Ponieważ w moim misiu są przeciwmgielne przednie i nawet działały to pomyślałem że skoro padły żarówki (najpier jedna potem druga) to je wymienię no bo już są. I to był chyba błąd.
Po namordowaniu się ze zdejmowaniem zderzak, cięciem śrub trzymającech reflektory pmgiel. itp. działaniach destrucyjno demontażowych jak zamontowałem nowe żarówki H3 to oczywiście światła nie działają.
Za ich właczanie odpowiada przekaźnik ten sam co za postojowe. (przynajmniej tak wywnioskowałem jeżeli źle to proszę o korektę). Więc ów przekaźnik załącza normalnie postojowe (czyli z gałki od siwateł) oraz co dla mnie ciekawe załącza postojowe z przycisku przeciwmgielnych gdy wszystko inne jest wyłączone i rzecz jasna bez kluczyka. Poprostu w stojacym samochodzie naciskam pmgiel. i załacza mi postojowe i oświetlenie deski. Do tego słychac jak ładnie działa, a jak włączam pmgiel z włączonymi rzecz jasna innymi swiatłami to nic się nie dzije i cisza.
Moje pytanie brzmi czy to normalne bo nie mam porównania. Oczywiście mowa o pmgiel. przednich. Tylne działają bez zarzutu podobnie jak reszta elektryki. Podejrzewam przekaźnik ale zanim wydam kilkadziesiąt papierków w ASO to pytam. Może przyczyna może być inna ale kable posprawdzałem, żarówki też, a 12V jak nie było na kablach tak nie ma.
Swiatła przeciwmgielne - przekaźnik
Moderator: Kosiarz
Swiatła przeciwmgielne - przekaźnik
3,5 V6
Ciężki, paliwożerny, drogi...
...ale jak se depne.
...ale jak se depne.
Sprawdź jeszcze raz bo może się okazać, że ten przekaźnik jedynie podaje zasilanie na następny przekaźnik abyś światła Przeciwmgielne mógł włączać jedynie w okreśonym przypadku. Sprawdzę u mnie jak znajde chwilkę bo tak to właśnie jest chyba.
Coś mi świta, że zasilnie brane było dla przeciwmgielnych z zasilania żarówek mijania. Kombinacja dość prosta ale jakże praktyczna. W przypadku odpalenia długich Przeciwmgłowe wyłączały się z automatu zdaje się. Poszukaj.
Coś mi świta, że zasilnie brane było dla przeciwmgielnych z zasilania żarówek mijania. Kombinacja dość prosta ale jakże praktyczna. W przypadku odpalenia długich Przeciwmgłowe wyłączały się z automatu zdaje się. Poszukaj.
Dziadek 2,5TD `98
Z tego co widziałem to kable od pmgiel. leciały włąsnie w okolice tego przekaźnika, ale chyba bez wyjęcia tego panelu z bezpiecznikami nie będzie się dało zdiagnozować.
Tak czy inaczej jutro poszukam bo może masz rację. Tylko dziwi mnie to włączanie przyciskiem od pmgiel świateł pozycyjnych ale może to występuje jako efekt uboczny żeby można było same pmgiel włączyć.
Tak to jest jak człowiek chce dobrze dla Misia.
Tak czy inaczej jutro poszukam bo może masz rację. Tylko dziwi mnie to włączanie przyciskiem od pmgiel świateł pozycyjnych ale może to występuje jako efekt uboczny żeby można było same pmgiel włączyć.
Tak to jest jak człowiek chce dobrze dla Misia.

3,5 V6
...ale jak se depne.
...ale jak se depne.