L300 L400 Delica

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

womark
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

L300 L400 Delica

Post autor: womark » pt lip 11, 2008 10:01 am

Witam wszystkich
Przymierzam się do zakupu więc szukam jak najwięcej informacji o L300/L400 z napędem 4x4. Może ktoś ma taki sprzęt i będzie skłonny podzielić się wiedzą ew. linkami do dobrych stron. Moje doświadczenie z 4x4 i Mitsu jest zerowe więc pytań dużo a głód wiedzy ogromny

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » pt lip 11, 2008 10:08 am

VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

womark
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: womark » pt lip 11, 2008 10:17 am

Dzięki A.F.; Dziwne że wyszukiwarka nie znajduje tego postu.
Interesujesz się bo chcesz kupić jak ja, już kupiłeś czy tak sobie

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » pt lip 11, 2008 10:42 am

womark pisze:Dzięki A.F.; Dziwne że wyszukiwarka nie znajduje tego postu.
Interesujesz się bo chcesz kupić jak ja, już kupiłeś czy tak sobie
Chciałem kupić, bo chodziło mi o takie autko 4x4, gdzie można będzie spać w miarę wygodnie w parę osób. Oglądałem parę L300 4x4 - chodziło tylko o Diesle- i 2 - L400.
L300 raczej totalnie zajechane były, realne przebiegi to z 400 - 500 tys.km.
L400 - finansowo nie dałem rady.
W koncu kupiłem Honkera 2,4 td i jest :)2
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » sob lip 12, 2008 7:37 am

dobra ja ci napisze

mało tego jest w kraju, a na forum to chyba nikt nie uzywa to nie napisał

jak znam firme mitshubishi to jest tam klon napedu z L200 reszte mozesz sobie dośpiewać

jak cie bardzo interesuje to straz pozarna w wiosze przez ktora jezdze codzien do pracy ma L300 moge ich zapytac jak toto sie sprawuje, ale "po terenie" to oni raczej nie jezdza i km nie nabijaja
Czwarte serce :cry:

womark
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: womark » wt lip 15, 2008 7:54 am

No właśnie, szkoda że tak niepopularne w Polsce i trochę mnie to zniechęca.
gebels - dzięki ale na razie nie będę zawracał głowy

zgenty

Post autor: zgenty » wt lip 15, 2008 8:24 am

@womark
Mamy L-400 4x4 2,5tdi 1996r,w firmie,co nie co mogę podpowiedzieć aczkolwiek bardziej w temacie użytkowym mniej technicznym :)21

powa

Post autor: powa » wt lip 15, 2008 9:33 am

Może ja nieco napiszę, bo trochę temat Deliki zgłębiałem i kilka oglądnąłem nawet.

Delica 4x4, czyli L400 4x4 to jakby dół Pajero i buda a'la bus. W zasadzie prawie cały układ nepędowy jest identyczny z Pajero 2 - silniki różnią się tylko detalami w rodzaju: inny kolektor ssący i podobne. Są wersję Deliki z SuperSelectem, z silnikami 2.8TD, z blokadą tylnego mostu itd. Przód podnosi się na drążkach a tył na sprężynach od któregoś Land Rovera. Koła 31" wchodzą bez problemu - choć poprzez jakieś modyfikacje można wsadzić i większe gumy.

Samochodzik jeździ moim zdaniem rewelacyjnie - bardzo dobrze na utwardzonym i całkiem nieźle poza. Oczywiście należy pamiętać, że jest to nadal busik :D . Miejsca w środku starcza na cały dobytek i bardzo wygodne spanie/mieszkanie, a po zamontowaniu Webasta to już normalnie hotel się z Deliki robi.

Polecam poczytać info pod linkami jakie podałem wyżej - Delica to samochód który ma spore grono zagorzałych wielbicieli którzy dosyć chętnie dzielą się wiedzą. Problemem jest jedynie mała popularność wersji 4x4 na europejskim rynku. W GB dosyć dużo Deliki przypłynęło z Japonii - te właśnie Japończyki są najbardziej wypasione(SuperSelect, 2.8TD w najmocniejszej wersji itd.).

Jak znajdę, to gdzieś wkleję trochę zdjęć podwozia Deliki 4x4 które zrobiłem podczas oględzin pewnego przerobionego na wyprawówkę egzemplarza.

womark
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: womark » wt lip 15, 2008 1:31 pm

Delica 4x4, czyli L400 4x4 to jakby dół Pajero i buda a'la bus
No to jedną zagadkę mam rozwiązaną - obawiałem się że do L400 nie montowali Super Select - jest dobrze.
@powa - co byś wybrał do jazdy po asfalcie Pajero czy Delica - mam na myśli dłuższe trasy, czyli komfort, osiągi, spalanie

@zgenty - 1996 w firmie więc pewnie od nowości (albo i nie). Kilka pytań na początek (z góry wielkie dzięki za odpowiedzi).
- jak z osiągami na asfalcie, jaka jest rozsądna prędkość biorąc pod uwagę hałas, prowadzenie (jest dość wysoki a wąski)?
- jak trzymają się blachy, rama?
- czy zjeżdżacie poza asfalt? nie myślę o extrem, ale ogólnej wytrzymałości auta na "wytelepanie budy", czy Delica nie rozleci się zbyt szybko po jeżdzie po szutrach lub podobnych. Z plaskaczami nie mam dobrych doświadczeń.
- jaki jest moment przełomowy dla L400 czyli przebieg ew. rocznik. Wiem, że zależy to od eksploatacji, serwisowania, użytkownika itp. ale każdy ma jakieś swoje przemyślenia po dłuższej eksploatacji jednego samochodu.
Chyba na razie wystarczy :roll:

zgenty

Post autor: zgenty » śr lip 16, 2008 7:49 am

@womark

Niestety nie mamy go od nowości,dlatego też przebieg bodajże ok 260000km można przyjąć jako teoretyczny :)21 aczkolwiek możliwie realny.
Komfort jazdy w porównaniu z PajeroI jest znacznie lepszy,prędkości z jakimi
jeździmy to 100-130km max 145km/h ale przy tej prędkości w kabinie jest już nieprzyjemnie głośno.Delica ,ze względu na budowę swojej budy tzn.stosunek wysokości do szerokości ,jest dosyć podatna na boczne podmuchy wiatrów ale szybko przyzwyczajasz się do tego.W porównaniu z Pajero I wydaje mi się cichsza w środku , bardziej żwawa (o ile można używać tego słowa w odniesieniu do ok.100konnego silnika diesla w ciężki samochodzie) :lol:
Delica jest dość przestronna w środku aczkolwiek,dla mnie ,z racji posiadanych rozmiarów ponad gabarytowych :)21 miejsca za kierownicą mogło być więcej ,szerzej.Spotkałem się z różnymi wersjami wyposażenia które w znacznym stopniu mogą przyczynić się do komfortu podróżowania np.fotele ''lotnicze'',''szklany dach'',klimatyzacja ,Webasto.
Nasze L-400 spala od 9-12l/100km oczywiście na standardowych oponach.
Tak jak wcześniej wspominał Powa ,z racji bardzo wielu wspólnych części z Pajero,części zamienne nie stanowią problemu(przynajmniej te eksploatacyjne)Dość często wymieniamy różne gumowe pierdoły w zawieszeniu
Aha Delica nie ma ramy.chyba :roll:
Uważam Delice za dobry kompromis pomiędzy samochodem terenowym a Vanem osobowym,także nie obawiałbym się jazdy zarówno po czarnym jak i po szutrach.Na rynku odpowiednikiem czy też konkurentem dla L-400 jest Toyota Hiace.
Faktem jest ,że na rynku europejskim dość ciężko jest znaleźć to auto a już z silnikiem 2,8 i SS to tak jak spotkać Yeti :)21 .Niemniej jednak warto poszukać np. w Szwajcarii.
Przed zakupem ,idealnym rozwiązaniem byłoby gdybyś mógł pojeździć sobie każdym z interesujących Cię aut ale tak to tylko...... wiadomo gdzie :)21

womark
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: womark » czw lip 17, 2008 10:44 am

Aha Delica nie ma ramy.chyba
No to nie fajnie. Trochę poszperałem i wychodzi że nie ma.
@zgenty - mógłbyś sprawdzić
Mam co raz mniej motywacji na Delicę chociaż fajna jest.

powa

Post autor: powa » pt lip 18, 2008 4:20 pm

womark pisze:
Aha Delica nie ma ramy.chyba
No to nie fajnie. Trochę poszperałem i wychodzi że nie ma.
@zgenty - mógłbyś sprawdzić
Mam co raz mniej motywacji na Delicę chociaż fajna jest.
Zobaczcie tutaj: http://delicaclub.com/downloads.php?cat=4 - są testy i wszystko się wyjaśni. Polecam zacząć od testu w Overlanderze a zwłaszcza pooglądać zdjęcia z rozłożonymi siedzeniami z tyłu - miejsca do spania nie zabraknie :D . Na Youtubie chyba widziałem filmiki jak Delica w terenie robi, ale nie mam tera czasu ich szukać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”