Laik
Moderator: Kosiarz
Laik
Witam Wszystkich.
Niedawno nabyłem pierwszy w życiu pojazd 4x4. Jest nim Misiek z 90r. Jestem również pierwszy raz na WASZYM forum. Proszę Was o poradę-pomoc: W przednich kołach na piastach znajdują się odkręcane dekielki. Po odkręceniu ich znalazłem tylko ślady smaru. W czasie, gdy Misiek stoi na podnośniku i obracam kołem, to półoś nie obraca się. Jaka jest przyczyna, że nie ma przedniego napędu?? Proszę pomóżcie.
Niedawno nabyłem pierwszy w życiu pojazd 4x4. Jest nim Misiek z 90r. Jestem również pierwszy raz na WASZYM forum. Proszę Was o poradę-pomoc: W przednich kołach na piastach znajdują się odkręcane dekielki. Po odkręceniu ich znalazłem tylko ślady smaru. W czasie, gdy Misiek stoi na podnośniku i obracam kołem, to półoś nie obraca się. Jaka jest przyczyna, że nie ma przedniego napędu?? Proszę pomóżcie.
Szubi
Otóż koła powinny się kręcić swobodnie chyba, że przed podniesieniem zapiąłeś 4x4. Jeśli natomiast pokręcisz wałem to po chwili zapnie Ci sprzęgiełka i już kołem sobie nie pokręcisz.
Wybebesz sprzęłka wyczyść i przesmaruj ale nie za gęstym smarem bo będziesz miał problem z wypinaniem. Sprzęgiełka zapinają się w momencie zapięcia reduktora i ruszenia do przodu. Nie rób tego w błocie dodając gazu. zapinasz i powoli ruszasz aż się zapną, potem but
Wybebesz sprzęłka wyczyść i przesmaruj ale nie za gęstym smarem bo będziesz miał problem z wypinaniem. Sprzęgiełka zapinają się w momencie zapięcia reduktora i ruszenia do przodu. Nie rób tego w błocie dodając gazu. zapinasz i powoli ruszasz aż się zapną, potem but

Dziadek 2,5TD `98
Jak już uporasz sie ze smarowaniem z wajachą od 2H 2H jak pojedziesz w ciężki teren
( nowi zawsze jadą w ciężki teren ) i zacznie ci coś strzelać, chrobotać a przedni napęd nie będzie robił to a ja od razy sugeruje zmienić automatyczne sprzęgi piast na manualne ( czytaj ręcznie włączane z pozycją free lub lock )

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
ja powiem więcej , mam teraz sztywne sprzęgiełka a napęd zapina się w przednim moście , to dopiero jest komfort .Jogi4x4 pisze:Eskapada pisze:a ja od razy sugeruje zmienić automatyczne sprzęgi piast na manualne ( czytaj ręcznie włączane z pozycją free lub lock )![]()
![]()
![]()
Ręczne wytrzymalsze i mniej awaryjne...
Sprzęgiełka mają tą wadę ,że przy nie używaniu napęd 4x4 jest brak smarowania na łożysku igiełkowym (przegub stoi ), w późniejszej eksploatacji wiąże się z naprawą łożysk piast.
Dodam ode mnie to , że organ nie używany zanika dotyczy to też napędu na przód

Ostatnio zmieniony śr lis 12, 2008 5:58 pm przez Adas, łącznie zmieniany 1 raz.
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota