sprzęgiełka automatyczne zaklekotały...:(
Moderator: Kosiarz
sprzęgiełka automatyczne zaklekotały...:(
Dziś po wyżywkach w dość trudnym terenie (oczywiście trudny jak na nowicjusza...) miałem dziwne zjawisko. po powrocie na czarne zgodnie z tradycją przełączylem napęd na 2h i oczywiście zgodnie z zasadami cofnąłem około 3m więc wszystko powinno być ok, ale po przekroczeniu około 20km/h coś zaczęło brzęczeć jak kij włożony w szprychy rowerowego koła, gdy zatrzymywałem auto to przy prędkości około 10km/h słychać było puknięcie i brzęczenie cichło, gdy się rozpędzałem chałas powracał. kilka razy zarzymywalem auto i ruszałem cofałem szarpałem nic nie pomagało. Dopiero po przejechaniu około 7km miałem możliwość załączenia ponownie 4h i rozłączenia go problem się zakończył.
Proszę o podpowiedź czy to początek końca sprzęgiełek czy moze jaki inny problem podejżewacie...
dodam tylko: pajero '87 2,5TD sprzęgielka auto nie wiem jakiej firmy....
pozdr.
Proszę o podpowiedź czy to początek końca sprzęgiełek czy moze jaki inny problem podejżewacie...
dodam tylko: pajero '87 2,5TD sprzęgielka auto nie wiem jakiej firmy....
pozdr.
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
Re: sprzęgiełka automatyczne zaklekotały...:(
Umarły już, tylko o tym nie wiedzą
Doraźna pomoc to zapiąc je przez włączenie 4h przejechac kawałek i przesunąć lewarek na 2h. Przestaną klekotać, niestety będa załączone z całymi tego konsekwencjami, ale ciszej będzie.

Doraźna pomoc to zapiąc je przez włączenie 4h przejechac kawałek i przesunąć lewarek na 2h. Przestaną klekotać, niestety będa załączone z całymi tego konsekwencjami, ale ciszej będzie.
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.
w zasadzie to w tej chwili one chyba są rozłączone czyli uważacie, że czyszczenie, smarowanie ani nic już im nie pomoże...?BooBoo pisze:Umarły już, tylko o tym nie wiedzą![]()
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
jak możecie to napiszcie mi jakie i gdzie najlepiej kupić sprzęgiełka czy lepiej manualne czy może auto, czy jest sens kupowania używek itp.
pozdr
pozdr
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
- PAJERO Driver
polaff pisze:jak możecie to napiszcie mi jakie i gdzie najlepiej kupić sprzęgiełka czy lepiej manualne czy może auto, czy jest sens kupowania używek itp.
pozdr
Witam
Ja moge tylko tyle powiedziec ze UZYWEK to bym nie kupowal napewno bo skad wiesz na jakie trafisz

Pajero Classic 2.5 IntercoolerTurbo do przeróbki.....
GG: 4883455
dzięki za odpowiedź, ale chyba narazie sobie odpuszczę nowe bo 2,5kzł to prawie połowa wartości zakupowej mojego Pajero... 

Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
- PAJERO Driver
Niema za co
ale sa tez tansze za 500 zyka czy jakos tak +/- Ale tak czasami jest ze czesci prawie polowa samochodu w cenie lub po wiekszej inwestycji przekraczaja wartosc ehhehe

ale sa tez tansze za 500 zyka czy jakos tak +/- Ale tak czasami jest ze czesci prawie polowa samochodu w cenie lub po wiekszej inwestycji przekraczaja wartosc ehhehe

rozważam zakup tych:
ale poważniejsze naprawy dopiero po urlopie czyli najwcześniej na początku sierpnia.
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
- PAJERO Driver
To jak juz chcesz kupic Manuale to dozebieraj sobie 300-zlociszy i kup wzacniane
http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/37/7633.html
http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/37/7633.html

Podejzewam ze sa upierdliwe w obsludze, za kazdym razem wysiadac i grzebac przy kolach, srednio mi by sie usmiechalo.
do mojego to chyba będa te:
http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/37/343.html
bo ja mam rocznik '87/88
bo ja mam rocznik '87/88
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
- PAJERO Driver
" Kajen " -> Zgadzam sie z Twoja wypowiedzia bo byle teren to wysiadac wsiadac wyjazd z terenu wysiadac i wsiadac masa grzebania a jeszcze zima jak wszystko zamarza to chyba ztreba termosz goraco woda nosic
Hmmm Ciekawa sprawa mi tyle co mowili ze skoro zabki i montaz sie zgadza to moge spokojnie te automaty zalozyc i beda pasowac ale w twoim przypadku to tera zmam zonka najlepiej co zrobisz to jak zadzwonisz do nich w poniedzialek i powiesz parametry swoich sprzegielek i jakie chcesz kupic czy beda pasoac bez problemu i stresu... bo z tego co wiem to te tanie napewno beda pasowac tylko kwestia czy nie lepiej zainwestowac w porzadne
i korzystac z nich bez stresu... 

polaff pisze:do mojego to chyba będa te:
bo ja mam rocznik '87/88
Hmmm Ciekawa sprawa mi tyle co mowili ze skoro zabki i montaz sie zgadza to moge spokojnie te automaty zalozyc i beda pasowac ale w twoim przypadku to tera zmam zonka najlepiej co zrobisz to jak zadzwonisz do nich w poniedzialek i powiesz parametry swoich sprzegielek i jakie chcesz kupic czy beda pasoac bez problemu i stresu... bo z tego co wiem to te tanie napewno beda pasowac tylko kwestia czy nie lepiej zainwestowac w porzadne

ja się własnie zastanawiam nad tym czy kupić sobie manualnie przełączane czy auto - powód jest prosty nie co dzień używam 4x4 a jak uzywam to nie na 5 minut tylko trochę dłużej pozostaję na szutrowych tematach. Druga sprawa to to, ze przecież od razu po wyjechanie na czarne lub po przełączeniu napędu na 2h nikt nie każe wyłączać sprzegiełek, więc moim zdaniem skoro ręczne są wytrzymalsze i sporo tańsze to warto rozważyć taką opcję.
Pozdrawiam!!!
Pozdrawiam!!!
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
Ja tam moze za bardzo wygodny jestem i sklanialbym sie ku wzmocnionym automatom, jezeli takie istnieja na rynku. Nie bardzo chcialoby mi sie wysiadac z cieplutkiego auta zeby poszalec na osniezonym placyku...
Dodam tylko ze mi tez chrobocze

Kajen pisze:Ja tam moze za bardzo wygodny jestem i sklanialbym sie ku wzmocnionym automatom, jezeli takie istnieja na rynku. Nie bardzo chcialoby mi sie wysiadac z cieplutkiego auta zeby poszalec na osniezonym placyku...

w każdym razie po przełączeniu najpierw z powrotem na 4h a potem na 2h i cofnięciu okazało się, że chrobotanie ustało. ja chcę jeszcze zanim coś kupię spróbować rozebrać nasmarować grafitem i złożyć, może to pomoże na jakiś czas.....

Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
Problem z tym, ze nie jestem w stanie dokladnie stwierdzic czy to akurat sprzegielka, mysle, ze na 99% to one, jak przychamuje i kola ledwo sie tocza jest krotkie jebniecie i cisza. Pozniej jak ruszam to od pewnej (niskiej) predkosci gruchocze dalej. Pomaga zalaczenie 4x4 i rozlaczenie ale na jak dlugo nie wiem. Druga sprawa ze nie wiem jak tal lozyska i czy wogole jeszcze sa...
Aha, mimo chrobotania dziala sprzegielko ale mam takie opony na praodzie ze w sumie tak jakbym ich nie mial, a na mokrej nawierzchni to potrafia serce do gardla przecisnac.
Aha, mimo chrobotania dziala sprzegielko ale mam takie opony na praodzie ze w sumie tak jakbym ich nie mial, a na mokrej nawierzchni to potrafia serce do gardla przecisnac.
to chyba ktoś nowo zatrudniony z wiedzą zaczerpniętą auto świat 4x4 Ci tak doradziłPAJERO Driver pisze:polaff pisze:jak możecie to napiszcie mi jakie i gdzie najlepiej kupić sprzęgiełka czy lepiej manualne czy może auto, czy jest sens kupowania używek itp.
pozdr
Witam
.. Mowili ze automaty sa lepsze bo nie musisz dlubac sie aby w blocie wysiadac i przelanczac na On/Off

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Bo ludzie to czase sami nie wiedzą czego nie wiedzą...
Eskapada pisze:to chyba ktoś nowo zatrudniony z wiedzą zaczerpniętą auto świat 4x4 Ci tak doradziłPAJERO Driver pisze:polaff pisze:jak możecie to napiszcie mi jakie i gdzie najlepiej kupić sprzęgiełka czy lepiej manualne czy może auto, czy jest sens kupowania używek itp.
pozdr
Witam
.. Mowili ze automaty sa lepsze bo nie musisz dlubac sie aby w blocie wysiadac i przelanczac na On/Off
Ja dopiero się uczę tematu 4x4 i z tego co zdążyłem się naczytać zdecydowanie solidniejsze są man bo tak jak już mówiłem nie przełącza się co 5 minut a poza tym są wytrzymalsze - bynajmniej tak wynika z wypowiedzi co bardziej doświadczonych userów
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Zadaj sobie jedno podstawowe pytanie:
Ile zajmie mi opuszczenie auta, przekręcenie dwóch pokręteł ze świadomością, że NA PEWNO załączyłem/rozłączyłem sprzęgi i powrót na pokład?
Ile zajmie mi opuszczenie auta, przekręcenie dwóch pokręteł ze świadomością, że NA PEWNO załączyłem/rozłączyłem sprzęgi i powrót na pokład?
proste...
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
zdaje mi sie ze zapomnieliscie o tym ze mozna tez jezdzic na właczonych sprzegiełkach manułalnych. nie trzeba ich wyłaczac co chwile jak sie wyjezdza z terenu. smiało mozna tak jezdzic.

Elwis
Mitsubishi l200
fiat marea weekend
Mitsubishi l200
fiat marea weekend
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Nie zapomieliśmy.
Jest to tak oczywista oczywistość, że nawet o tym nie pisałem.
Jest to tak oczywista oczywistość, że nawet o tym nie pisałem.
1) nie kupuj 428 a 443polaff pisze:do mojego to chyba będa te:
bo ja mam rocznik '87/88
http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/37/325.html
bład w orginalnym katalogu AVM jest powielany w naszych sklepach internetowych - 428 są do tritona a nie pajero i maja inny rozstaw srub mocujacych (a nie średnice)- trzeba później rozwiercać

2) manualne nie sa upierdiliwe w uzywaniu - sam sie o tym z czasem przekonalem uzytkijac codziennie dwie pojarki jedna z automatami druga z manualami - rzadko kiedy musisz co chwile wpinac i wypinac przód - a jezeli taka sytuacja wystepuje to mozesz jeżdzić cały czas z zapiety przodem i swobodnie mozesz w bieuu wrzucić z 2h na 4h

3) wskazywane przez was objawy swiaiczą o nie wypięciu sie jednago ze sprzegiełek wtedy mechanizm róznicowy wariuje i charakteryustycznie strzela przy zatrzymywaniu - a brzecznie które pojawia sie i zanika to zabezpieczenie które spada z półosi w sprzęgiełku
4) automaty bardzo łatwo sprawdzić - nalezy sprawdzić sumaryczna grubosc dwóch wspólpracujacych ze soba piescieni (jeden jest ten z zebem) jeżeli ich grubosc razem przekracza pewien wymiar sprzegiełko przestaje działać - wymiar podaje serwisówka (nie mówi o urwaniu zęba) orginalnie oba te piescienie wystepuja jako zamiennik razem ale kosztuja milony - możan natomiast ze stanów sciagnac zamiennik
5) przy automatach podstawowa jest kontrola luzu półoski na łozysku igiełkowym - latająca półoska masakruje sprzegiełko

aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT