UWAGA NA OSZUSTA - SPRZEDAJE PAJERO-GALLOPER 2004

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
dziczek

Post autor: dziczek » wt wrz 08, 2009 4:44 pm

Witam wszystkich i na początku proszę admina o przyklejenie wątku, aby nikt się nie naciął więcej jak ja.
Do tej pory byłem i nadal jestem szczęśliwym :lol: użytkownikiem samuraja, ale postanowiłem dołączyć do posiadaczy pajero. Zbierałem na generację III , ale to mało terenowy wóz , wię postanowiłem kupić II w miarę młodą. Poszukiwania trwały długo, w końcu znalazłem. Dzwonię do gościa i jadę.Właściciel: MAREK HEIMANN, zam. Szamocin, ul. Hallera 16, prowadzący przedsiębiorstwo samochodowe AUTOKAS. Bazę posiada 3km dalej w Szamotach 29. Na miejscu stoi śliczne pajero II lub classic ... ?? :)9 . Facet od razu daje kluczyki, jedź i próbuj ile się da. Silnik chodzi jak zegarek, cichutko , mocy nie brakuje, nie dymi , zawieszenie spoko, no może trochę popiskiwało gdy tylne lewe koło było odciążone. Klima działa, ogólnie oki. Mitsubishi miało być z 2004 roku, więc pytam faceta o co chodzi: Nadwozie wygląda jak 1991-1996 [ślicznie jak się potem okazało odmalowane]. Gość mówi, że to rzadka wersja produkowana na Europę, głównie Francję co tak wygląda. Mówię mu, że w 2004 były już chyba ABS, airbag'i ASR itd. A gość dalej tą samą śpiewkę o uboższej wersji PAJERO-GALLOPER z 2004. Papiery na rok 2004, numery ok [potem kilku jednak mechaników i znawców samochodowych podpowiedziało mi, że numery śmierdzą, a tabliczka na bank przekładana.] Wtedy jednak po dokładnych oględzinach byłem autem na 90% zachwycony. Pojechaliśmy do faceta do domu, tu żonka : kawka, herbatka ? itd Jako że facet dopiero rejestrował auto na siebie , zapytał czy nie będzie problemem gdy teraz wypiszemy umowę użyczenia pojazdu, a umowę kupna z datą do przodu na 6 miesięcy. Zgodziłem się, bo teraz wakacje i mogłem odłożyć rejestrację na później. Wypisał na moją prośbę pokwitowanie przyjęcia gotówki [chiał za nie 25900, wytargowałem 24300. Dostałem wszystkie papiery[ tu dowód miękki, oc, umowy i pojechałem. Dowód twardy i kartę pojazdu miałem wymienić u niego za 2 tygodnie jak wróci z wydziału komunikacji. Po około tygodniu podczas dokładnego mycia i sprzątania odkryłem pod tapicerką podłogową dziury od korozji.... :)11 WTF ??!! Pojechałem do kilku mechaników i dowiedziałem się, że auto to prawdopodobnie tzw "klon z angola", że pochodzi z 1993 roku z listopada. :o Silnik był nowy i komputer przełożony także ... co sam już sprawdziłem , bo takich aut się naoglądałem setki, ale cała reszta to 1993 ....Poza tym nie działała blokafda mostu , a skrzynia po rozgrzaniu grzechotała jak stary grzechotnik. Podczas mycia lała się do środka woda w miejscu gdzie była spawana gródź. Facet zapewniał , że to tylko smoła uszczelniająca. Dzwonię do faceta, było to 10 dni po nabyciu, mówi, że jest we Francji, że będzie w domu za 3 dni. Pojechałem do niego po 3 dniach po drodze dzwoniąc. Mówi, że będzie wieczorem. Żona nie chciała przyjąć auta. Znów się zjawiłem u niego po 2 dniach i tu zaczęła się trzygodzinna walka. Wezwałem POLICJĘ, która pouczyła faceta o prawach 30dniowej rękojmii obowiązującej w państwach Unii Europejskiej z uzasadnionych przyczyn. Pogadali , posłuchali i powiedzieli, że nie mogą nikogo zmusić do oddania pieniędzy i przyjęcia samochodu spowrotem. Facet przy nich w końcu zgodził się na oddanie 23000zł czyli 1300zł mniej, twierdząc, że teraz każdy będzie brał od niego auto i oddawał po 2 tygodniach po zrobionych wakacjach.... Po dalszych pertraktacjach oddał 23500 czyli skroił mnie na 800zł, podarliśmy umowy i pojechałem. Nie było wyjścia, był wieczór , a do domu 350km... Napisałem mu wezwanie do zapłaty zagarniętej kwoty w terminie 7 dni. Nie przelał kasy. Dziś złożyłem zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa do Prokuratury z art. 286 par 1 KK. Czekam na rozwój wydarzeń.
:roll:
Ostatnio zmieniony wt wrz 08, 2009 5:06 pm przez dziczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100

Awatar użytkownika
dziczek

Post autor: dziczek » wt wrz 08, 2009 4:58 pm

aha, poprzedni właściciel zorientował się o tym "szczepie" chyba po roku, oddając pajero i biorąc w rozliczeniu inne auto. Chyba nie miał wyjścia... Znalazłem go na n-k
http://nasza-klasa.pl/profile/17404093/ ... /album/2/1
Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Re: UWAGA NA OSZUSTA - SPRZEDAJE PAJERO-GALLOPER 2004

Post autor: wojtek_kom » wt wrz 08, 2009 6:19 pm

Nie wiem, nie byłem, nie widziałem ... ciesz się że oddał kasę.
Swoją drogą to chyba warto chociaż poczytać zanim się kupi, czy to Pajero, czy to Gallopera.
Nissan-y

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt wrz 08, 2009 7:40 pm

i, na litość, nie podpisujcie bzdur

nie podpisujcie nic in blanco, nie podpisujcie żadnych użyczeń, darowizn, przeszłych dat.. nie zaniżajcie kwot bo to też oszustwo a w razie dymu mniej odzyskacie.. piszcie na umowie przebieg i róbcie full legalnie

kupujecie wóz - wizyta na stacji siagnostycznej i w komisariacie
wcześniej lektura forum = przeca to Wasze pieniądze !!

jest 21 wiek i mamy google a ludzie dalej dają się frajerom naciągać..

bromba111
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bromba111 » wt wrz 08, 2009 7:48 pm

A 25900 za 5 letnie pajero cię nie zastanowiło? tyle kosztują z 96r.

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » wt wrz 08, 2009 7:49 pm

Mroczny pisze:i
kupujecie wóz - wizyta na stacji siagnostycznej
I na umowie nie może być zapisu "stan techniczny znany kupującemu" - z własnej nauki.
Nissan-y

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » wt wrz 08, 2009 7:50 pm

Mroczny pisze:i, na litość, nie podpisujcie bzdur

nie podpisujcie nic in blanco, nie podpisujcie żadnych użyczeń, darowizn, przeszłych dat.. nie zaniżajcie kwot bo to też oszustwo a w razie dymu mniej odzyskacie.. piszcie na umowie przebieg i róbcie full legalnie

kupujecie wóz - wizyta na stacji siagnostycznej i w komisariacie
wcześniej lektura forum = przeca to Wasze pieniądze !!

jest 21 wiek i mamy google a ludzie dalej dają się frajerom naciągać..

mroczny nie wiesz co mówisz , wiesz jak człowiek jest podniecony jak kupuje Pajero :)21 :)21 :)21 , ale masz racje , czasem warto ze sobą zabrać zrzędliwą żonę, coby wylała na nas zimną wodę :wink:

Awatar użytkownika
sbb

Post autor: sbb » wt wrz 08, 2009 8:04 pm

Adas pisze: czasem warto ze sobą zabrać zrzędliwą żonę, coby wylała na nas zimną wodę :wink:
to bys niczego nie kupił poza jakims czerwonym plackiem , " bo taki ładny kolor "
:)21
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony :)

Awatar użytkownika
dziczek

Post autor: dziczek » wt wrz 08, 2009 8:23 pm

bromba111 pisze:A 25900 za 5 letnie pajero cię nie zastanowiło? tyle kosztują z 96r.
Cena była faktycznie niska jak na rok. Classic w tym roczniku chodzi 32-36tys. Wnętrze było dość zaniedbane jak na rocznik 2004, pomyśłałem , że może jeździło w jakimś zakładzie. Sam jeżdżę w pracy nivką z 2004 ,przebieg 75000 i wnętrze wygląda jakby miało 20lat... :oops:

Dziewczynie się ogólnie podobało, zrzędziła na początku, jak zobaczyła na placu masę zgniotów.... Po przejażdżce była zadowolona. :-?
Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100

Awatar użytkownika
dziczek

Post autor: dziczek » śr wrz 09, 2009 7:42 am

Nawet się nie boi sprzedawać reszty z pajero, z którego pochodzi papier. Dowód na szczepienie ramy : fragment starej ramy z której wycieli część z numerem :
http://allegro.pl/item719542186_mitsubi ... 994_r.html

...... wszystko skanuję i zapisuję.... Przyda się jako dowód.. :)17
Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr wrz 09, 2009 7:48 am

powodzenia
mam nadzieję, że koleś będzie miał spory problem

Awatar użytkownika
dziczek

Post autor: dziczek » śr wrz 09, 2009 9:12 am

Od którego roku nie da się zarejestrować składaka? Bo koleś był tak pewny siebie, że na koniec przyznał iż nadwozie to część wymienna i można sobie je przełożyć, a tabliczkę przebić. Z ramą na 100 % pewności musiałaby zostać przeprowadzona ekspertyza mechanoskopijna wykonywana przez Policję Wydział Kryminalno-samochodowy, czy została przebita na numerach , czy częściowo wycięta i przespawana, ale z tego co wiem, to chętnie zajmują sie takimi nieuczciwymi handlarzami...
Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr wrz 09, 2009 9:14 am

rama jest autem

ale nadwozie mozna przekładać.. o ile nie zmieniasz konstrukcji. Jak cokolwiek zmieniasz to juz nie

Awatar użytkownika
dziczek

Post autor: dziczek » śr wrz 09, 2009 12:09 pm

Mroczny pisze:rama jest autem
ale nadwozie mozna przekładać.. o ile nie zmieniasz konstrukcji. Jak cokolwiek zmieniasz to juz nie
Można, można, ale tabliczkę wtedy nabija diagnosta, gdzieś to odnotowując..., a nie sam kombinator sobie nitownicą z REALA przypina. Do tego nadwozie musi być tego samego typu. Nie wiem jak to koleś zrobił, ale wydaje mi się, że powinno wyglądać jak pajero CLASSIC lub II-ka '97-2000. Na pewno w 2004-tym nie było nadwozi wyglądających identycznie jak w 1993. Teraz to wiem. Choć w katalogu części figuruje MITSUBISHI GALLOPER ---
Komplet rozrządu - MITSUBISHI GALLOPER APV 2500 TD 4WD 2004 ...
Komplet rozrządu. Części do samochodów MITSUBISHI GALLOPER APV 2500 TD 4WD 2004. Sklep motoryzacyjny - u nas kupisz tanio części samochodowe.

...TYLKO JAK TO WYGLĄDA...?? :roll:
Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » śr wrz 09, 2009 12:20 pm

Powinno się gościa oszusta rozreklamować na popularnych innych forach albo innych stronach bo założe się ze trafi ponownie na kogoś kupującego
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

Awatar użytkownika
dziczek

Post autor: dziczek » śr wrz 09, 2009 12:31 pm

cordoba_2004 pisze:Powinno się gościa oszusta rozreklamować na popularnych innych forach albo innych stronach bo założe się ze trafi ponownie na kogoś kupującego
taki mam zamiar.... :)13
Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100

Awatar użytkownika
scood74

Post autor: scood74 » śr wrz 09, 2009 12:40 pm

potwierdzam że jak czlowiek podjarany jest przy kupowaniu to mogą się wydarzyć różne rzeczy

jak ja kupowałem swoją padaczke od handlarza to oglądałem go od spodu , rdzy szukalem napędy sprawdzałem i wszystko inne ale nie zauwarzyłem ze na tylnej kanapie mam atrapy pasów bezpieczeństwa z fiata jakiegos
a w tylnych drzwiach zamiast szyb pleksi wlożone

teraz się śmieje ,ale wtedy nie było mi wesoło
dzieki bogu cala reszta jakos daje radę
był misiek II, long, 4M40 i niedlugo coś znowu będzie

Awatar użytkownika
apede

Kontaktowanie:

Post autor: apede » śr wrz 09, 2009 1:00 pm

Ja po pol roku od zakupu zauwazylem ze nie ma prawego bocznego kierunku , wymieniony blotnik bez zadnego otworu...
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » śr wrz 09, 2009 2:55 pm

na stronie pajero.org.pl już zamieściłem

http://www.pajero.org.pl/index.php?id=f ... mforum_pi1 sprawy ogólne

Awatar użytkownika
luceklucky

Kontaktowanie:

Post autor: luceklucky » śr wrz 09, 2009 9:18 pm

Wydaje mi się ciekawą formą „reklamy” będzie umieszczenie ogłoszenia na tym samym portalu co handlarz i opisać sprawę.
Jednym ruchem spalisz kolesiowi temat ale musisz do tego dołożyć jeszcze parę groszy
GG 4024655

www.lodz4x4.pl

Awatar użytkownika
goszen

Post autor: goszen » śr wrz 09, 2009 9:30 pm

zalicytuj ramę i dodaj komentarz.
GG 3597101 tel. 602-673-905

Gregor887
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Gregor887 » śr wrz 09, 2009 11:03 pm

Było niedawno na Allegro ogłoszenie - przestroga, opisujące podobną sytuację. Jak napisał luceklucky, wszyscy potencjalni nabywcy to zobaczą.
XJ 2,1 TD '93
zabudowy, kratki bezpieczeństwa, zderzaki, bagażniki...

Awatar użytkownika
Kwiatec

Kontaktowanie:

Post autor: Kwiatec » ndz wrz 13, 2009 2:08 pm

ja wszystko rozumiem, emocje przy zakupie i takie tam duperele. ale chyba trzeba mieć oczy w dupie żeby nie odróżnić 2004 od 1993.
potem się dziwić jak takie hieny funkcjonują na rynku jak frajerstwa nie brakuje..
swoją drogą dużo szczęścia miałeś bo mogłeś się dłuuugo procesować. jak to mówią więcej szczęscia niż rozumu.

Awatar użytkownika
dziczek

Post autor: dziczek » pn wrz 14, 2009 7:03 am

Wnętrze pajero niewiele ewoluowało od czasów II-ki do Classica, a jak kolesie pozamieniają jeszcze masę elementów : światła, fotele, silnik, alusy, zegary, a furę nieźle przelakierują to człowiek może się chyba nabrać.... :)9 Do tego papiery "niby grają" , facet prowadzi cię nawet do domu, jakby nie miał nic do ukrycia... ale co tu gadać więcej... Oszust jest zdolny do wszystkiego... :x
Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100

Awatar użytkownika
Kwiatec

Kontaktowanie:

Post autor: Kwiatec » pn wrz 14, 2009 11:24 am

stary sam napisałeś że ci mechanicy powiedzieli ze coś nie tak z numerami a kupujesz ??
okazja to czyni złodzieja. żaden handlarz nie ma okazji... ludzie opanujcie sie po to sa komisy żeby korzystały z okazji, a nie psrzedawały okazję. jak u handlarza lub w komisie jest niska cena to zmysły powinny wyostrzyć się o 500%. okazja może być z firmy, od milionera lub od nieświadomej osoby prywatnej.

powiem szczerze ja nawet nie zaglądam do ogłoszenia jak wystawia je komis lub handlarz. nigdy prawdy nie powiedzą i można u nich max 1000 utargować. :)3

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”