podgrzewacz paliwa
Moderator: Kosiarz
podgrzewacz paliwa
http://www.allegro.pl/search.php?string ... acz+paliwa
potrzebuje do miska 96 2,8td założyć podgrzewacz paliwa i zastanawiam się, który będzie dobry??
druga sprawa włączać go na stałe czy zainstalować włącznik?
będę wdzieczny za wszelkie uwagi
potrzebuje do miska 96 2,8td założyć podgrzewacz paliwa i zastanawiam się, który będzie dobry??
Wazniejszy jest chyba podgrzewany filtr paliwa. A najlepiej, jesli juz, miec obydwie rzeczy. A jak juz chcesz miec total-onan, to jeszcze grzalka w zbiorniku paliwa i grzalka w bloku silnika (do plynu chlodniczego). Wtedy na pewno zapali rano, tylko odbije sie to znaczaco na rachunkach za energie w domu... 

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Re: podgrzewacz paliwa
podłączanie na stałe nie jest dobrym pomysłem - można sobie kłopotu narobić w bardzo prosty sposób.onufry pisze:http://www.allegro.pl/search.php?string ... acz+paliwa
Najlepiej kupić podstawę filtra paliwa z podgrzewaczem - najpewniej będzie w niej także zaszyty bimetaliczny czujnik/włącznik który przy ujemnej temp. paliwa włączy grzanie. Ja mam coś takiego założone od Terrano 2(o ile pamiętam) - rozstaw śrub taki sam i pompka jest na górze a nawet czujnik WiF działa, choć trzeba było wtyczkę przerobić.
Można też przed filtrem paliwa zamontować separator wody - np. podstawę filtra paliwa z dostawczego Iveco która ma podgrzewacz i nakręcić tam separator Fleetguarda - FS1221 o ile pamiętam. Podstawa ma także czujnik wody oraz bimetal do włączania grzałki. Montowałem coś takiego kolesiowi co się na wschód zimą wybierał. Zdało egzamin, choć czasami trzeba było ze 3 razy dziennie spuszczać wodę z separatora

Podstawę filtra paliwa z grzałką ma także np. Opel Kadett 1.7D - choć o ile pamiętam nie ma pompki do odpowietrzania.
Jak jedziesz na taka wycieczkę, to chyba nie bedzie problemu z dobrym paliwem. W ciężarowym mercedesie z 92 roku jest podgrzewacz od bloku silnika. Podgrzewa jak się płyn w bloku zagrzeje, na zasadzie przepływu tak jak te z alledrogo - nie elktryczny. Poza tym mercedesik NIE MA żadnych świec żarowych i na normalnym paliwie zapala nawe przy 20 stopniach mrozu. Zadnych gazet, wacków, samostartów. Wsiadam tyrknę , puści dyma i gada. Zawsze mnie to dziwiło...
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773
Hehe, w Tatrze tez tak mamrort_ pisze:(...)Poza tym mercedesik NIE MA żadnych świec żarowych i na normalnym paliwie zapala nawe przy 20 stopniach mrozu.(...)

Podgrzewanie paliwa od silnika to nie jest chyba to, o co chodzi koledze. Problemem przy duzych mrozach jest po prostu wytracenie sie syfu z ropy (woda, jakas parafina czy szlag wie co jeszcze) i nie ma na to innego ratunku, niz podgrzanie. Inaczej nie zapalisz. Wiec trzeba miec cos, co podgrzeje paliwo PRZED zaplonem, a nie PO.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
onufry pisze:http://www.allegro.pl/search.php?string ... acz+paliwa
z tego co sie orientuje to miski 2,8 td maja podgrzewacz paliwa zamontowany seryjnie

przynajmniej mój misiek ma przy pompie wtryskowej takie małe coś co jest podgrzewaczem i instrukcja serwisowa przewiduje istnienie tego ustrojstwa znaczy seryjne a nie motane
problemem może być to ze jak autko zimne to i podgrzewacz nie będzie ogrzewał dopóki płyn chłodniczy się nie ogrzeje
ten podgrzewacz jest chyba caly czas wlanczony bo przewody doprowadzające plyn chłodniczy z silnika nie mialy zadnych zaworkow czy tez termostatu wlasnego w zasiego mojego wzroku
ponizej zdiecie mojej pompy co to ja w zeszłym tygodniu wyjąłem z mego miska w intencji jej gruntownego uszczelnienia
co tez jak narazie mi sie udało znaczy paliwo nie kapie

na czerwono jest zaznaczone ustrojstwo podgrzewacz jak mniemam a strzałkami na górze przewody którymi dostarczana jest ciepla woda lub czynnik chłodzący jak kto woli i ma go w silniku
ponizej zdiecie mojej pompy co to ja w zeszłym tygodniu wyjąłem z mego miska w intencji jej gruntownego uszczelnienia
co tez jak narazie mi sie udało znaczy paliwo nie kapie

na czerwono jest zaznaczone ustrojstwo podgrzewacz jak mniemam a strzałkami na górze przewody którymi dostarczana jest ciepla woda lub czynnik chłodzący jak kto woli i ma go w silniku

Nie seryjnie tylko w zależności na jaki kraj robione, jeśli na zimne kraje to ma jesli na ciepłe to nie, bo służy do tego jak napisałem w powyższym poście.scood74 pisze:[
z tego co sie orientuje to miski 2,8 td maja podgrzewacz paliwa zamontowany seryjnie?
przynajmniej mój misiek ma przy pompie wtryskowej takie małe coś co jest
GG 3597101 tel. 602-673-905
http://www.allegro.pl/item433430231_paj ... aczem.html
Jak myślicie czy to bedzie pasowalo do 4m40 2,8td z roku 1996r??
Czy dużo zmian będzie trzeba wprowadzic w aucie??
Jak myślicie czy to bedzie pasowalo do 4m40 2,8td z roku 1996r??
Czy dużo zmian będzie trzeba wprowadzic w aucie??