rozrzad 2.5 (4d56)
Moderator: Kosiarz
rozrzad 2.5 (4d56)
czy po wymianie rozrzadu trza robic jakies korekcje na pompie wtryskowej(kat wtrysku etc)? autodata i inne nie mowia o tym nic. jedyne info to ze wymiana paskow i rolek i finito. tak tez uczynilem i po wymianie mam wrazenie ze pogorszyla sie dynamika motóru. byc moze tylko mi sie wydaje dlatego tez chce sie upewnic.
Re: rozrzad 2.5 (4d56)
Wypadało by przynajmniej sprawdzić kąt wtrysku bodajże czujnikiem zegarowym.
A może kółko pompy uciekło Ci o jeden ząbek? Zauwazyłeś, że nie chciało zostać na znaku podczas ustawiania? Albo nie zrobiłeś korekty dla napinacza?
A może poszli do lasu, albo to tylko efekt placebo?
A może poszli do lasu, albo to tylko efekt placebo?
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773
nic mi nie ucieklo, az takim leszczem to ja nie jestem zeby nie sprawdzic wielokrotnie znakow. natomiast co to jest korekta dla napinacza to nie mam zielonego pojecia i jakos mam wrazenie ze to bzdura 
a pompa oczywiscie uciekala jednak pomoglem sobie kluczem oczkowym i drutem.
raczej to tylko wrazenie poniewaz od kupna auta do zmiany rozrzadu przejechalem 150km w dodatku 2 miesiace auto stalo w warsztacie. aczkolwiek nie zaszkodzi sprawdzic tylko przyrzadu brak.

a pompa oczywiscie uciekala jednak pomoglem sobie kluczem oczkowym i drutem.
raczej to tylko wrazenie poniewaz od kupna auta do zmiany rozrzadu przejechalem 150km w dodatku 2 miesiace auto stalo w warsztacie. aczkolwiek nie zaszkodzi sprawdzic tylko przyrzadu brak.
-
-
u mnie po wymianie paskow obroty biegu jałowego nieznacznie wzrosły o jakieś 100-200obr/min, tak więc chyba coś przy pompie trzeba by było skorygować
Po założeniu rozrządu trzeba przekręcić koło od wala rozrządu o jakieś dwa ząbki tak, żeby pasek przy rolce dostal luzu i jeszcze raz pouścić i dokręcić śruby od rolki zaczynając od tej 'osiowej' a później tej w której się podstawa rolki przesuwa. Zobaczysz że napinacz jeszcze się przesunie. Dokręcać w odwrotnej kolejności, żeby przy dokręcaniu tej 'osiowej' śruby napinacz się nie przesunął.kzh pisze:korekta dla napinacza to nie mam zielonego pojecia i jakos mam wrazenie ze to bzdura
dobra dobra. to jest standardowa procedura regulacji napiecia napinacza i nie ma nic wspolnego z synchronizacja pompy wtryskowej. czyli dobrze przypuszczalem ze to bzdura
a teraz pomysl troche nad tym co sugerujesz. wszystko kreci sie w prawo. nawet gdyby napinacza NIE BYLO to i tak pasek po stronie napedowej jest maxymalnie napiety pomiedzy walkiem rozrzadu, pompa i walem korbowym wiec to na moment wtrysku nie ma ZADNEGO wplywu. jedyny wplyw jaki mi przychodzi do glowy to roznice w wymiarach paska(dlugosc, odstepy miedzy zebami), rozciagliwosc itp. bo chyba mi nie powie ktos ze wszystkie paski sa identyczne do ulamkow milimetra.

a teraz pomysl troche nad tym co sugerujesz. wszystko kreci sie w prawo. nawet gdyby napinacza NIE BYLO to i tak pasek po stronie napedowej jest maxymalnie napiety pomiedzy walkiem rozrzadu, pompa i walem korbowym wiec to na moment wtrysku nie ma ZADNEGO wplywu. jedyny wplyw jaki mi przychodzi do glowy to roznice w wymiarach paska(dlugosc, odstepy miedzy zebami), rozciagliwosc itp. bo chyba mi nie powie ktos ze wszystkie paski sa identyczne do ulamkow milimetra.
Pasek się zużywa i rozciąga, stad te różnice.

A druga sprawa, to że są dwa typy pasków i faktycznie mają różnicę w wymiarach, bodajże o i mm.
Jak mi pompa uciekala to przestawilem ja na znaku przy zakladaniu paska (tylko teraz juz nie pamietam w ktora strone
) i po zlozeniu wszystkiego z napinaczem wlacznie, przekreceniu walu korbowego pare razy wszystkie znaki sie pokrywaly i maszyna chodzila normalnie.

Bo bez blota to nie robota 
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
katalogi podają rózną długość, ale 1mm chyba nie zrobi takiej rewolucji
no niby 1mm nie robi ale... tu 1mm, tam drugi milimetr i tak sie uzbiera w kilkunastoletnim rzechu. zeby na kolach tez sie teoretycznie zuzywaja.
generalnie olewam temat. okazalo sie ze dywanik podszedl mi pod pedal gazu

generalnie olewam temat. okazalo sie ze dywanik podszedl mi pod pedal gazu

Sprawdzić należy początek wtrysku: statycznie- za pomocą czujnika zegarowego wkręconego w pompę, lub dynamicznie -lampą stroboskopową.

Różne diesle teraz vitara tdi.

Faja to jest jednak gosc, widac ze ma temat obcykany

Teraz toś pan dojebał...kzh pisze: okazalo sie ze dywanik podszedl mi pod pedal gazu![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()