sprężyny do miśka od patrola?
Moderator: Kosiarz
- damian.maruszczak
- jestem tu nowy...
sprężyny do miśka od patrola?
witam,
chciałem, podnieść miśka ( krótki ) do góry o dwa cale i w tym celu udałem się w poszukiwaniu warsztatu który mi to szybko i bezboleśnie zrobi. Trafiłem na faceta który twierdzi że po obcięciu dwóch zwojów spręzyn od Gr-a osiągnie się tą samą wysokośc co na dłuższych sprężynach np.Ironmana. Srednica podobno ta sama. Ma ktoś u siebie takie rozwiązanie?, bo koszt wychodzi duuuużżżo mniejszy przy takim rozwiązaniu.
pozdrawiam
chciałem, podnieść miśka ( krótki ) do góry o dwa cale i w tym celu udałem się w poszukiwaniu warsztatu który mi to szybko i bezboleśnie zrobi. Trafiłem na faceta który twierdzi że po obcięciu dwóch zwojów spręzyn od Gr-a osiągnie się tą samą wysokośc co na dłuższych sprężynach np.Ironmana. Srednica podobno ta sama. Ma ktoś u siebie takie rozwiązanie?, bo koszt wychodzi duuuużżżo mniejszy przy takim rozwiązaniu.
pozdrawiam
Pajero 2,5 Tdi
Re: sprężyny do miśka od patrola?
niech se ten facet sam odcina

a całe nie wejdą 

-
- jestem tu nowy...
Witam, ja mam wsadzone od Patrola GR całe nieobcinane i jest ok. Na początku wsadziłem je na próbe żeby zobaczyć jak będą robiły bo koszt niewielki a wedłóg większości na forum to kicha. Ja jestem zadowolony i nie mam zamiaru zmieniać na inne, dupke mam lekko zadartą i jest git 

nie szczypiekozimor406 pisze:dupke mam lekko zadartą i jest git

Ja też mam od GR'a i robią. Żadnych problemów. Tył poszedł co najmniej 2" do góry (stare miałem klapnięte, jedna pękła i musiałem wymienić, padło na sprężyny od GR'a 50 PLN/szt). Zmieniłem sam (w pojedynkę), oczywiście wymień amory na dłuższe co by wykorzystać lepiej te sprężyny. Podkładka dystansowa do wału też może być konieczna. Drążek panharda bez zmian.
MPII 3.0V6

Pathfinder R50 3.3 V6 96’
EX:Pajero II 3.0 V6 Long 98'
EX: MB W123 280CE 84'
EX: Pajero 2.5TD 87'
EX:Pajero II 3.0 V6 Long 98'
EX: MB W123 280CE 84'
EX: Pajero 2.5TD 87'
- damian.maruszczak
- jestem tu nowy...
Dzięki za info. Możesz tak mocno opisowo dla laika opisać gdzie dokładnieWojt00 pisze:Ja też mam od GR'a i robią. Żadnych problemów. Tył poszedł co najmniej 2" do góry (stare miałem klapnięte, jedna pękła i musiałem wymienić, padło na sprężyny od GR'a 50 PLN/szt). Zmieniłem sam (w pojedynkę), oczywiście wymień amory na dłuższe co by wykorzystać lepiej te sprężyny. Podkładka dystansowa do wału też może być konieczna. Drążek panharda bez zmian.
i jaką podkładkę zastosować do wału? Z góry dzięki.
Pajero 2,5 Tdi
kolego zeby podnieśc bude o 2" to nie trzeba jej zdejmowac wiec po co kombinowac ze spręzynami od gr-a,przy podniesieniu na polibuszach musisz tylko wydłóżyć wlew paliwa, a reszta pasuje,wiem bo w wzeszłym tygodniu to robiłem
kosztr około 120 zł ze śrubami
chyba ze masz juz padnięte sprężyny i musisz wymienic je

Pajero 2,5TD,87r 100KM
Niestety juz sprzedane, ale napewno jeszcze bedzie miś ale już II
skąd wziąłeś jakąś "forumowa większość"? Kilka osób na takich springach z GRa jeździ i nie widać krytyki. Przeciw takiemu liftowi są ci, którzy woleliby w to miejsce zawias z antypodów ożenić.kozimor406 pisze:Witam, ja mam wsadzone od Patrola GR całe nieobcinane i jest ok. Na początku wsadziłem je na próbe żeby zobaczyć jak będą robiły bo koszt niewielki a wedłóg większości na forum to kicha.[...]
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Uuuuu. Wlew powiadasz trzeba przedłużyć? Opowiadaj bo temat na czasie.marcyb3 pisze:kolego zeby podnieśc bude o 2" to nie trzeba jej zdejmowac wiec po co kombinowac ze spręzynami od gr-a,przy podniesieniu na polibuszach musisz tylko wydłóżyć wlew paliwa, a reszta pasuje,wiem bo w wzeszłym tygodniu to robiłemkosztr około 120 zł ze śrubami
Dziadek 2,5TD `98
Tak trzeba przedłużyć o tyle co się podnosi bude bo jest za krótki,ja u siebie zrobiłem tak że, wstawiłem kawałek rury metalowej i zacisełem opaskami,wczoraj tankowałem do pełna i nie widziałem zeby gdzieś coś leciało,przewód podpowierzenia pasuje wiec nie trzeba przerabiać,ja np. nie zakładałem tylnego zderzaka bo musze coś wymyślic zeby go podnieść tak zeby to jakoś wyglądało , bo nie chce robić czegoś innego,ale to juz w późniejszym czasie,jak narazie to zostanie tak jak jest,wszystkie przewody chamulcowe pasują instalacja elektryczna także wiec nie ma najmniejszego problemu żeby podnieść bude.acha dzwignie od napędów trzeba troszeczke naprostować bo nie za bardzo wchodzi 2H jak cos pytaj o szczegóły to powiem.pozdrawiamacinski pisze:Uuuuu. Wlew powiadasz trzeba przedłużyć? Opowiadaj bo temat na czasie.marcyb3 pisze:kolego zeby podnieśc bude o 2" to nie trzeba jej zdejmowac wiec po co kombinowac ze spręzynami od gr-a,przy podniesieniu na polibuszach musisz tylko wydłóżyć wlew paliwa, a reszta pasuje,wiem bo w wzeszłym tygodniu to robiłemkosztr około 120 zł ze śrubami
Pajero 2,5TD,87r 100KM
DamnIt! pisze:skąd wziąłeś jakąś "forumowa większość"? Kilka osób na takich springach z GRa jeździ i nie widać krytyki. Przeciw takiemu liftowi są ci, którzy woleliby w to miejsce zawias z antypodów ożenić.kozimor406 pisze:Witam, ja mam wsadzone od Patrola GR całe nieobcinane i jest ok. Na początku wsadziłem je na próbe żeby zobaczyć jak będą robiły bo koszt niewielki a wedłóg większości na forum to kicha.[...]
że mua?
ja Cię proszę
kpię i wyszydzam przycinanie sprężyn
co jasno zaznaczyłem

cały spring to niech z czego chce będzie... byle sie mieścił i masę dźwigał
wlew wlewem, ale jak z np chłodnicą? nie ma kolizji wiatraka z tunelem?acinski pisze:Wlew powiadasz trzeba przedłużyć?
jak z przewodami? nie kończy się zakres przedwcześnie?
lewarki? ich osłony?
nie znam pahero, ale w innych wozach te tematy potrafia krwi napsuc jak ktoś zapomni.
damian.maruszczak pisze:witam,
pozdrawiam

ten facet to chyba poprzestał na obcinaniu sprężyn z FSO 125 do FSM 126
tak sie kidyś robiło
LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI
LR Disco 3 2,7 TDI
Mroczny pisze:wlew wlewem, ale jak z np chłodnicą? nie ma kolizji wiatraka z tunelem?acinski pisze:Wlew powiadasz trzeba przedłużyć?
lewarki? ich osłony?
nie znam pahero, ale w innych wozach te tematy potrafia krwi napsuc jak ktoś zapomni.
przewody chamulcowe pasują ,elektryka także,a jeśli chodzi o chłodnice to w moim przypadku jest tak że mam załozoną tylko górną osłone na wentylator bo tylko taka posiadam w swoim misku,węże do chłodnicy pasują,a lewarek tak jak juz pisałem trzeba troszke naprostować zeby bezproblemu wbijać 2H
Pajero 2,5TD,87r 100KM
Mroczny pisze:DamnIt! pisze:skąd wziąłeś jakąś "forumowa większość"? Kilka osób na takich springach z GRa jeździ i nie widać krytyki. Przeciw takiemu liftowi są ci, którzy woleliby w to miejsce zawias z antypodów ożenić.kozimor406 pisze:Witam, ja mam wsadzone od Patrola GR całe nieobcinane i jest ok. Na początku wsadziłem je na próbe żeby zobaczyć jak będą robiły bo koszt niewielki a wedłóg większości na forum to kicha.[...]
że mua?
[...]
nie, nie.
miałem na myśli pewną firmę/osobę, o której głośno na forum co jakiś czas jest. obaj chyba wiemy o kogo chodzi...

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Mroczny pisze:wlew wlewem, ale jak z np chłodnicą? nie ma kolizji wiatraka z tunelem?acinski pisze:Wlew powiadasz trzeba przedłużyć?
lewarki? ich osłony?

https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
gdyby pahero miało normalny most i normalny reduktor - byłoby autem idealnym i zdeklasowałoby tujotę serii 7
auto lżejsze od parcha, niższe i mocniejsze od tujoty - czad
auto lżejsze od parcha, niższe i mocniejsze od tujoty - czad
bo jest wiskotyczny 
i szybki

i szybki
kiedys wyczytałem na forum ze nic nie trzeba przerabiac przy lifcie na 2"
a tu się okazłao ze małe pierdułki jednak sa do zrobienia,najważniejsze ze nie było przy tym duzo roboty
za to pięknie się prezentuje podniesiony 

Pajero 2,5TD,87r 100KM
Pragnę dyskusjiMroczny pisze:bo jest wiskotyczny

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
mniejsza
podaj mnie tu przełożenie