wymiana frontery na pajaro 94 rok krotkie 2.5TDI
Moderator: Kosiarz
wymiana frontery na pajaro 94 rok krotkie 2.5TDI
witam mam frontere z 97 roku 2.0 benz i zamieniam ja na pajero z 94 r. 2.5 TDI krotkie moje pytanie brzmi czy warto ?chodzi mi o walory tych aut w terenie jakie sa roznice
jezeli ma ktos jakies rady to prosze
pozdrowiennia jacek
jezeli ma ktos jakies rady to prosze
pozdrowiennia jacek
JEEP CHEROKEE 4.7 V8
Re: wymiana frontery na pajaro 94 rok krotkie 2.5TDI
Kolega(zresztą jest na forum) ma frocię z takim motorkiem co Ty i sobie chwali. Ale jakiś czas temu także pytał mnie o Miśka - znaczy jakaś migracja się chyba zapowiada.... 
A tak poważniej, wymieniając Frocię na Pajero zyskasz:
1. Możliwość założenia kół 31" bez żadnego motania(rozmiar oryginalny miśkowy) co we frocie wymaga już pewnych zabiegów. Przy feldze z ujemnym ET i ewentualną lekką ingerencją założysz nawet 33"(33x10.5R15 lub 255/85R16).
2. Praktycznie standardem w miśkach jest 100% blokada tylnej osi, czego frocia raczej nie miała o ile mi wiadomo.
3. SuperSelect - czyli możliwość jazdy 4x4 po czarnym dzięki międzyosiowemu mechanizmowi różnicowemu ze sprzęgłem lepkościowym
3. Generalnie solidniejsze zawieszenia, zwłaszcza z przodu, któremu nie ucieka geometria.
4. Cykorkulkę

1. Możliwość założenia kół 31" bez żadnego motania(rozmiar oryginalny miśkowy) co we frocie wymaga już pewnych zabiegów. Przy feldze z ujemnym ET i ewentualną lekką ingerencją założysz nawet 33"(33x10.5R15 lub 255/85R16).
2. Praktycznie standardem w miśkach jest 100% blokada tylnej osi, czego frocia raczej nie miała o ile mi wiadomo.
3. SuperSelect - czyli możliwość jazdy 4x4 po czarnym dzięki międzyosiowemu mechanizmowi różnicowemu ze sprzęgłem lepkościowym

3. Generalnie solidniejsze zawieszenia, zwłaszcza z przodu, któremu nie ucieka geometria.
4. Cykorkulkę

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
no i prostego klekota co w terenie nie do przecenienia
jesli chodzi cechy tych autek bardziej uzytkowe to
frotka nie ma praktycznie bagarznika
przez ta pochyła szyba jest kłopot z wlozeniem wózka dzieciecego
i ta pochyła szyba i fikusny sposob otwierania klapy mnie denerwuje w frotce najbardziej
jesli ten mis na którego zamieniasz ma skrzynke SS i blokade z tyłu lub LSD i nie jest przegnity na wylot to sioe opłaca
jezdziłem frotka kolegi w bardzo lajtowym terenie i byłem zażenowany
co prawda kapcie miala szosowe ale na płaskiej wilgotnej łące zakopywała się od razu
zdaje sie że frotka ma międzyosiowa różnice bo jedno koło traciło trakcje i dupa cała frota stala
frotka nie ma praktycznie bagarznika
przez ta pochyła szyba jest kłopot z wlozeniem wózka dzieciecego
i ta pochyła szyba i fikusny sposob otwierania klapy mnie denerwuje w frotce najbardziej
jesli ten mis na którego zamieniasz ma skrzynke SS i blokade z tyłu lub LSD i nie jest przegnity na wylot to sioe opłaca
jezdziłem frotka kolegi w bardzo lajtowym terenie i byłem zażenowany
co prawda kapcie miala szosowe ale na płaskiej wilgotnej łące zakopywała się od razu
zdaje sie że frotka ma międzyosiowa różnice bo jedno koło traciło trakcje i dupa cała frota stala
był misiek II, long, 4M40 i niedlugo coś znowu będzie
Frotka nie ma między osiowej różnicy.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
i na szosowych oponach to się wszystko zakopuje.
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
słuszna słusznośćPiotrul pisze:i na szosowych oponach to się wszystko zakopuje.

Sprzęgło lepkościowe to było ale dopiero w SSII w Pajero III... o ile się nie myle...DamnIt! pisze:3. SuperSelect - czyli możliwość jazdy 4x4 po czarnym dzięki międzyosiowemu mechanizmowi różnicowemu ze sprzęgłem lepkościowym![]()
PII z 94 roku może ale nie musi mieć SS, więc pewnikiem nie jest, że go zyska

Ostatnio zmieniony pn lut 02, 2009 8:52 am przez Videlec, łącznie zmieniany 1 raz.
PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
znaczy frota nie nada po czarnym z 4H jeżdzić?
a jeszcze sprecyzuje że to szosowe ogumienie na tej łączce o którym wspomnialem to byłły nowe zimówki z dość agresywnym bieżnikiem jak na szosowe opony, tak że trakcje dawały podobną jak moje łysawe ATki
frotka sie poprostu nie nadaje jak kazde autko bez blokad stosownych
a jeszcze sprecyzuje że to szosowe ogumienie na tej łączce o którym wspomnialem to byłły nowe zimówki z dość agresywnym bieżnikiem jak na szosowe opony, tak że trakcje dawały podobną jak moje łysawe ATki
sam się nie nadajesz

w 99% przypadków w których nie dajesz rady - nie potrzebujesz blokad ale ogumienia i umiejętności.. Potem jest zawieszenie i cała reszta. Blokady na końcu

w 99% przypadków w których nie dajesz rady - nie potrzebujesz blokad ale ogumienia i umiejętności.. Potem jest zawieszenie i cała reszta. Blokady na końcu
Ja to blokadę daję przed zawieszeniem jednak.
Ale dopiero po cykorkuli.
Ale dopiero po cykorkuli.
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773
rozumiem ze pajero jest faktycznie bardziej wypasiony i przygotowany do offroad
ale drugie pytanko to pajero ma zajechany silnik jeszcze nie bylo proby odpalenia ale pierwsze ogledziny to olej w turbo wymontowany alternator i odpiete sprzeglo prawdopodobnie ktos probowal naprawiac ale w polowie drogi zrezygnowal ,zakladajac najgorszy scenariusz ile moze kosztowac kapitalka motoru lu inny uzywany silnik
dzieki z gory za porady jacek
ale drugie pytanko to pajero ma zajechany silnik jeszcze nie bylo proby odpalenia ale pierwsze ogledziny to olej w turbo wymontowany alternator i odpiete sprzeglo prawdopodobnie ktos probowal naprawiac ale w polowie drogi zrezygnowal ,zakladajac najgorszy scenariusz ile moze kosztowac kapitalka motoru lu inny uzywany silnik
dzieki z gory za porady jacek
JEEP CHEROKEE 4.7 V8
- Misiek Cypr
-
Slady oleju w turbinie znajdziesz zawsze, ale wymontowany alternator i rozgrzebane sprzeglo, nie wroza zbyt dobrze.
Po czym wnosisz, ze sprzeglo odpiete, bo tam hydraulika jest, pedal miekki, czy co?
Po czym wnosisz, ze sprzeglo odpiete, bo tam hydraulika jest, pedal miekki, czy co?
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
oleju to nie slady ale on wrecz stoi na dnie rury dolotowej a pedal sprzegla lata swobodnie dokladnie sie nie przygladalem ale wygladal jakby byl calkowicie odpiety
JEEP CHEROKEE 4.7 V8
- Misiek Cypr
-
Raczej obstawialbym:
1 walniety master cylinder lub slave
2 Walniete sprzeglo
3 Zapowietrzony system w/w
Autku sie dobrze przyjzyj zanim kupisz, bo z tego co piszesz to czeka Cie duza inwestycja. Lepiej bys zrobil inwestujac w to co masz, lub poszukal innego egzemplarza.
1 walniety master cylinder lub slave
2 Walniete sprzeglo
3 Zapowietrzony system w/w
Autku sie dobrze przyjzyj zanim kupisz, bo z tego co piszesz to czeka Cie duza inwestycja. Lepiej bys zrobil inwestujac w to co masz, lub poszukal innego egzemplarza.
513549044
513549044
no jeśli to Pajero to jakaś wybebeszona padaka nie na chodzie to lepiej się nie pchać, zanabędziesz jedynie generator kosztów i tyle.
PIV 3,2DiD
tez mam takie obawy ale 2000 € za 94 rok maze sie nadal oplaca nawet z remontem silnika
JEEP CHEROKEE 4.7 V8
- Misiek Cypr
-
Nie napalaj sie na to auto, dobrze Ci radzimy.
Poszukaj innego.
Poszukaj innego.
513549044
513549044
hejjacek pisze:tez mam takie obawy ale 2000 € za 94 rok maze sie nadal oplaca nawet z remontem silnika
nie kupuj Pajero II , Opel zdecydowanie jest lepszy , nie słuchaj nikogo na tym forum , oni wszyscy handlują częściami do Pajero i szukają klienta.
Pajero ma same wady

https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
- mazurkas007
-
scood74 pisze:znaczy frota nie nada po czarnym z 4H jeżdzić?
ale ty głupi jesteś

Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
Silnik do pojary kupisz za 3-4 kPLN sprawdzony od kogoś na forum.
Mam chwalę bo chodzi pięknie.
Mam chwalę bo chodzi pięknie.
Dziadek 2,5TD `98
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
DamnIt! pisze:Kolega(zresztą jest na forum) ma frocię z takim motorkiem co Ty i sobie chwali. Ale jakiś czas temu także pytał mnie o Miśka - znaczy jakaś migracja się chyba zapowiada....
3. SuperSelect - czyli możliwość jazdy 4x4 po czarnym dzięki międzyosiowemu mechanizmowi różnicowemu ze sprzęgłem lepkościowym![]()
Rozwiń temat sprzęgła lepkościowego, proszę....

@Scood74
Niechętnie, ale zgadzam się z Mazurkasem....
hmm. zasadę działania? czy jak?Misiek Bielsko pisze:DamnIt! pisze:Kolega(zresztą jest na forum) ma frocię z takim motorkiem co Ty i sobie chwali. Ale jakiś czas temu także pytał mnie o Miśka - znaczy jakaś migracja się chyba zapowiada....
3. SuperSelect - czyli możliwość jazdy 4x4 po czarnym dzięki międzyosiowemu mechanizmowi różnicowemu ze sprzęgłem lepkościowym![]()
[...]
na wszelki wypadek: TU jest pdf wyjaśniający dosyć dokładnie jak Super Select działa.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
DamnIt! pisze:hmm. zasadę działania? czy jak?Misiek Bielsko pisze:DamnIt! pisze:Kolega(zresztą jest na forum) ma frocię z takim motorkiem co Ty i sobie chwali. Ale jakiś czas temu także pytał mnie o Miśka - znaczy jakaś migracja się chyba zapowiada....
[...]
na wszelki wypadek: TU jest pdf wyjaśniający dosyć dokładnie jak Super Select działa.
ale piękny mały mechanizm między osiowy , taki mały lepkościowy

https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
mazurkas007 pisze:scood74 pisze:frotka sie poprostu nie nadaje jak kazde autko bez blokad stosownych
ale ty głupi jesteś
no to jest faktycznie argument za frotką

- mazurkas007
-
scood74 pisze:.../... no to jest faktycznie argument za frotkągratuluje
jak się nie wie co się ma to się głupoty pisze/fajne auto sprzedaje

Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń