Jaka moc w moim miśku ?
Moderator: Kosiarz
Jaka moc w moim miśku ?
Witam wszystkich forumowiczów, jestem nowy. Spędziłem kilka nocy na czytaniu forum i niestety nie znalazłem kilku nurtujacych mnie informacji.Od niedawna jestem właścicielem L200 2002 rok. Nie moge nigdzie znaleźć info na temat mocy silników w roczniku 2002, 100 czy 116 KM ?Doczytałem się ,że jest to uzależnione od modelu zastosowanej pompy wtryskowej.Moja pompa posiada oznaczenia : 479778-7221 DC5V 28309. Drugie pytanie to jaki zastosować olej do silnika ? Silnik jest w tej chwili robiony (szlif wału,nowe panewki oraz pierścienie,przebieg udokumentowany 160000 km. Zastanawiam sie nad takimi olejami: CASTROL EDGE TURBO DIESEL 5W/40, MOTUL SPECIFIC 5W40 , LIQUI MOLY DIESEL SYNTHOIL 5W40.Dzięki i Pozdro
Ostatnio zmieniony ndz sty 10, 2010 10:03 pm przez bentley01, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Jaka moc w moim miśku ?
witajbentley01 pisze: Silnik jest w tej chwili robiony (szlif wału,nowe panewki oraz pierścienie,przebieg udokumentowany 160000 tyś.

Kupiłem auto z uszkodzonym silnikiem ,chodził jak igła do momentu serwisu w Mitsubishi ,robili pasek rozrządu i kilka innych rzeczy ,po przejechaniu 100 km silnik szlag trafił ,po oględzinach stwierdzono ,że w serwisie na 99% nie zostało dokręcone koło pasowe ,efekt końcowy to urwane 2 śruby podpory wału ,peknieta pompa oleju i pękniety blok silnika. Kupiłem inny silnik i dałem blok do zrobienia. Tak wyglada historia problemu z silnikiem 

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
fajny serwis
a co do oliwy do silnika to co kto lubi ale zalecają takie oleje (Zalecenia alternatywne, Silnik (wysokoprężny): -20°C do 40°C, 10W-30; >-15°C, 15W-40; >-10°C, 20W-40; 0°C do 40°C, 30; <10°C, 5W-30)
i nie zapomnij że do wspomagania jest zalecany Dextron IID
zobacz sobie co na temat przekładni producenci olejów piszą
Dodatkowe zalecenia odnośnie oleju do przekładni ręcznej i skrzynki rozdzielczej: Contact your supplier, MULTIGEAR 75W-90 R / GEARTEX S4 75W-90 / MULTIGEAR S 75W-90. NB. Jednakże oleje GL-5 są milcząco zalecane w niektórych książkach samochodowych, NIE są one zatwierdzone przez Mitsubishi UK

a co do oliwy do silnika to co kto lubi ale zalecają takie oleje (Zalecenia alternatywne, Silnik (wysokoprężny): -20°C do 40°C, 10W-30; >-15°C, 15W-40; >-10°C, 20W-40; 0°C do 40°C, 30; <10°C, 5W-30)
i nie zapomnij że do wspomagania jest zalecany Dextron IID
zobacz sobie co na temat przekładni producenci olejów piszą

Dodatkowe zalecenia odnośnie oleju do przekładni ręcznej i skrzynki rozdzielczej: Contact your supplier, MULTIGEAR 75W-90 R / GEARTEX S4 75W-90 / MULTIGEAR S 75W-90. NB. Jednakże oleje GL-5 są milcząco zalecane w niektórych książkach samochodowych, NIE są one zatwierdzone przez Mitsubishi UK
Czwarte serce 

Może w określeniu mocy mojego miśka pomoże zdjęcie mojej pompy wtryskowej oto link :http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/80f ... fdf13.html. Dzięki za jakiekolwiek info

Zadzwoń do ASO, podaj VIN tudzież numery tej pompy i poproś o podanie tej jakże istotnej informacji...
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT