kontrolka od hamulców świeci - ale dlaczego
Moderator: Kosiarz
kontrolka od hamulców świeci - ale dlaczego
Witam
Swieci się cały czas ta kontrolka w górnym lewym rogu panelu kontrolek (chyba wykrzyknik/ (...łamane przez..) symbol szczęk hamulcowych)
Sprawdzałem płyn hamulcowy i jest ok, na korku od zbiorniczka nie ma wyłącznika i pływaka - więc co ją włącza? W serwo jest wkręcony czujnik (pewnie podciśnienia) ale czy to on nią steruje?
Jak rozbierałem wnętrze auta to sprawdziłem czy może to problem wyłącznika od ręcznego - ale nie.
Hamulce są normalne - czyt. dobre. Po odpaleniu auta pedał miekko opada i się zatrzymuje czyli tak jak ma być - hamulec działa.
Co włącza tą kontrolkę?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Swieci się cały czas ta kontrolka w górnym lewym rogu panelu kontrolek (chyba wykrzyknik/ (...łamane przez..) symbol szczęk hamulcowych)
Sprawdzałem płyn hamulcowy i jest ok, na korku od zbiorniczka nie ma wyłącznika i pływaka - więc co ją włącza? W serwo jest wkręcony czujnik (pewnie podciśnienia) ale czy to on nią steruje?
Jak rozbierałem wnętrze auta to sprawdziłem czy może to problem wyłącznika od ręcznego - ale nie.
Hamulce są normalne - czyt. dobre. Po odpaleniu auta pedał miekko opada i się zatrzymuje czyli tak jak ma być - hamulec działa.
Co włącza tą kontrolkę?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pajero II `92 rok krótki 2.5TD SUPER SELECT
- Misiek Cypr
-
Nie mam czujników zużycia klocków, płyn w zbiorniczku jest, poza tym o to chodzi , że na nim/w nim nie ma pływakowego czujnika poziomu płynu ?Misiek Cypr pisze:Moze byc czujnik podcisnienia, badz slabe podcisnienie.
Zbyt cienkie klocki hamulcowe lub cos na przewodach
Poziom plynu w zbiorniku plynu hamulcowego
ABS?

ABS`u nie posiadam, apropos przewodów to masz na mysli elektryczne przewody w obwodzie tej kontrolki?
Dziś mnie jeszcze zaciekawiło to, że wskazówka od paliwa już praktycznie na czerwonym polu i się prawie nie podnosi a mi się rezerwa nie świeci

pozdrawiam
hmm... sprawdzę to.orzeh77 pisze:pewnie się mylę ale u mnie świeciła również jak w sprzęgle było za mało płynu dot
Membrana w zbiorniczku pod korkiem? Też to sprawdzę.
Ale z tego wszystkiego jakiś czyjnik ją musi włączać - pytanie, który? bo ani w zbiorniczku płynu hamulcowego ani sprzęgłowego takowego nie ma.
Może dziś będę miał troszkę czasu aby poszukać.
W zbiorniczku jest czyjnik taki pływaczekPaweł_4x4 pisze: Ale z tego wszystkiego jakiś czyjnik ją musi włączać - pytanie, który? bo ani w zbiorniczku płynu hamulcowego ani sprzęgłowego takowego nie ma.
zobacz, że wychpodza kable ze zbiorniczka, może tam nie ma styku?
GG 3597101 tel. 602-673-905
goszen pisze:W zbiorniczku jest czyjnik taki pływaczekPaweł_4x4 pisze: Ale z tego wszystkiego jakiś czyjnik ją musi włączać - pytanie, który? bo ani w zbiorniczku płynu hamulcowego ani sprzęgłowego takowego nie ma.
zobacz, że wychpodza kable ze zbiorniczka, może tam nie ma styku?

Może jest gdzieś od spodu ten kabel, przyzwyczaiłem się, że zawsze okablowanie jest w korku a tu nie widziałem. Przyznam się, że nie odkręcilem korka bo nie dałem rady a nie miałem pod ręką żadnej szmatki żeby przez nią chwycić. Ktos to dobrze "dowalił" przede mną.
A może ja mam jakiś nieoryginalny korek - taki biały płaski, bez okablowania, sa owszem jakies napisy na nim. Dziś sprawdzę.
Fakt, jest jednak pływaczek w zbiorniczku na płyn a przewody wychodzą od spodu.
Odłączyłem wtyczkę przy zbiorniczku i sprawdziłem miernikiem: jak pływak jest w górze nie ma przejścia, jak go wcisne to jest - czyli to działa.
Jak sprawdziłem wtyczkę, która idzie do wiązki to
cały czas jest "przejście" czyli zamknięty obwód
i w takim wypadku kontrolka nigdy nie zgaśnie. problem jest jak widac w okablowaniu, ewentualnie jeszcze jakiś inny czujnik uruchamia tą kontrolkę.
Odłączyłem wtyczkę przy zbiorniczku i sprawdziłem miernikiem: jak pływak jest w górze nie ma przejścia, jak go wcisne to jest - czyli to działa.
Jak sprawdziłem wtyczkę, która idzie do wiązki to