Pajero I '87 2,5TD problem ze sprzęgłem
Moderator: Kosiarz
Pajero I '87 2,5TD problem ze sprzęgłem
Witam!!!
Od niedawna jestem właścicielem Pajero I i w zasadzie od samego początku mam problem ze sprzęgłem polegający na tym, że sprzęgło nie rozłącza się całkowicie ("ciągnie").
Problem jest o tyle dziwny, że odnoszę wrażenie, że raz sprzęgło ciągnie raz mniej a raz bardziej (ciągnie w sensie rozłącza się nie do końca....).
Proszę o podpowiedź gdzie szukać przyczyny. Bo z tego co mi wiadomo hydraulicznie sterowane sprzęgła nie wymagają (nawet nie posiadają) regulacji więc nie można skasować skoku jałowego.
Pozdrawiam!!!
polaff
Od niedawna jestem właścicielem Pajero I i w zasadzie od samego początku mam problem ze sprzęgłem polegający na tym, że sprzęgło nie rozłącza się całkowicie ("ciągnie").
Problem jest o tyle dziwny, że odnoszę wrażenie, że raz sprzęgło ciągnie raz mniej a raz bardziej (ciągnie w sensie rozłącza się nie do końca....).
Proszę o podpowiedź gdzie szukać przyczyny. Bo z tego co mi wiadomo hydraulicznie sterowane sprzęgła nie wymagają (nawet nie posiadają) regulacji więc nie można skasować skoku jałowego.
Pozdrawiam!!!
polaff
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
Re: Pajero I '87 2,5TD problem ze sprzęgłem
Może łapa się poddała trochę albo płynu za mało albo łożysko oporowe (ale to byś słyszał). Weź kogoś do pomocy niech wejdzie do samochodu naciska pedał sprzęgła a Ty poobserwuj. Może jest jakaś nieszczelność i tłok nie jest wypychany na max'a. Są jakieś reperaturki chyba do siłownika sprzęgła.
Dziadek 2,5TD `98
właśnie chciałbym rozważyć czy od razu muszę kupować całe sprzęgło czy może na razie zając się tylko sterowaniem. nie ukrywam, że stan mojego miśka nie jest za rewelecyjny, a z założenia kupiłem go jakogo drugie auto do zabawy i nie chcę od razu pakować w niego majątku jednocześnie utrzymując go przy życiu...
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
Spoko spoko, dłubanie daje wiele radochy a jazda fun nieprzeciętny. Mam to samo, składam lepię usprawniam i jest coraz lepiej.
Będzie Pan zadowoloooony 

Dziadek 2,5TD `98
DOKŁADNIE!!!
Tylko jeszcze trzeba jakoś żonę przekonać że te wydatki są niezbędne
A co do frajdy to zarówno jazda jest super jak i grzebanie i naprawianie, mam tylko nadzieję, że MISIEK nie okaże się niewdzięcznym złomem bo kiedyś już miałem jedną taką przygodę ze starym autem które chciałem sobie do porządku doprowadzić....
Tylko jeszcze trzeba jakoś żonę przekonać że te wydatki są niezbędne

A co do frajdy to zarówno jazda jest super jak i grzebanie i naprawianie, mam tylko nadzieję, że MISIEK nie okaże się niewdzięcznym złomem bo kiedyś już miałem jedną taką przygodę ze starym autem które chciałem sobie do porządku doprowadzić....
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
Sprawdź poziom płynu na serwie.
Odpowietrz układ.
Misiek na kobyłki(co najmniej tylna oś), posadź pomocnika za kierownicą a sam wleź pod auto. Niech pomocnik wciska sprzęgło a Ty patrz na pracę wysprzęglika. Jeśli sprzęgło ciągnie to możesz spróbować "pomóc" wysprzęglikowi. Jeśli "pomoc" nie dała rezultatu to pewnie trzeba będzie to sprzęgło "zrobić". U mnie podobna sytuacja była chyba dzięki krzywemu dociskowi. W rezultacie rozsypała się tarcza sprzęgła.
Odpowietrz układ.
Misiek na kobyłki(co najmniej tylna oś), posadź pomocnika za kierownicą a sam wleź pod auto. Niech pomocnik wciska sprzęgło a Ty patrz na pracę wysprzęglika. Jeśli sprzęgło ciągnie to możesz spróbować "pomóc" wysprzęglikowi. Jeśli "pomoc" nie dała rezultatu to pewnie trzeba będzie to sprzęgło "zrobić". U mnie podobna sytuacja była chyba dzięki krzywemu dociskowi. W rezultacie rozsypała się tarcza sprzęgła.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
nie pocieszyłeś mnie....
nie znam historii tego auta... czyli nie ma żadnej regulacji nigdzie
bo jeśli jest zapowietrzony układ to ciekawe z jakiego powodu... sam się raczej nie zapowietrzył.
nie znam historii tego auta... czyli nie ma żadnej regulacji nigdzie

Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
strasznie ciężko przez net autko naprawićpolaff pisze:nie pocieszyłeś mnie....
nie znam historii tego auta... czyli nie ma żadnej regulacji nigdziebo jeśli jest zapowietrzony układ to ciekawe z jakiego powodu... sam się raczej nie zapowietrzył.

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
niestety zdaję sobie z tego sprawę:(strasznie ciężko przez net autko naprawić- musisz się po prostu sam za to wziąć
![]()
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
Dokładnie tak jak napisał @DamnIt! jeśli wysprzęglik osiąga pełny skok targaj skrzynie i wymieniaj sprzęgło.
Pozdrawiam! mr.miron 509-627-638
Pajero II 2.8TD SS
Pajero II 2.8TD SS
a jak sprawdzić czy siłownik sprzęgła osiąga pełny skok?
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
hej!!!
Kombinowałem z regulacja skoku jałowego pedału sprzęgła i nic ciekawego nie udało mi się uzyskać, skasowałem całkiem skok jałowy i nic się nie zmieniło, zwiększałem również całkowity skok pedału i też nic to nie dało. Jedno jest pewne i zawsze podczas pierwszego wciśnięcia pedału po odpaleniu auta sprzęgło rozłącza się prawidłowo, za każdym kolejnym razem ciągnie, moim zdaniem to dowód na zużycie pompy sprzęgła lub/i siłownika
Kombinowałem z regulacja skoku jałowego pedału sprzęgła i nic ciekawego nie udało mi się uzyskać, skasowałem całkiem skok jałowy i nic się nie zmieniło, zwiększałem również całkowity skok pedału i też nic to nie dało. Jedno jest pewne i zawsze podczas pierwszego wciśnięcia pedału po odpaleniu auta sprzęgło rozłącza się prawidłowo, za każdym kolejnym razem ciągnie, moim zdaniem to dowód na zużycie pompy sprzęgła lub/i siłownika
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
To jak juz sie wylezales w tej cudownej pozycji regulujac skok pedalu, to zajzyj tam jeszcze raz i sprawdz czy Ci sie nie poci. Ja tak mam i jakos nie moge sie za to zabrac, raz na jakis czas wychodza niezle jaja jak stoje w korku
Aha. Ja jak wymienialem swoje to za komplecik od l200 zaplacilem w okolicach 300 zeta, lozysko oporowe, tarcza i docisk, czasem idzie cos tanio wyrwac na znanym serwisie aukcyjnym. Nowka sztuka NGK. Powodzenia.

właśnie odebrałem zestaw naprawczy do pompy i siłownika sprzęgła zobaczymy jaki skutek przyniesie wymiana tych uszczelniaczy:)

Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
polaff pisze:właśnie odebrałem zestaw naprawczy do pompy i siłownika sprzęgła zobaczymy jaki skutek przyniesie wymiana tych uszczelniaczy:)![]()
![]()
czy ktoś może ma patent na montaż tylnego uszczelniacza pompy sprzęgła - chodzi mi konkretnie o ten na tłoku (postaram się wkleić zdjęcie by było dokładnie wiadomo o który mi chodzi... (zaraz pójdę zrobić)
problem polega na tym, że średnica tłoka jest sporo większa niż twardego uszczelniacza...

Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
tak wygląda uszczelniacz o który mi chodzi:
http://picasaweb.google.pl/polaff/MaE?a ... 5372026162
a tak wyglądają efekty niewłaściwego montażu:
http://picasaweb.google.pl/polaff/MaE?a ... 1363092898
proszę o podpowiedź czy toś ma może jakiś patent i wskazówki jak zamontować bezbłędnie uszczelnienie tłoka pompy sprzęgła....
http://picasaweb.google.pl/polaff/MaE?a ... 5372026162
a tak wyglądają efekty niewłaściwego montażu:
http://picasaweb.google.pl/polaff/MaE?a ... 1363092898
proszę o podpowiedź czy toś ma może jakiś patent i wskazówki jak zamontować bezbłędnie uszczelnienie tłoka pompy sprzęgła....
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017