Relingi - mocowanie górnych lamp. Pomocy.
Moderator: Kosiarz
Relingi - mocowanie górnych lamp. Pomocy.
Witam! Mam taki toć problem w moim miśku że chciałbym zamocować lampy na dach. Specjalna listwa (wiadomo) i z 4 halogeniki. Lecz problem się pojawia jak tą listwę zamocować? Gdyby były relingi to wszystko by było pięknie. Lecz teraz hiouston mamy problem. Co Wy na to pajerowcy? Macie inne sposoby mocowania? Przypominam że nie mam też listewki a mój misiek jest krótki
Może macie dostęp do relingów bo już dłuuugi czas szukam i straszny ich brak. Pozdrawiam!

Re: Relingi - mocowanie górnych lamp. Pomocy.
Najlepiej zrobić to łącznie z bagażnikiem dachowym

można tez kupić gotowe rozwiązanie - dedykowane do Pajero II. Jest specjalnie niezaprojektowana belka do dachu Pajero z uchwytami na 4 halogeny.

Montaż samych sterczących halogenów na belce poprzecznej typu Thule montowanej do relingów, bez żadnej osłony to kiepski pomysł

można tez kupić gotowe rozwiązanie - dedykowane do Pajero II. Jest specjalnie niezaprojektowana belka do dachu Pajero z uchwytami na 4 halogeny.

Montaż samych sterczących halogenów na belce poprzecznej typu Thule montowanej do relingów, bez żadnej osłony to kiepski pomysł

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Przybij papiakami... Tylko trzeba pozaginać od dołu bo wylatają...
A tak poważnie to belka od bagażnika dachowego + jakaś osłona/rurka/balustradka, chyba że małe płaskie, to zmieszczą sie w świetle belki i może im sie nic nie stanie... może...

A tak poważnie to belka od bagażnika dachowego + jakaś osłona/rurka/balustradka, chyba że małe płaskie, to zmieszczą sie w świetle belki i może im sie nic nie stanie... może...
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
allegro - motoryzacja - szukaj "relingi pajero" i na pewno coś wybierzesz.
pajero II 2.5 TD long seryjne, 3.0 V6 prawie seryjne.
lub używka ,, oryginał'' od Jeepa KJ
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
- lukasz4846
- jestem tu nowy...
Kupiłem moją Pojarkę z już zamontowanym relingiem i czterema Wesemami na dachu.
Niestety nie ma tam już ani jednej sztuki a najbardziej wkur...cy jest dźwięk urwanego halogena tłuczącego się o dach.
Kto te gałęzie tak nisko porobił w tych lasach 

No moze i tak, tylko pytanie, co to za lampy są i czy one przede wszystkim sa grzechu warte. Oglądałem to, ale nie widziałem jak swieci.Adas pisze:to fajne i estetyczne rozwiązanie
erpe_roman
erpe_roman
ale głównie do lansu a nie do lasuPiRoman pisze:No moze i tak, tylko pytanie, co to za lampy są i czy one przede wszystkim sa grzechu warte. Oglądałem to, ale nie widziałem jak swieci.Adas pisze:to fajne i estetyczne rozwiązanie

Znalazłem na złomowisku belkę poprzeczną od Mercedesika. Odwierciłem uchwyty i myślę tak....podwyższyć ją na jakiś tulejkach i dokręcić do mocowań... Mocowania zakręcić i pojawia się problem gdyż nie mają odpowiedniego kontu. Lecz myślę żebym ładnie boshem przeleciał je po zakręceniu i walnął odpowiednią długość belki (oryginalna na mocowaniach była za krótka) i pod tą beleczką walnąć 4 prostokątne halogeny. Tak jak ktoś tam miał chyba w ostatnim poście
No i jak się podoba? 

Do lasnu jak znalazł - praktycznego uzasadnienia nie wiedzę
Po co Ci te dodatkowe halogeny - jeździsz na nocne rajdy, auto używasz do pracy nocą

Po co Ci te dodatkowe halogeny - jeździsz na nocne rajdy, auto używasz do pracy nocą

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
nie sądzę ,aby służyły w innym celuFlor pisze:ale głównie do lansu a nie do lasuPiRoman pisze:No moze i tak, tylko pytanie, co to za lampy są i czy one przede wszystkim sa grzechu warte. Oglądałem to, ale nie widziałem jak swieci.Adas pisze:to fajne i estetyczne rozwiązaniejak się tego nie osłoni solidną belką to się upier,doli

https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Eee... no tak całkiem to go znów nie zniechęcaj... ja mam dwie drogowe helle z przodu (dość mocne) i jeszcze dokłdam dwie helle FF75,Eskapada pisze:Do lasnu jak znalazł - praktycznego uzasadnienia nie wiedzę
![]()
takie jak na jednym z Twoich zdjęć. Po kraju najczęściej jeżdżę drogami lokalnymi (i to dość sporo), także jest gdzie sobie poświecić.
Te płaskie montuję na masce zaraz przed podszybiem, myślę że to pozwoli im przetrwać ciut dłużej niż na dachu. Pomijam świadomie
prawidłowość względem kodeksu, kiedy indziej będę się martwił.
erpe_roman
erpe_roman
Halogeny dachowe, żebym nie wiem jak były zamontowane to zawsze będą dawały refleksy na masce - wiec teoria jedzie z halogenami dachowymi krętą, ciemną lokalną drogą do mnie nie trafia. Co innego drogowe halogeny montowane na zderzaku, orurowaniu te faktycznie pomagają
Moim zdaniem halogeny dachowe idealnie nadają się do oświecenia pajaców używających świateł przeciwmgielnych zwłaszcza w mieście, oświetlonym terenie zabudowanym, podczas opadów deszczu

Moim zdaniem halogeny dachowe idealnie nadają się do oświecenia pajaców używających świateł przeciwmgielnych zwłaszcza w mieście, oświetlonym terenie zabudowanym, podczas opadów deszczu

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
A pamiętasz, na jakiej wysokości mam maskę?Eskapada pisze:do oświecenia pajaców używających świateł przeciwmgielnych zwłaszcza w mieście, oświetlonym terenie zabudowanym, podczas opadów deszczu

FF 75 mimo że są lampami drogowymi, mają płąską optykę i świecą troszkę na boki, myślę że dość dobrze doświetlą też i krętą drogę.
Bo np te, które mam zamontowane z przodu są bardzo mocno skupione i boki doświetlają mi tylko pozycyjne...

P.S.
Sprawdzałem przed chwilą Twój sprzęt, znalazłem go pod śniegiem. Rozrusznik jeszcze działa... kiedy wpadniesz?

erpe_roman
erpe_roman
Eskapada pisze:Halogeny dachowe, żebym nie wiem jak były zamontowane to zawsze będą dawały refleksy na masce - wiec teoria jedzie z halogenami dachowymi krętą, ciemną lokalną drogą do mnie nie trafia.
Nie zgodzę sie z Toba na temat oświetlania maski.
Wszystko zależy jak blisko albo jak daleko odsuniesz halogeny od przedniej szyby. Im dalej tym mniej oświecisz maskę.
Ja mam założone jakieś tam 4szt na gorze z żarówkami 100w każda i na dole 2 okrągłe 18cm z żarówkami 130w.
Do lansu mi one nie służą, chodź fajnie wyglądają

# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
Kochane forum.... jak zwykle zboczyliście z tematu
Ktoś się pytał po co mi te halogeny... POTRZEBNE! Jeżdżę często w nocy po lasach! Ulitujcie się i wróćcie do tematu. Proooooooszę 

Pytanie po co jest bardzo ważne
Jak halogeny maja być do lansu bo terenówka fajnie wygląd z nimi to przymocować sobie je można na tanich chińskich belkach dachowych. Jak mają służyć do nocnej jazdy po lesie to trzeba się dobrze zastanowić na montażem. Pierwsza sprawa żeby byle gałąź ich nie strąciła. Druga miejsce montażu żeby świeciły a nie oślepiały kierowcy ..

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Eskapada pisze:Pytanie po co jest bardzo ważneJak halogeny maja być do lansu bo terenówka fajnie wygląd z nimi to przymocować sobie je można na tanich chińskich belkach dachowych. Jak mają służyć do nocnej jazdy po lesie to trzeba się dobrze zastanowić na montażem. Pierwsza sprawa żeby byle gałąź ich nie strąciła. Druga miejsce montażu żeby świeciły a nie oślepiały kierowcy ..
i tu masz 1000% racji!
# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
ciekawostka natury przyrodniczo technicznej
http://www.v10.pl/prawo/Montaz,halogeno ... u,264.html
wiem, że to o halogenach ale... nie mogłem siepowstrzymać

Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
i...?polaff pisze:ciekawostka natury przyrodniczo technicznej![]()
![]()
erpe_roman
erpe_roman
i tyle, że sam zamierzam z czasem zamontować do siebie światła dalekosiężne na dachu, a przypadkiem wpadła mi w ręce taka informacja i postanowiłem się nią z Wami podzielić. Ciekaw jestem tylko jak to sie ma do dalekosiężnych bo one chyba są równorzędne z dorgowymi...PiRoman pisze:i...?polaff pisze:ciekawostka natury przyrodniczo technicznej![]()
![]()
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
A kto montuje świtała przeciwmgłowe na dachupolaff pisze:ciekawostka natury przyrodniczo technicznej![]()
![]()
wiem, że to o halogenach ale... nie mogłem sie powstrzymać

Wszyscy mają dalekosiężne lub robocze
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Eskapada pisze:A kto montuje świtała przeciwmgłowe na dachupolaff pisze:ciekawostka natury przyrodniczo technicznej![]()
![]()
wiem, że to o halogenach ale... nie mogłem sie powstrzymać
![]()
Wszyscy mają dalekosiężne lub robocze
wyczuwasz sarkazm w mojej wypowiedzi?

Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017