Witam
Pytałem ostatnio co może strzelać, tłuc w tylnym zawieszeniu przy dużych jego ruchach- dziś ja jechałem przez rów a brat patrzył pod spód i wypatrzył, że wahacz w miejscu mocowania do ramy "podróżuje" sobie góra-dół. Wsadziłem między wahacz a ramę stalowego pręta i dałem radę przesunąć wahacz kilka cm w dół. Gumy owszem są trochę spękane ale są. Z drugiej strony próbowałem to samo i ani drgnie a stan gum jest taki sam.
Pytanie moje czy tam pomiędzy tymi gumami jest jakaś tulejka centrująca go w otworze ramy, która to mogla się wybić?
Mam ściągnięte manuale ze strony ale nie ma tam szkiców elementów mocowania w tym punkcie.
Co tam się mogło wyrobić?
Jak ktoś coś wie to proszę o info. Na forum jest mało informacji o tylnym wahaczu Mitsubishi.
Pajero II tylny wahacz-mocowanie do ramy
Moderator: Kosiarz
Pajero II tylny wahacz-mocowanie do ramy
Pajero II `92 rok krótki 2.5TD SUPER SELECT
Aha, czy kolega mógłby mi na PW podac szczegóły dostepności i ilości szelestów potrzebnych-jeśli kolega takowe posiada? Czy TEDGUM też robi takie cóś? Bo chyba tuleje przy moście robi bo na alledrogo widziałem w niedużej cenie, a te w styku z ramą to tylko polibusze w sklepie forumowym spotkałem.
W moim przypadku po wyjęciu wahacza warto wymienić od razu tuleje przy moście? W tym miejscu tez podważałem "breszką" i też się trochę kiwa na boki (w sensie takim: " / " " \ " ,a tak się nie przesuwa " < - >" ).
Ps. a może da się wymienić te tuleje (przy ramie) bez wyciągania całego wahacza? Mozna by odkręcić ich nakrętkę, drążek reakcyjny od ramy i może most się cofnie na tyle aby to wymienić ? A nawet jak auto podniosę to most opadnie i powinno samo się wysunąć. Będzie tak jak myslę?
W moim przypadku po wyjęciu wahacza warto wymienić od razu tuleje przy moście? W tym miejscu tez podważałem "breszką" i też się trochę kiwa na boki (w sensie takim: " / " " \ " ,a tak się nie przesuwa " < - >" ).
Ps. a może da się wymienić te tuleje (przy ramie) bez wyciągania całego wahacza? Mozna by odkręcić ich nakrętkę, drążek reakcyjny od ramy i może most się cofnie na tyle aby to wymienić ? A nawet jak auto podniosę to most opadnie i powinno samo się wysunąć. Będzie tak jak myslę?
Pajero II `92 rok krótki 2.5TD SUPER SELECT
Gumy wahacza przy mocowaniu do ramy mozna kupic na przyklad w sklepie forumowym. Tuleje przy moscie na przyklad tu: http://drm4x4.neostrada.pl/index.html . Byc moze gumy przy ramie tez maja. Ceny przystepne. Montowalem u siebie zestaw super-pro ze sklepu forumowego na przod i wlasnie z DRMu tuleje na tyl tego wahacza. Wymien od razu komplet, przypatrz sie tez na panharda.
tuleje z DRMu nie mialy w zestawie tulejek metalowych, trzeba je sobie bylo dotoczyc,
Slyszalem tez kiedys, ze te przednie gumy pasuja od poloneza po lekkim przycieciu. Jak jest naprawde to nie wiem, ale przy cenie elastomerow to chyba nie ma co kombinowac...
tuleje z DRMu nie mialy w zestawie tulejek metalowych, trzeba je sobie bylo dotoczyc,
Slyszalem tez kiedys, ze te przednie gumy pasuja od poloneza po lekkim przycieciu. Jak jest naprawde to nie wiem, ale przy cenie elastomerow to chyba nie ma co kombinowac...
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT