Jak załadować nadwozie?
Moderator: Kosiarz
Jak załadować nadwozie?
Czy ma ktoś doświadczenie w załadunku gołego nadwozia (bez drzwi, klap) na lawetę? Chodzi o wersję 5-ci drzwiową.
Różne diesle teraz vitara tdi.
Re: Jak załadować nadwozie?
Sztaplarka lub HIABem
a tak na poważnie to kiedys wiozłem gołą budę i w 4 osoby ja wrzuciliśmy, spiołem pasem i było ok.

# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
przekładasz szerokie pasy przez tylne szyby i przez otwory na drzwi , podnosisz za dach , nic się nie dziejeFaja pisze:Czy ma ktoś doświadczenie w załadunku gołego nadwozia (bez drzwi, klap) na lawetę? Chodzi o wersję 5-ci drzwiową.
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Aczkolwiek poniewaz moze jednak sie dziac. Widzialem ostatnio bude od longa anglika, ktora nieumiejetnie podniesiono w celu sprzedazy ramy. Efekt? Powginane rynienki i to mocno. Trzeba miec troche pojecia jak to zrobic, nie mniej jednak jest tak jak pisze @adas. Tak tez przewiduje instrukcja usera.
P.S. Masz mozliwosc lap od dolu albo zalatw Pudzianowskiego z kumplami
A jak bedziesz chcial lapac pasami to postaraj sie zeby byly jak najszersze. Gdzies widzialem u @adasia w galerii wiszaca bude pod dachem, moze warto przejzec ?
P.S. Masz mozliwosc lap od dolu albo zalatw Pudzianowskiego z kumplami

A jak bedziesz chcial lapac pasami to postaraj sie zeby byly jak najszersze. Gdzies widzialem u @adasia w galerii wiszaca bude pod dachem, moze warto przejzec ?
A gdzie znajdę w takim razie numer tel. do kolegi Pudzianowskiego?
W Łodzi w Gust-pol'u możesz go czasami dorwaćFaja pisze:A gdzie znajdę w takim razie numer tel. do kolegi Pudzianowskiego?

Zielony Autobus 2,7TDi
zapomnij o ręcznym ściągnięciu budyFaja pisze:A gdzie znajdę w takim razie numer tel. do kolegi Pudzianowskiego?

Ostatnio zmieniony sob cze 20, 2009 7:38 am przez Adas, łącznie zmieniany 1 raz.
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Tak mi się właśnie wydaje. Zapomniałem jednak dodać, że w aucie nie ma już silnika i skrzyni i chyba dzięki temu powinno być trochę łatwiej.zapomnij o ręcznym ściągnięciu budy , trzeba ja wysoko podnieść , zasięg rąg nie starcza . Zupełnie wybebeszona buda krótka waż około 200kg , czterech ludzi ma co z nią robić do longa dodaj jeszcze z 50-60 kg , minimum 6 -8 ludzi a i tak będzie ciężko
z moich dokładnych ustaleń wynika,że silnik i skrzynia mocowane są do ramy, więc ściągając budę zostają na niej... ale mogę się mylićFaja pisze:Tak mi się właśnie wydaje. Zapomniałem jednak dodać, że w aucie nie ma już silnika i skrzyni i chyba dzięki temu powinno być trochę łatwiej.zapomnij o ręcznym ściągnięciu budy , trzeba ja wysoko podnieść , zasięg rąg nie starcza . Zupełnie wybebeszona buda krótka waż około 200kg , czterech ludzi ma co z nią robić do longa dodaj jeszcze z 50-60 kg , minimum 6 -8 ludzi a i tak będzie ciężko

Ajwen pisze:z moich dokładnych ustaleń wynika,że silnik i skrzynia mocowane są do ramy, więc ściągając budę zostają na niej... ale mogę się mylićFaja pisze:Tak mi się właśnie wydaje. Zapomniałem jednak dodać, że w aucie nie ma już silnika i skrzyni i chyba dzięki temu powinno być trochę łatwiej.zapomnij o ręcznym ściągnięciu budy , trzeba ja wysoko podnieść , zasięg rąg nie starcza . Zupełnie wybebeszona buda krótka waż około 200kg , czterech ludzi ma co z nią robić do longa dodaj jeszcze z 50-60 kg , minimum 6 -8 ludzi a i tak będzie ciężkowięc przypuszczalna waga podana powyżej jest jak najbardziej prawdopodobna.

Zakładasz budę z angola ?
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Do Dominika gdzies numer mam bo razem robilismy papiery na wozki widlowe, a Mariusz to jego brat
nie to zebym ich znal ale czesc sobie mowimy.

silnik i skrzynia zostaje przy ramie,schodzi sama buda,ja jak wrzucałem bude od cabrio to w czterech chłopa bo to nie jest tak łatwo,tak jak napisał @Adaś,proponuje 6 osób minimum do tego,życze powodzenia
Pajero 2,5TD,87r 100KM
Niestety juz sprzedane, ale napewno jeszcze bedzie miś ale już II
Chodzi o sprawne zdjęcie budy i załadowanie jej na lawetę u gościa od którego kupuję budę, gdzie nie ma żadnego sprzętu, zadaszenia, wszystko muszę przywieźć ze sobą i sobie sam załadować. U siebie to na spokojnie wszystko rozładuję, porobię konserwację, przy okazji pewnie spoa, inne turbo itp. Buda jest w europejskiej wersji.waga jest wzięta z życia , Faja radzę Ci jak to możliwe to najpierw silnik i skrzynię zamocować ,porobić wszystko co masz do zrobienia na ramie, łącznie z wymiana przewodów hamulcowych .
Zakładasz budę z angola ?
Plan jest taki, żeby wykonać rozkładany podnośnik czterokolumnowy "napędzany" hi-liftem, podnieść budę, wytargać ramę i wjechać pod spód lawetą.
nie wiem jak w longu wygląda zdjęcie budy ale mysle ze podobnie jak w krótkim u mnnie w ten sposób ściągałem http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 8#p2303338 jest troszke roboty przy tym ale do zrobienia jest wszystko jak sie chce
Pajero 2,5TD,87r 100KM
weź kilka osób poodkręcaj co się da i palcyma wytargajcie
nie rób konstrukcji kosmicznych bo bhp złamiesz i będą jaja
albo jeszcze lepiej - wrzuć całe auto na lawetę i oddaj panu resztę jak sobie poprzekładasz w warsztacie
nie rób konstrukcji kosmicznych bo bhp złamiesz i będą jaja
albo jeszcze lepiej - wrzuć całe auto na lawetę i oddaj panu resztę jak sobie poprzekładasz w warsztacie