Luzy zaworowe w Pajero 2,5TD
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
Luzy zaworowe w Pajero 2,5TD
Jakie powinny być luzy zaworowe w Pajero z silnikiem 2,5TD??
Gdzie mogę znaleźć informacje na ten temat??
Z góry dzięki za odp.
Gdzie mogę znaleźć informacje na ten temat??
Z góry dzięki za odp.
Honker 2,5 Iveco ('94) => Pajero II long 2,5TD ('92)
Re: Luzy zaworowe w Pajero 2,5TD
opcja szukaj, było nie dawno pisane na ten temat
Pajero 2,5TD,87r 100KM
Niestety juz sprzedane, ale napewno jeszcze bedzie miś ale już II
Jakie luzy nie pamiętam, coś mi się kołacze, że 0.25, ale pamiętam, że była naklejka w komorze silnika, chyba na masce.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Pajero 2,5TD,87r 100KM
Otwórz maskę silnika i jest tam przynitowana blaszka z wartościami luzów zaworowych, kata wyprzedzenia pompy, itp....
# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
-
- jestem tu nowy...
Dzięki
Mam jeszcze kilka pytań jaki powinien być czas grzania świec bo u minie grzeją się chyba zbyt krótko(poprzedni właściciel dorobił nawet ręczny włącznik świec)?? Gdzie znajduje się przekaźnik odpowiadający za to??

Honker 2,5 Iveco ('94) => Pajero II long 2,5TD ('92)
świece w pajero II oryginalnie grzeją około 3 sekund i potem następuje dogrzewanie silnika. Sterownik u mnie znajduje się z lewej strony obok lewej stopy kierowcy w słupku. Nie jest to typowy przekaźnik, tylko sterownik przypominający wyglądem ECU. Tak przynajmniej jest u mnie. I nie mam też kontrolki od świec i podobno tak ma być.
pajero II 2.5 TD long seryjne, 3.0 V6 prawie seryjne.
w PII moga byc nawet 3 rodzaje sterowników grzania...DUDAS pisze:świece w pajero II oryginalnie grzeją około 3 sekund i potem następuje dogrzewanie silnika. Sterownik u mnie znajduje się z lewej strony obok lewej stopy kierowcy w słupku. Nie jest to typowy przekaźnik, tylko sterownik przypominający wyglądem ECU. Tak przynajmniej jest u mnie. I nie mam też kontrolki od świec i podobno tak ma być.
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT
A jak to wygląda w jedynce? U mnie czasem działa a czasem nie. Ostatnio działa tak, że zapala czerwoną lampkę, potem zieloną i mruga (czerwona/zielona) o co kaman? Gdzie sterownik? Przekaźnik to sobie siedzi w komorze ale ten działa raczej 

Dziadek 2,5TD `98
w PI generalnie przeważął sytem z najprostrzymi swiecami i jednym przekaźnikiem i dwie kontrolki
angliki i końcówki PI miewały sytem z dwoma przekaźnikami, rezystorem oporowym bez kontolki ze świecami 6V
jak ci fisuje sterownik to sprawdź jak pracuje alternator po odpaleniu i czy napiecie z dodatkowych diod w prostowniku te które jest podłączone do kontrolki ładowania dociera do sterownika (>12V w tym miejscu jest sygnałem dla sterownika ze silnik pracuje i ma skonczyć zabawe z grzaniem po ustalonym czasie)
angliki i końcówki PI miewały sytem z dwoma przekaźnikami, rezystorem oporowym bez kontolki ze świecami 6V
jak ci fisuje sterownik to sprawdź jak pracuje alternator po odpaleniu i czy napiecie z dodatkowych diod w prostowniku te które jest podłączone do kontrolki ładowania dociera do sterownika (>12V w tym miejscu jest sygnałem dla sterownika ze silnik pracuje i ma skonczyć zabawe z grzaniem po ustalonym czasie)
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT