Kolego mialem podobny dylemat do Twojego, wymagania podobne, tylko bralem inne marki pod uwage.
Jezeli myslisz o spaniu w aucie wszytkie pickupy odpadaja. Oddzielona przestrzen bagazowa mocno ogranicza funkcjonalnosc wnetrza.
Tu jedynie mozesz szukac czegos pickupopodobnego, czyli Pajero Sport lub 4Runnera (fajne auta, o bardzo ciekawej lini, ale jednak wnetrzem bardziej podpadaja pod osobówke (chyba poprostu sa niskie)
PIII mi odpadla ze wzgledu na brak ramy (niby jest ale zintegrowana z nadwozniem), spora awaryjnosc i koszty utrzymania
Patrol Y61 odpadl ze wzgledu na ichniejsze problemy silnikowe (benzyn brak, diesel w miare ok tylko 2.8TD - za slaby do tego kolosa)
Na placu boju zostala tylko LC90 i PII Classic
LC90 jest zdecydowanie bardziej komfortowa, jakas taka cywilizowana, ale jest typowym kanapowcem. Mimo panujacych opini ze 30TD jest mułem mi sie tym bardzo przyjemniej jezdzilo (bardziej woł niz muł

) 3.0D4D - rewelacja, 3.4V6 - super. Wnetrze ok, deska rozdzielcza jak w hyundayu ponny - jakos materiałów zenua
PII Classic - zdecydowanie twardzszy, 2.5TD ciut przyslabawy, 2.8TD super, tylko ponoc ciut drozszy w eksploatacji, ale w opiniach nieoffroadowcow bardziej udany i mniej awaryjny niz 2.5) 3.5V6 optymalny (osiagi ok, spalanie 12-15 czasem17l) Jakosc wnetrza, a szczególnie materialy na desce wielki + w porównaniu do LC, do tego SS(90% aut dostepnych na rynku) i blokada tylnego mostu (zaledwie kilka sztuk widzialem z SS, ale bez blokady)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Odnosnie wyboru wersji nadwozia
- jak myslisz o benzynówce i cos Cie podkusi zakladac gaz, zapomnij o krótkim - bagaznika nie bedzie
- jak chcesz spac w aucie i przewozic jeszcze sporo bagazy w srodku, zapomnij o krótkim
- jak stawiasz na wlasciwosci terenowe zapomnij o długim - wiekszy rozstaw osi i dluzszy tylny zwis daja w dupe (zobaczymy jeszcze jak to bedzie po liftach, ale w serii to pierwsze parametry "niewystarczajace" do pokonania trudniejszej przeszkody
Odnosnie wyboru wersji silnikowej
Diesle w tych autach pala ok 12l
Benzyny 12-17
Przyjemnie sie jezdzi tym i tym - ale jednak zupełnie inaczej. Trezba pojezdzic kilkoma sztukami i wybrac to co komu najbardziej odpowiada
(uwazaj tylko bo co egzemplarz to moze inaczej jechac - testowalem 3.5 krótkiego i był duzo slabszy niz 3.5long - pewnie cos bylo nie tak z silnikiem.
Odnosie pakietu startowego.
5k, to chyba kolega juz liczy z liftem budy, zawiasu i ewentualnie jakimis oponkami.
Na start (na przykladzie PII classic 3.5V6) pojdzie nie wiecej niz 3k
1000 rozrzad + 300 robocizna + (jak bedzie potrzeba pompa wody 200)
Oleje i plyny eksploatacyjne ok500-600 (mosty, skrzynia, reduktor, chlodniczy, hamulcowy, dobicie klimy itd)
ok 300 olej w silniku + filtry
(jak cos trzeba jeszcze powymieniac a o czyms nie wiem to podpowiedzcie)
Podsumowując: u mnie zostao pajero long w benzynie - bo sie takie trafilo w ladnym stanie. Jak do tej pory auto spełnia moje oczekiwania gabarytowo-jakosciowo-kosztowe, natomiast ze wzgledu na slabsze wlasciwosci terenowe czeka go lift.
Sorki ze sie tak rozpisalem, ale moze Ci cos pomoze ta opinia