Pajero I czy II
Moderator: Kosiarz
Pajero I czy II
Witam Wszystkich bardzo Serdecznie
Jestem nowy na forum,
Mam taki dylemat, mam zamiar zakupic Pajero tylko właśnie zastanawiam sie jakie ono ma byc,
czy Pajero I czy II ?
z jakim silnikiem disel czy benzyna z gazem?
z tego co przeczytałem na forum to do silników disla jest więcej części,
dużo jeżdzę Suzuki Samirajem pożyczam od mojego kumpla, w sumie to też by mi wystarczyło takie Suzuki ale potwornie ono koroduje, troche to osłabia:(
jako użytkownicy czy móglibyście mi coś polecić podzielić się swoim doświadczeniem i wiedzą w tym temacie,
Pozdrawiam
jackd2
Jestem nowy na forum,
Mam taki dylemat, mam zamiar zakupic Pajero tylko właśnie zastanawiam sie jakie ono ma byc,
czy Pajero I czy II ?
z jakim silnikiem disel czy benzyna z gazem?
z tego co przeczytałem na forum to do silników disla jest więcej części,
dużo jeżdzę Suzuki Samirajem pożyczam od mojego kumpla, w sumie to też by mi wystarczyło takie Suzuki ale potwornie ono koroduje, troche to osłabia:(
jako użytkownicy czy móglibyście mi coś polecić podzielić się swoim doświadczeniem i wiedzą w tym temacie,
Pozdrawiam
jackd2
Re: Pajero I czy II
Ile ludzi tyle opinii. Ja wolałem i wolę nadal jedynkę pomimo mocnejszych silników w dwójce. Jedyne co może bym zrobił to kupił V6 ale prostota diesla i ilość części jest super. Poza tym lubię grzechotniki. Jeśli masz narzekac na moc bierz 2.8 dwójkę, jesli lubisz prostotę jedynkę. Gadżety, elektryczne szyby czy wysokościomierz, dwójka. Gniją oba, jedynka może nawet mniej. W błocie różnica żadna chyba, że dwójka z blokadą. Dwójki mają też SS i to jest coś ale z drugiej strony w jedynce bez niego jadę wszędzie tam gdzie dwójka z SS więc.... Myślę, że nikt Ci nie pomożę, Sam musisz zobaczyć pojeździć. Jedynkę się łatwiej mota chyba i z mniejszym oporem. Stary prosty to i nie żal 

Dziadek 2,5TD `98
Pajero tez nie jest w ocynku więc cudów się nie spodziewaj...jackd2 pisze:w sumie to też by mi wystarczyło takie Suzuki ale potwornie ono koroduje, troche to osłabia:(
poza tym... nie wiesz czy I czy II, nie wiesz czy ON czy B czy może B+Lpg... a wiesz chociaż napweno , że chcesz samochód, może wystarczy rower??

PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Zależy ile chcesz przeznaczyć kasy na zakup.
Jeżeli około 10 tys to jedynkę
Jeżeli 15 tys i więcej to bierz II
Jeżeli około 10 tys to jedynkę
Jeżeli 15 tys i więcej to bierz II
Może i trochę wolniej ale zawsze do celu.
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
Tak przy jedynce jak i przy dwójce należy przewidzieć pakiet startowy.
Dziadek 2,5TD `98
Dzięki Serdeczne za odpowiedzi,
każdą uwagę i podpowiedź bardzo sobie cenię
widze że jeden kolega nawet rower proponuje twrdziel
czy złśliwy?,
rower mam, sam. osobowy na nasze super asfaltowe drogi też,
ale potrzebuje coś rasowegow teren,
byłem w sumie przekonany że II ma cynkowne blachy,
każdą uwagę i podpowiedź bardzo sobie cenię
widze że jeden kolega nawet rower proponuje twrdziel

rower mam, sam. osobowy na nasze super asfaltowe drogi też,
ale potrzebuje coś rasowegow teren,
byłem w sumie przekonany że II ma cynkowne blachy,
Teraz jeszcze pytanie w jaki teren go potrzebujesz bo jeśli w taki jak ja to Pajero jest aż nadto ale jeśli w poważne bagno o może poszukaj czegoś w wersji HARD. Pajero to po prostu bardzo dobry samochód terenowy ale ani reduktora nie ma jakiegoś rewelacyjnie skrojonego ani zawiasu
Jest za to fenomenalnym kompromisem i bardzo dobrze sobie radzi na każdej drodze..

Dziadek 2,5TD `98
OK nie ma sprawyjackd2 pisze:Dzięki ... byłem w sumie przekonany że II ma cynkowne blachy,
Jak czegoś nie wiesz to pytaj.
A wracając do tematu II ma najbardziej cynkowaną ramę
zwłaszcza w jej tylnej części

SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
Szyderca. Parchy za to mają pięknie ocynkowaną budę w okolicy tylnych szyb zwłaszcza 

Dziadek 2,5TD `98
Samocgód potrzebuje do pracy w lesie czasami tam dojechać jest nie ciekawie, zwłaszcza na wiosne po zrywce drzewa, pare razy już utopiłem tam smuraja,
o prócz tego przejechać troche asfaltem nieduże odcinki no i troche pochasać w wolnej chwili, po duktach leśnych, raczej nie bagna,
Myślę że aż tak bardzo to to nie jest ciężki teren, czasem też doś na grzbiet wrzucić bądź zapiąć przyczepę,
o prócz tego przejechać troche asfaltem nieduże odcinki no i troche pochasać w wolnej chwili, po duktach leśnych, raczej nie bagna,
Myślę że aż tak bardzo to to nie jest ciężki teren, czasem też doś na grzbiet wrzucić bądź zapiąć przyczepę,

Wcale nie szydzę, prawdę piszę.
I uważam że mam prawo do takich opinii
Ponieważ poprzednim moim samochodzikiem było:
SUPERPAJERO II SUPERSELECT 2.5 TD INTERCOOLER
i naprawdę bardzo go sobie miło wspominam
I uważam że mam prawo do takich opinii
Ponieważ poprzednim moim samochodzikiem było:
SUPERPAJERO II SUPERSELECT 2.5 TD INTERCOOLER
i naprawdę bardzo go sobie miło wspominam

SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
Ja też miałem pajero II z silnikiem 2.5 td, z SS, z blokadą i wogóle fajny egzemplarz, który użytkuje teraz kolega _rort. Niestety antykorozyjnie to nie jest najlepiej zabezpieczone auto, doskwiera szczególnie tył ramy jak koledzy już napisali. Poza tym autko wspominam z łezką w oku i żałuję, że jednak sprzedałem. Obecnie mam nieruchomość w postaci samuraia i jakoś dużo mniej serca do tego samochodu. Ale ktoś kiedyś napisał, że dopiero trzeci samochód terenowy kupuje się w pełni świadomie... Pewnie będzie to patrol/toyota/lr jak sytuacja finansowa i czas pozwoli w końcu zająć się tym hobby bardziej.
Terenowo pajero nie jest najdzielniejszym samochodem ze względu na mały skok, szczególnie przedniego zawieszenia. Ostatecznie maruderem też nie jest, ale jak wtapiasz samim to i pajero wtapiać będziesz, pewnie nawet częściej.
Odwdzięcza się za to komfortem jazdy, przyzwoitą dynamiką na drodze(oczywiście na miarę swoich gabarytów, masy i bądź co bądź nie najmocniejszego silnika). Spalanie też nie zabija, ale do legendarnych wyników discovery mu daleko
Wg mnie jak szukasz auta do pracy, głównie w teren to bierz samuraia lub K160
Jak chcesz się również przemieszczać po czarnym to pajero będzie dobrym rozwiązaniem.
Załóż sobie dobry zapas na pakiet startowy, bo bez tego każdy syf Cię sponiewiera i będziesz go co najwyżej oglądał pod domem.
Terenowo pajero nie jest najdzielniejszym samochodem ze względu na mały skok, szczególnie przedniego zawieszenia. Ostatecznie maruderem też nie jest, ale jak wtapiasz samim to i pajero wtapiać będziesz, pewnie nawet częściej.
Odwdzięcza się za to komfortem jazdy, przyzwoitą dynamiką na drodze(oczywiście na miarę swoich gabarytów, masy i bądź co bądź nie najmocniejszego silnika). Spalanie też nie zabija, ale do legendarnych wyników discovery mu daleko

Wg mnie jak szukasz auta do pracy, głównie w teren to bierz samuraia lub K160
Jak chcesz się również przemieszczać po czarnym to pajero będzie dobrym rozwiązaniem.
Załóż sobie dobry zapas na pakiet startowy, bo bez tego każdy syf Cię sponiewiera i będziesz go co najwyżej oglądał pod domem.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Witam
Dzieki wszystkim za odpowiedzi,
testowałem wczoraj Pajero I,
silnik 2,6 na gazie,
bardzo fajne samochód, jestem zaskoczony możliwościami tego auta,
co sądzicie o takiej opcji 2,6 z gazem
jackd2
Dzieki wszystkim za odpowiedzi,
testowałem wczoraj Pajero I,
silnik 2,6 na gazie,
bardzo fajne samochód, jestem zaskoczony możliwościami tego auta,
co sądzicie o takiej opcji 2,6 z gazem

jackd2
skoro samurai nie dawał sobie rady to zdecydowanie pahero
najlepiej w wersji long
i koniecznie z super select, bo bez tego w terenie ani rusz

najlepiej w wersji long
i koniecznie z super select, bo bez tego w terenie ani rusz

- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Mroczny, widzę że z postu na post ci się dowcip wyostrza 

Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
nie

ja tylko skłaniam kolegę do doprecyzowania potrzeb

ja tylko skłaniam kolegę do doprecyzowania potrzeb
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
niech kolega kupi sobie LR-a przynajmniej w terenie się nie zgubo bo droge zaznaczy olejem 

Czwarte serce