Tylne światła
Moderator: Kosiarz
Tylne światła
Nie znalazłem takiego tematu.
Wczoraj wieczorem okazało się że nie działają mi tylne światła pozycyjne, musiałem wracać na przeciwmgłowych, bo tył był zupełnie ciemny.
Winą był oczywiście syf i zaśniedziałe styki oraz sparciałe przewody, zapobiegając dalszym usterką tego typu pomyślałem aby przenieść światła do normalnych lamp, widziałem że są tam miejsca do montażu oprawek tylko trzeba by nawiercić otwory.
Tutaj pytanko czy już ktoś to robił u siebie, nie wiem jakiego koloru jest ten górny klosz w lampach (u mnie jest jakiś przyciemniony), na dół można dać pozycje ze stopem, góra kierunek (o ile klosz jest pomarańczowy), ewentualnie kierunki w miejsce wstecznego (pomarańczowe żarówki), wsteczny dodatkowo jakiś zrobić , a przeciwmgłowe dać na dół gdzie teraz jest pozycja bo i tak rzadko się tego używa.
Co o tym myślicie, rozwiązało by to problem ze sparciałą instalacją i zardzewiałymi stykami.
Wczoraj wieczorem okazało się że nie działają mi tylne światła pozycyjne, musiałem wracać na przeciwmgłowych, bo tył był zupełnie ciemny.
Winą był oczywiście syf i zaśniedziałe styki oraz sparciałe przewody, zapobiegając dalszym usterką tego typu pomyślałem aby przenieść światła do normalnych lamp, widziałem że są tam miejsca do montażu oprawek tylko trzeba by nawiercić otwory.
Tutaj pytanko czy już ktoś to robił u siebie, nie wiem jakiego koloru jest ten górny klosz w lampach (u mnie jest jakiś przyciemniony), na dół można dać pozycje ze stopem, góra kierunek (o ile klosz jest pomarańczowy), ewentualnie kierunki w miejsce wstecznego (pomarańczowe żarówki), wsteczny dodatkowo jakiś zrobić , a przeciwmgłowe dać na dół gdzie teraz jest pozycja bo i tak rzadko się tego używa.
Co o tym myślicie, rozwiązało by to problem ze sparciałą instalacją i zardzewiałymi stykami.
Pajero II 94r Krótki. BFG 33/10,5 R 15 , Body lift 2". - Sprzedany
Re: Tylne światła
Ja mam założone tylne lampy od anglika i dzięki temu zlikwidowałem lampy w zderzaku. Zresztą tylny zderzak bez lamp też pochodzi od "brytyjczyka".KML1 pisze:Nie znalazłem takiego tematu.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
No zakup nowych lamp to jest jakaś opcja, ale dostosowanie obecnych będzie chyba tańsze
Na pewno się tym zajmę, tylko muszę zakupić niezbędne materiały, porobię jakieś fotki dla potomnych

Na pewno się tym zajmę, tylko muszę zakupić niezbędne materiały, porobię jakieś fotki dla potomnych

Kombinujecie
Mnie się podoba tak jak fabryka wyprodukowała...
Czyli światła na zderzaku... Ale podobno co kraj to obyczaj... 

Zielony Autobus 2,7TDi
Co do podobania to nie robi mi to różnicy, ale od kilku dni jadąc wieczorami widziałem że inne auta mi mrugają, myślałem że mi się zdaje, a tu się okazuje że od ok tygodnia jeżdzę bez tylnych świateł.
Jak zajrzałem pod te lampy to masakra, widać że poprzedni właściciel już z tym walczył, kable poprzerywane i poskręcane, wszędzie syf i wilgoć, styki zaśniedziałe.
Wszystko zrobiłem i na razie jest ok, ale dzisiaj znowu była jazda w głębszej wodzie i nie ma to prawa przetrwać dłużej
Stąd pomysł o zaadoptowaniu lamp górnych, tak głęboko raczej nie wjeżdżam
Jak zajrzałem pod te lampy to masakra, widać że poprzedni właściciel już z tym walczył, kable poprzerywane i poskręcane, wszędzie syf i wilgoć, styki zaśniedziałe.
Wszystko zrobiłem i na razie jest ok, ale dzisiaj znowu była jazda w głębszej wodzie i nie ma to prawa przetrwać dłużej

Znam ten bólKML1 pisze:Co do podobania to nie robi mi to różnicy, ale od kilku dni jadąc wieczorami widziałem że inne auta mi mrugają, myślałem że mi się zdaje, a tu się okazuje że od ok tygodnia jeżdzę bez tylnych świateł.

Zielony Autobus 2,7TDi
Ja mam przeniesione światła, nie ma problemu to przekładać , zastosuj oprawki żarówki z dolnych lamp kable powinny wystarczyć jeżeli nie miałeś wcześniej motane. Ja musiałem przedłużyć dwa przewody bo ktoś pokombinował jak hak robił.
Te przyciemnione są czerwone i tam dałem przeciwmgielne, w wsteczny pomarańczowe żarówki (z pomarańczowymi musiałem pokombinować jak będziesz robił to przekonasz się
ale da się ). Jeżeli będzie problem że policaj się doczepi to będziesz musiał zapas zdjąć
, ale mi się jeszcze nie przytrafiło .
Ja zlikwidowałem te dolne bo w terenie się zredukowały .
Te przyciemnione są czerwone i tam dałem przeciwmgielne, w wsteczny pomarańczowe żarówki (z pomarańczowymi musiałem pokombinować jak będziesz robił to przekonasz się

Ja zlikwidowałem te dolne bo w terenie się zredukowały .
I o taką odpowiedz mi chodziło, a co z tymi kierunkami?
Pomarańczowe żarówki sa chyba na każdej stacji, co tam trzeba kombinować?
A i o co chodzi z zapasem, przepis jakiś ?
Pomarańczowe żarówki sa chyba na każdej stacji, co tam trzeba kombinować?
A i o co chodzi z zapasem, przepis jakiś ?
Pewnie chodzi o to że zasłania prawy kierunkowskaz...KML1 pisze:A i o co chodzi z zapasem, przepis jakiś ?
Zielony Autobus 2,7TDi
dokładnie o to że zasłania, a co do żarówek to pomarańczowa ma w innym miejscu jeden bolec do montażu w oprawie
No z żarówką można coś zawsze przerobićaluluk pisze:dokładnie o to że zasłania, a co do żarówek to pomarańczowa ma w innym miejscu jeden bolec do montażu w oprawie

Nie gadajcie że światła zrobili w zderzaku, właśnie przez to koło

Nie gadajcie że światła zrobili w zderzaku, właśnie przez to koło
dokladnie

wynika to z katu widzenia swiatel
cos mi sie obilo o uszy ze musi byc widac cos okolo 60 stopni
biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"
Wątpie żeby problem był w zapasie na klapie. Np. nowa tojka rav4 - jak się przyjrzycie ma i światła wysoko i koło na drzwiach (i pewnie homologacje) więc dlaczego mają się czepiać naszych miśków. Ja mam też przerzucone na górę, na dole zostały kostki elektryczne , stare lampy w zderzaku robią za odblaski a klosze kierunków zamaskowane czarną izolacją. Odpada problem syfu z kół oraz co częste podczas cofania w terenie -popękanych lamp.
Artur PII V6 3.0
Artur PII V6 3.0
Arturos Pajeros
No i przerobione, wszystko jest tak jak pisałem wcześniej, co do pomarańczowej żarówki to rzeczywiście nie pasuje do oprawki po białej żarówce, ale wystarczy spiłować jeden bolec
Jako wsteczne mam teraz lampkę roboczą do której musiałem pociągnąć kable, kable od lamp też musiałem troszkę przedłużyć.
Narazie spisuje się super

Jako wsteczne mam teraz lampkę roboczą do której musiałem pociągnąć kable, kable od lamp też musiałem troszkę przedłużyć.
Narazie spisuje się super

Spojrzałem na fotkę i: ,,co moje Pajero tam robi??''
Co do lampy też będę musiał pokombinować... Nieduże koszty a więcej wstecznego 

Zielony Autobus 2,7TDi
Co do ilości światła to wydaje mi się że te orginalne troszkę lepiej oświetlało po bokach, bo było po obu stronach.
Ta lampa daje bardziej punktowe światło, za to jest bardzo mocna i oświetla na sporą odległość, nie da się w nią spojrzeć gdy świeci
Gdyby była wyżej to lepiej by oświetlała, dlatego gdy już zmotam dachowy bagażnik, to z tyłu na rogach będą jeszcze takie 2 szt. załączane osobno z przełącznika, w razie potrzeby.
Koszt takiej lampy to ok 35 zł + 3 zł żarówka, jakość jej wykonania dość dobra i dobrze uszczelniona.
Ta lampa daje bardziej punktowe światło, za to jest bardzo mocna i oświetla na sporą odległość, nie da się w nią spojrzeć gdy świeci

Gdyby była wyżej to lepiej by oświetlała, dlatego gdy już zmotam dachowy bagażnik, to z tyłu na rogach będą jeszcze takie 2 szt. załączane osobno z przełącznika, w razie potrzeby.

Koszt takiej lampy to ok 35 zł + 3 zł żarówka, jakość jej wykonania dość dobra i dobrze uszczelniona.