Pajero z "miekka" ramą w taniej kasie
Moderator: Kosiarz
Pajero z "miekka" ramą w taniej kasie
Mam do was Panowie takie pytanie.Kuzyn szuka taniej terenówy i tutaj pojawiła nam się pewna okazja od dalszego sasiada z wioski,Pajero I w cenie 5000zł.stan silnika,napędów bardzo ładny,wnetrze sliczne,buda idealna,100% sprawny.bylismy na maly przeladzie u mechanika...
Kłopot polega na tym iż samochód ma rame w kilku miejscach w dosc fatalnym stanie tzn skruszona,miekka i palcem idzie wydłubać dziure. Takie miejsca zajmują około 30% powierzchni.Podłoga jest w 95% bardzo ładna
Pytanie polega na tym: czy warto się pakować w auto z ramą w takim stanie-chodzi o to czy wogole da sie naprawić takie wady i jakie sa plus minus koszty czegos takiego
Kłopot polega na tym iż samochód ma rame w kilku miejscach w dosc fatalnym stanie tzn skruszona,miekka i palcem idzie wydłubać dziure. Takie miejsca zajmują około 30% powierzchni.Podłoga jest w 95% bardzo ładna
Pytanie polega na tym: czy warto się pakować w auto z ramą w takim stanie-chodzi o to czy wogole da sie naprawić takie wady i jakie sa plus minus koszty czegos takiego
Re: Pajero z "miekka" ramą w taniej kasie
Nie warto.
tylko na dawcę... niestety
musisz do tej kwoty 5 tyś dodać około 3 tyś za regenerację tej ramy lub jej wymianę oraz podłogi w budzie . Sam musisz sobie odpowiedzieć czy to auto jest warte 8 tyśTank pisze:Mam do was Panowie takie pytanie.Kuzyn szuka taniej terenówy i tutaj pojawiła nam się pewna okazja od dalszego sasiada z wioski,Pajero I w cenie 5000zł.stan silnika,napędów bardzo ładny,wnetrze sliczne,buda idealna,100% sprawny.bylismy na maly przeladzie u mechanika...
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
taa 3 kola
za sama rame moze i tak, ale zapewniam, ze na tym sie nie skonczy. stawiam na 3... krotnosc
za sama rame moze i tak, ale zapewniam, ze na tym sie nie skonczy. stawiam na 3... krotnosc
ramę z papierami można kupić za 1 tyś zł , reszta to robota , zresztą regeneracja ramy nie jest aż taka straszna .Mroczny pisze:taa 3 kola
Jeśli to Pajero 1 na resorach to bym się nie pakował w koszty , bo przy rozkładaniu dojdzie pewnie jeszcze troche klamotów do wymiany typu przewody hamulcowe i ...
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
no jesli sie to zrobi samemu i stan wozu nie będzie wskazywał na konieczność wymiany: tulejki zawieszenia, jakieś amorki, przewody, reperaturki, łozyska i co tam przy okazji dojdzie. No i klasyczny pakiet startowy.. Gdyby to podsumować okazuje się, że oszczędność 3 klocki na zakupie ulotną się jawi.
ale samochód sprawdzony
i naprawiony 

pinc6x6 pisze:ale samochód sprawdzonyi naprawiony

Ty napewno w dobrym temacie piszesz

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
i to jest nie bez znaczenia .Wiedzieć co się ma to pełen sukces .pinc6x6 pisze:ale samochód sprawdzonyi naprawiony
Mam dobry przykład takiego podejścia . Rok temu z @majcherem rozebraliśmy kompletnie auto jego żony Nataszy (Pajero1) . Auto miało zrobioną regenerację ramy , została wypiaskowana , wzmocniona , pomalowana . Obecnie auto jeździ bezawaryjnie i cieszy. Takie podejście ma sens ,ale dokładnie trzeba wiedzieć czego się oczekuje od auta .Auto mialo być zrobione na klasyczne Pajero bez szaleństw i efekt jest .
Tu są fotki z całej operacji http://picasaweb.google.com/adam.babkie ... ra16012009# było to już opisywane na forum ,dodam ,że trwało to 2 miesiące ,robiliśmy to południami i się dało .
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
ale czemuPiotrul pisze:pinc6x6 pisze:ale samochód sprawdzonyi naprawiony
![]()
Ty napewno w dobrym temacie piszesz![]()

- cordoba_2004
-
No to jak to jest rama zgnita a reszta dobra ? Czy reszta zabiteksowana a rama nie ?
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
- apede
-
- Kontaktowanie:
Dobre pytanie 

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
No właśnie, co jest z tymi miśkami? Kolega sprowadził ogółem 4 sztuki z holandii i każdy miał dziury w ramie w okolicach tylnego mostu, a buda calutka zdrowa - jak to jest czy jakoś z bardziej podatnej na korozje stali są ramy? gorsze zabezpieczenie?
BYŁO:GR, L200 4runner Niva Frota UAZ K160 Grand cherokee Samurai Explorer Pajero JEST Disko td5
że da się to wiadomo tylko napisz jaki był koszt tej operacjiAdas pisze:i to jest nie bez znaczenia .Wiedzieć co się ma to pełen sukces .pinc6x6 pisze:ale samochód sprawdzonyi naprawiony
Mam dobry przykład takiego podejścia . Rok temu z @majcherem rozebraliśmy kompletnie auto jego żony Nataszy (Pajero1) . Auto miało zrobioną regenerację ramy , została wypiaskowana , wzmocniona , pomalowana . Obecnie auto jeździ bezawaryjnie i cieszy. Takie podejście ma sens ,ale dokładnie trzeba wiedzieć czego się oczekuje od auta .Auto mialo być zrobione na klasyczne Pajero bez szaleństw i efekt jest .
Tu są fotki z całej operacji http://picasaweb.google.com/adam.babkie ... ra16012009# było to już opisywane na forum ,dodam ,że trwało to 2 miesiące ,robiliśmy to południami i się dało .

KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 

taka uroda....
Przyjrzyj się ramie gdzie gnije. Zauważyłeś że gnije w okolicach tylnich nadkoli. Spowodowane jest to nie tyle gównolitem z jakiego jest zrobiona rama a dziurami fabrycznymi (H wie po co one tam). W owe dziury wlatuje cały syf i się tam zbiera, zbiera a że nie ma ujścia to zaczyna gnić od środka. Przyjrzyj się niektórym ramom co jeszcze nie maja dziur (przegnić) że ten cały syf aż je rozpycha od środka. Prowadzi to później chyba wiadomo do czego.
Ja kupiłem ramę do mojego PII i będę na wiosnę ją przekładał. Zastanawia mnie właśnie fakt jak rozwiązać problem tych dziur fabrycznych. Z jednej strony to bym je zaślepił ale.... i tak będzie się tam coś zbierało. Druga opcja jest taka aby zrobić jakieś otwory poniżej tych które są fabrycznie i wzmocnić w tych miejscach ramę. Jaką drogą pójdę to jeszcze nie wiem. A może ktoś coś mądrego podpowie
Ja kupiłem ramę do mojego PII i będę na wiosnę ją przekładał. Zastanawia mnie właśnie fakt jak rozwiązać problem tych dziur fabrycznych. Z jednej strony to bym je zaślepił ale.... i tak będzie się tam coś zbierało. Druga opcja jest taka aby zrobić jakieś otwory poniżej tych które są fabrycznie i wzmocnić w tych miejscach ramę. Jaką drogą pójdę to jeszcze nie wiem. A może ktoś coś mądrego podpowie

# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
rama gnije pomiędzy trzema usztywnieniami z rur , nie ma z stamtąd odpływu i gnije . Ja to guwniane rozwiązanie MMC poprawiłem poprzez zaspawanie otworów .

PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
przekładanie ramy to trochę roboty (praktycznie składanie od podstaw) i koszty, dlatego ja bym zostawił fabryczne otwory w ramie a zainwestował w jej konkretne ocynkowanie.Przemy pisze:Przyjrzyj się ramie gdzie gnije. Zauważyłeś że gnije w okolicach tylnich nadkoli. Spowodowane jest to nie tyle gównolitem z jakiego jest zrobiona rama a dziurami fabrycznymi (H wie po co one tam). W owe dziury wlatuje cały syf i się tam zbiera, zbiera a że nie ma ujścia to zaczyna gnić od środka. Przyjrzyj się niektórym ramom co jeszcze nie maja dziur (przegnić) że ten cały syf aż je rozpycha od środka. Prowadzi to później chyba wiadomo do czego.
PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
@Adaś chyba pode twoim śladem i je zaspawam.
Moja rama czeka na lepszą pogodę. W międzyczasie zakupie tylko polibusze na tył, nowe przewody hamulcowe i amortyzatory. Resztę jest nowe. Chodź znając życie to i tak wyjdzie dużo potrzebnych rzeczy. Oczywiście do wszystkiego także pójdą nowe śruby.
Jak je kiedyś sprzedam to nowy nabywca będzie zadowolony
Moja rama czeka na lepszą pogodę. W międzyczasie zakupie tylko polibusze na tył, nowe przewody hamulcowe i amortyzatory. Resztę jest nowe. Chodź znając życie to i tak wyjdzie dużo potrzebnych rzeczy. Oczywiście do wszystkiego także pójdą nowe śruby.
Jak je kiedyś sprzedam to nowy nabywca będzie zadowolony

# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
gentelmeni o pięniadzach nie rozmawiająkuba500 pisze:że da się to wiadomo tylko napisz jaki był koszt tej operacjiAdas pisze:...dodam ,że trwało to 2 miesiące ,robiliśmy to południami i się dało .

za to o zdrowiu psychicznym, fizycznym i życiu rodzinnym w trakcie tej operacji długo mozna by opowiadać
natomiast wiem ze mi sie opłacało - nadal mam czym jeździć i w tej chwli rozważam rewitalizacje drugiego
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT
nie chodzi mi o pieniądze a oto żeby uświadomić niewiedzącym, że auto terenowe ze zgniłą ramą to generalnie skarbonka i na pewno nie doprowadzi się go do normalnego stanu za 1000zł nawet w garażu po godzinach
i taka operacja ma sens tylko wtedy gdy jest przeprowadzona z pełna tego świadomością i znajomością kosztów wszelakich

i taka operacja ma sens tylko wtedy gdy jest przeprowadzona z pełna tego świadomością i znajomością kosztów wszelakich

KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 

Dziury były, świadomie kupiłem, zaspawałem, luuuuz...

Niestety nie posiadam zdjęć po akcji, ale wyszło zacnie.

Niestety nie posiadam zdjęć po akcji, ale wyszło zacnie.
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773
a auto terenowe z zacną ramą to skarbonakuba500 pisze:nie chodzi mi o pieniądze a oto żeby uświadomić niewiedzącym, że auto terenowe ze zgniłą ramą to generalnie skarbonka i na pewno nie doprowadzi się go do normalnego stanu za 1000zł nawet w garażu po godzinach![]()

Też mnie czeka taka robota, poprzedni właściciel przed sprzedażą wymazał ramę jakimś gównolitem i wyglądała super, teraz zaczyna to odłazić i pokazują się dziury.
Jak widzisz dziury to wiesz chociaż co kupujesz, gorzej jak jesteś świadomy że kupujesz zdrową ramę a jest inaczej
Jak widzisz dziury to wiesz chociaż co kupujesz, gorzej jak jesteś świadomy że kupujesz zdrową ramę a jest inaczej

Pajero II 94r Krótki. BFG 33/10,5 R 15 , Body lift 2". - Sprzedany