pisane nawet ktoś go skracał u nas się nie nadawał do niczego praktycznie cały popękany reduktor kosztował 950 zeta używka i robi ok![]()
mokro, ale przepłynie....
-
-
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Ale to pewnie duży koszt? Poza tym u mnie w Płocku to chyba nikt tego nie umie....bartas 4x4 pisze:kolega też tak miał... skrócił łańcuszek ale po kilku dniach pojawiło się to samo... najlepiej od razu wymienić reduktor iWczasowicz pisze:Łańcuch umarł...
Zapytaj Adasiado dzisiaj też myślał, że to coś innego.
Trzeba skrócić albo kupić reduktor.
-
-
-
Ja kupiłem reduktor ze skróconym łańcuchem i jeżdzę bezawaryjnie od sierpnia ub. roku.bartas 4x4 pisze:kolega też tak miał... skrócił łańcuszek ale po kilku dniach pojawiło się to samo... najlepiej od razu wymienić reduktor i
Na razie nic się nie dzieje.
Jak dobrze zrobiony to wytrzyma trochę...
Nigdy nie wiesz w jakim stanie jest łańcuch w reduktorze, który kupujesz.
Wystarczy, że jakis baran pojeździ trochę po czarnym z włączonym napędem i może się okazać, że na Ciebie wypadnie naprawa "nowego" reduktora.
-
-
oczywiście prawdaWczasowicz pisze:Ja kupiłem reduktor ze skróconym łańcuchem i jeżdzę bezawaryjnie od sierpnia ub. roku.bartas 4x4 pisze:kolega też tak miał... skrócił łańcuszek ale po kilku dniach pojawiło się to samo... najlepiej od razu wymienić reduktor i
Wystarczy, że jakis baran pojeździ trochę po czarnym z włączonym napędem i może się okazać, że na Ciebie wypadnie naprawa "nowego" reduktora.

student
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Panowie, a może wiecie dlaczego moj pajerek nie wchodzi na obroty tak jak potrzeba, ma 3.0 V6 i wymienione: wysokie napięcie, uszczelniony jka nowy, zrobiony rozrząd, pompa wody. Silnik się trzesie i kiepsko wchodzi w obrotach 900-2000. Czy to cewka?bartas 4x4 pisze:oczywiście prawdaWczasowicz pisze:Ja kupiłem reduktor ze skróconym łańcuchem i jeżdzę bezawaryjnie od sierpnia ub. roku.bartas 4x4 pisze:kolega też tak miał... skrócił łańcuszek ale po kilku dniach pojawiło się to samo... najlepiej od razu wymienić reduktor i
Wystarczy, że jakis baran pojeździ trochę po czarnym z włączonym napędem i może się okazać, że na Ciebie wypadnie naprawa "nowego" reduktora.jak dobrze zrobiony przez człowieka który umie to robić to pojeździ drugie tyle gdy bedzie używany z głową
-
Nie pomogę, ale cewkę to chyba byle elektryk zdiagnozuje...mblaszcz pisze:Panowie, a może wiecie dlaczego moj pajerek nie wchodzi na obroty tak jak potrzeba, ma 3.0 V6 i wymienione: wysokie napięcie, uszczelniony jka nowy, zrobiony rozrząd, pompa wody. Silnik się trzesie i kiepsko wchodzi w obrotach 900-2000. Czy to cewka?