Pajero ulubione pytania
Moderator: Kosiarz
Pajero ulubione pytania
Witam.
Otóż szukałem odpowiedzi na dręczące mnie pytanie ale nic po prostu nei znalazłem. Może tylko kawałek, ale takei info mnie nei zadowalało. Lecz w czym rzecz.
Planuje kupić Miśka Pajero II roczniki tak 95'-98'
A teraz. Co lepiej brać? 2.5 w manualu, czy 2.8 również w manualu.
Spalanie mnie nie interesuje, gdyż po prostu jestem na to przygotowany.
Ale na co uważać? Co lepiej wziąść? Dostęp lepszy mam do 2.5, ale jeżeli auta różnią się od siebie tylko i wyłącznie mocą to nie mam co się zastanawiać. Chyba, że problem lezy głębiej (pompy wtryskowe, sprzęgło, turbina(choć wiem, że słaba)) to chicałbym o tym wiedzieć.
Bardzo proszę o w miarę obiektywne i rzeczowe porównanie obu motorów, za co będę stokrotnie dziękował.
Pozdrawiam!
Flame
Otóż szukałem odpowiedzi na dręczące mnie pytanie ale nic po prostu nei znalazłem. Może tylko kawałek, ale takei info mnie nei zadowalało. Lecz w czym rzecz.
A teraz. Co lepiej brać? 2.5 w manualu, czy 2.8 również w manualu.
Spalanie mnie nie interesuje, gdyż po prostu jestem na to przygotowany.
Ale na co uważać? Co lepiej wziąść? Dostęp lepszy mam do 2.5, ale jeżeli auta różnią się od siebie tylko i wyłącznie mocą to nie mam co się zastanawiać. Chyba, że problem lezy głębiej (pompy wtryskowe, sprzęgło, turbina(choć wiem, że słaba)) to chicałbym o tym wiedzieć.
Bardzo proszę o w miarę obiektywne i rzeczowe porównanie obu motorów, za co będę stokrotnie dziękował.
Pozdrawiam!
Flame
weź 2,5 to prosty silnik bezproblemowy , wystarczy mieć w nim olej i płyn w chłodnica , o reszcie zapominasz , paski zmieniasz co 90 tyś wiec to raz na kilka lat
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Re: Pajero ulubione pytania
a jakie bedzie przeznaczenie tego miska? bulwar, extremFlame pisze:....
A teraz. Co lepiej brać? 2.5 w manualu, czy 2.8 również w manualu......

Jesli inne to jakie?
roznica miedzy 2,5 a 2,8 jest - tylko czy dla Ciebie istotna.

czyli zdania są podzielone.
2.5 to mniejsza awaryjność? Generalnie na tym najbardziej mi zależy bo moc można uzyskac przez wiele inhcyh sposobów
Dodano:
Piotr. Chce jezdzić po wszystkim co się da (głębokie błoto po koła czy leśne bezdroża) ale uto do perfidnego off roadu nie będzie używane, chociaż mam zamiar zrobić kilak ulepszeń, aby wyeliminować usterki (m. in sprzegła manualne czy inna turbina bo słyszałem, że turbo szwankuje)
2.5 to mniejsza awaryjność? Generalnie na tym najbardziej mi zależy bo moc można uzyskac przez wiele inhcyh sposobów
Dodano:
Piotr. Chce jezdzić po wszystkim co się da (głębokie błoto po koła czy leśne bezdroża) ale uto do perfidnego off roadu nie będzie używane, chociaż mam zamiar zrobić kilak ulepszeń, aby wyeliminować usterki (m. in sprzegła manualne czy inna turbina bo słyszałem, że turbo szwankuje)
Silnik 2,8 jest - jak wiesz - mocniejszy i ma troche lepszy moment. Ma mocniejsza skrzynie V5M31 (montowana rowniez do 3,5 V6). Silnik na lancuchu - jesli olej wymieniany na czas to posluzy dluuugo. Co do turbiny nie mam zadnych problemow mimo 180kkm na liczniku.
sprzeglo tez ma wieksze i tez poki co bez problemow.
ale jak silnik sie sypnie to koszt remontu duuzo wiekszy niz 2,5.
czesci do 2,8 mniej na rynku wtornym i drozsze.
ale co 2,8 turbo intercooler to 2,8.
ps. o ile sie nie myle to 2,8 wystepowaly w lepszych kompletacjach bajerow.
sprzeglo tez ma wieksze i tez poki co bez problemow.
ale jak silnik sie sypnie to koszt remontu duuzo wiekszy niz 2,5.
czesci do 2,8 mniej na rynku wtornym i drozsze.
ale co 2,8 turbo intercooler to 2,8.

ps. o ile sie nie myle to 2,8 wystepowaly w lepszych kompletacjach bajerow.
bajery mnei nie obchodzą
Od bajerów mam bulwarówke ;P
Koszty koszty. Wszystko kosztuje ;P jednak chyba skuszę się na to 2.5. na razie młodość dogadza ;P a prezesem KGHMu nie jestem ;P
Jeszcze jedno pytanie. Czy Mitsubishi Serwis jest w miare jakiś normalny czy kaniarze jak Land Rover (złe doświadczenia). Ewentualnie proszę o jakieś namiary na warsztaty, które znają się dobrze na tych Miśkach na Dolnymśląsku lub okolicach jak najbliższych (przezorny zawsze ubezpieczony)
Pozdrawiam
Flame

Koszty koszty. Wszystko kosztuje ;P jednak chyba skuszę się na to 2.5. na razie młodość dogadza ;P a prezesem KGHMu nie jestem ;P
Jeszcze jedno pytanie. Czy Mitsubishi Serwis jest w miare jakiś normalny czy kaniarze jak Land Rover (złe doświadczenia). Ewentualnie proszę o jakieś namiary na warsztaty, które znają się dobrze na tych Miśkach na Dolnymśląsku lub okolicach jak najbliższych (przezorny zawsze ubezpieczony)

Pozdrawiam
Flame
misiek wazy ponad 2 tony i te 10km wiecej w 2.8 sie przydadza na pewno
serwis mitsu jest fatalnie drogi zresztą jak wiele innych
co do cen czesci to faktycznie sa drogie do 2,8
troche droższe ale jest tego na allegro wystarczająco
części do 2,5 jest zato mnustwo
co do awaryjności 2,5 i 2,8 to poza różnicą w rozrzadzie to poza tym silniki sa podobne i standardowe diesle nie widze istotnych różnic tym bardziej że nikt chyba z nas na forum nie ma miska od nowości
wszystko to sa auta urzywane mniej lub bardziej zajechane
ja mam takiego zajechanego troche
i caly czas coś w nim pada
2.8 silnik do tej budy pasuje
mozna nim pojechac jak osobówka po autostradzie i da sie całkiem sensownie i bezpiecznie wyprzedzic na trasie
to jest naprawde wazny argument za 2,8
serwis mitsu jest fatalnie drogi zresztą jak wiele innych
co do cen czesci to faktycznie sa drogie do 2,8
troche droższe ale jest tego na allegro wystarczająco
części do 2,5 jest zato mnustwo
co do awaryjności 2,5 i 2,8 to poza różnicą w rozrzadzie to poza tym silniki sa podobne i standardowe diesle nie widze istotnych różnic tym bardziej że nikt chyba z nas na forum nie ma miska od nowości
wszystko to sa auta urzywane mniej lub bardziej zajechane
ja mam takiego zajechanego troche
i caly czas coś w nim pada
2.8 silnik do tej budy pasuje
mozna nim pojechac jak osobówka po autostradzie i da sie całkiem sensownie i bezpiecznie wyprzedzic na trasie
to jest naprawde wazny argument za 2,8
był misiek II, long, 4M40 i niedlugo coś znowu będzie
opcja "szukaj "Flame pisze:a na co zwracać szczególnie uwagę przy zakupie Pajero? Ale tak konkretnie. nei jest to moje pierwsze 4x4 ale są jakeis typowe usterki, luzy, korozje dla tego modelu? ew. proszę o odesłanie mnei do konkretnego tematu

sprawdź tyną część ramy nad tylnym kołem , po za tym czy nie był bity
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Popieram, szukaj z superselectem. te 10 koni nie wiem czy bedzie bardzo odczuwalne a koszty czesci sa bardzo przyzwoite. powodzeniaAdas pisze:weź 2,5 to prosty silnik bezproblemowy , wystarczy mieć w nim olej i płyn w chłodnica , o reszcie zapominasz , paski zmieniasz co 90 tyś wiec to raz na kilka lat
Wogóle powiem, że mam zamiar wziąść tego tutaj
http://otomoto.pl/mitsubishi-pajero-2-5 ... 82463.html
Włąściciel mówi, że ma Easy Select.
I tutaj rodzi sie moje pytanie. Jakim cudem on ma Easy Select, skoro to jest rocznik 1996 a wg. waszego "FAQ" Easy select były stosowane do 1992 roku.
Aż się zdziwiłem
Wytłumaczy mi to ktoś ? 
http://otomoto.pl/mitsubishi-pajero-2-5 ... 82463.html
Włąściciel mówi, że ma Easy Select.
I tutaj rodzi sie moje pytanie. Jakim cudem on ma Easy Select, skoro to jest rocznik 1996 a wg. waszego "FAQ" Easy select były stosowane do 1992 roku.
Aż się zdziwiłem

Gdybym miał jakiekolwiek pojęcie, to bym tu nie siedział i nie pytał o takie pierdoły. Zresztą forum jest zrobione by pomagać nowicjuszom. FAQ przeczytałem, forum przeszukiwałem. Wiele razy miałem doczynienia na różnych forach z takimi jak ty i wiem bardzo dokładnie co siedzi za monitorem.
Pozdrawiam.
Flame
Pozdrawiam.
Flame
nie wiesz , że mroczny to łysy , otyły mnich z zakony karmelitów , ślubował dozgonne milczenie , od klawiatury ma odciski no opuszkach palcówMroczny pisze:opowiadaj....Flame pisze: i wiem bardzo dokładnie co siedzi za monitorem.

PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
wpada nowy na impreze...Flame pisze:Wiele razy miałem doczynienia na różnych forach z takimi jak ty i wiem bardzo dokładnie co siedzi za monitorem.

choć musisz przyznać Mroczny, że rozpracował Cie błyskawicznie, po jednym poście poznał się coś za jeden

PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
bullshit, po prostu używam wiele for o różnych tematykach (militarnych, lotniczych, offroadowych nie samochodowych) i wiem jak ze starymi wyjadaczami co pozjadali rozumy się ściera. Generalnie chciałem odpowiedzi na swoje pytania, które formuowałem dosyć sensownie oraz tłumaczyłem je "brakiem wyników szukania na forum" i nagle ktoś mnie zaskoczył totalnym off-topem
coś słabo naciskałeś to szukaj:
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic. ... per+select
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic. ... per+select