L200 Jako osobowy, można tak ???

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

kristofer26
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

L200 Jako osobowy, można tak ???

Post autor: kristofer26 » pt paź 24, 2008 8:39 am

Witam,
jest to mój pierwszy post w dziale "Miśków" więc na wstepie pozdrawiam wszystkich zwiazanych z marką :)

Moje zapytanie dotyczy rejestracji Mitsubishi L200 jako auto osobowe. (dostałem dofinansowanie jako osoba niepełnosprawna na auto osobowe i takie ono musi być ;) )

Przeglądając oferty sprzedaży wszystkie występują jako ciężarówki, (sprawa oczywista dla firm vat itp.) i ciekawi mnie czy można L200 przekfalifikowac na osobówke ??
Proszę o waszą opinie w tej sprawie.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » pt paź 24, 2008 8:54 am

Myślę , że nie , bo paka L200 jest konstrukcyjnie nie związana z kabiną , tak zrobiono ją na poczet wymogów vatu.
Aby spróbować go zarejestrować jako osobówkę na pewno musiałby mieć z tyłu kryptę (zabudowę ) .

Najpewniej zaciągnąć języka na Okręgowej Stacji Diagnostycznej , wówczas informacje będzie potwierdzona na 100% i będziesz mógł z czystym sumieniem szukać auta .

L200 w wersji osobowej to Pajero Sport , więc może takie .
Tu masz przykładowy link jak wygląda
http://www.allegro.pl/item459335676_mit ... jestr.html

kristofer26
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kristofer26 » pt paź 24, 2008 9:59 am

no tak, tylko ze mi sie bardzo podoba L200 i był by bardziej praktyczny w moim przypadku.
dziekuje kolego za zainteresowanie moim tematem, pojade chyba jeszcze na rozmowe do stacji diagnostycznej.

elili

Post autor: elili » pt paź 24, 2008 4:11 pm

Adas pisze:
Najpewniej zaciągnąć języka na Okręgowej Stacji Diagnostycznej
Możesz się jeszcze podeprzeć opinią z Urzędu Celnego (ważne jak sam sprowadzisz samochód do Polski): oni nowe L200 traktują jak osobówkę i każą akcyzę płacić. Powód: długość paki jest mniejsza od połowy rozstawu osi :o
Tym razem masz szanse wykorzystać do swoich celów małą spójność prawa obowiązującego między Bugiem i Odrą :P : ustawa o VAT, ustawa o ruchu drogowym, dyrektywy unijne i coś tam jeszcze - każde mówi coś innego.
elili
L200 KAOT

Awatar użytkownika
Dyzek

Post autor: Dyzek » pt paź 24, 2008 4:42 pm

niestety nie ma takiej możliwości, pojazdu był posiada zewnętrzną przestrzń ładunkową i może być tylko ciężarowy, długość przestrzeni bagażowej do ładunkowej nie ma tutaj znaczenia, ponieważ jest poza kabiną, homologacja nie przewidziała tutaj rodzaju osobowy i nic tego nie zmieni niestety
Pajerko '94, 2.8 Td, Suzi Samurai 1.3
gg 1058986

Awatar użytkownika
Mariobros
Kontaktowanie:

Post autor: Mariobros » sob paź 25, 2008 9:02 am

Dyzek pisze:homologacja nie przewidziała tutaj rodzaju osobowy i nic tego nie zmieni niestety
I to jest w tym wszystkim najistotniejsze. O tym, czy auto jest osobowe, czy ciężarowe decyduje homologacja producenta/importera.
Moim zdaniem jedynym wiarygodnym źródłem będzie Mitsubishi Poland, czy jak to tam się zowie - oni mają wszystkie świadectwa homologacji na sprzedawane modele. Jeśli stwierdzą, że L200 są tylko ciężarowe, bo tak mówi świadectwo homologacji - to niewiele wskórasz.
Pajero 2,5TD 86r. GG 649597

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » ndz paź 26, 2008 12:40 pm

Mariobros pisze:
Dyzek pisze:homologacja nie przewidziała tutaj rodzaju osobowy i nic tego nie zmieni niestety
I to jest w tym wszystkim najistotniejsze. O tym, czy auto jest osobowe, czy ciężarowe decyduje homologacja producenta/importera.
Moim zdaniem jedynym wiarygodnym źródłem będzie Mitsubishi Poland, czy jak to tam się zowie - oni mają wszystkie świadectwa homologacji na sprzedawane modele. Jeśli stwierdzą, że L200 są tylko ciężarowe, bo tak mówi świadectwo homologacji - to niewiele wskórasz.
Z Dyzkiem to bym w tym temacie nie dywagował wszak chłopak nie od wczoraj jest diagnostą na stacji diagnostycznej :wink:
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Mariobros
Kontaktowanie:

Post autor: Mariobros » ndz paź 26, 2008 2:15 pm

nie dywaguję - skundś wie to co wie :wink:
Pajero 2,5TD 86r. GG 649597

Awatar użytkownika
thorosz

Kontaktowanie:

Post autor: thorosz » pn paź 27, 2008 1:23 pm