kompresor i moduł załączania blokady tylnego dyferencjału

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Wojt00
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

kompresor i moduł załączania blokady tylnego dyferencjału

Post autor: Wojt00 » ndz mar 07, 2010 5:12 pm

Witam,
Zakupiłem mosty (tylny z blokadą) i chcę je wymienić. Oryginalnie w moim nie było.
Proszę o następujące informacje:
1. Gdzie znajduje się (jest miejsce na) kompresor i/lub moduł załączania blokady tylnego dyferncjału i jak się do tego miejsca dostać żeby zamontować. Z mostami dostałem orginalny kompresor i moduł z przewodami (powietrznym i wiązkę elektryczną) zamontowane na jednej podstawie (taka wersja była do roku 1993 później moduł był oddzielnie).
2. Czy okablowanie (np. złączka do przełącznika załączania tylnego dyferencjału, modułu kompresora, sygnalizatora załączenia blokady) jest instalowane razem w wiązkach czy będę musiał ciągnąć kable. Część okablowania dostałem (przewód między czujnikiem załączenia blokady - mocowany do wahacza lewego)?
Przeszukałem strony z instrukcjami i manualami do PII. Znalazłem tylko lakoniczne stwierdzenie i rysunki pokazujące umiejscownie kompresora i modułu gdzieś nad lewym nadkolem. Ale opisy te dotyczyły wersji LONG i nie jestem pewiem czy tak samo jest w Short. Chciałbym jak najmniej rzeźbić i podłączyć wszystko jak w oryginale.
Proszę o informacje i porady. Może ktoś już coś takiego robił? Jak będę robił to opiszę całyh proces i wrzucę na forum.
Z góry dzięki.
MPII 3.0V6

Awatar użytkownika
rort_

Re: kompresor i moduł załączania blokady tylnego dyferencjału

Post autor: rort_ » pn mar 08, 2010 11:58 am

Przedni most masz sterowany PODciśnieniem i jeżeli chcesz go wymienić, to po prostu wymień i tyle. Kable i przewody masz takie same. Tylko po co go wymieniać? Twój przedni jest niesprawny, czy jak?
Tylny most (jego blokada) jest sterowana NADciśnieniem. Na Twoim miejscu nie pieprzyłbym się z podłączaniem wiązki, tylko zrobiłbym niezalezny układ na osobnym kneflu z osobną kontrolką (bo na desce możesz mieć zamalowany na biało dyfer i kontrolki i tak nie bedzie widać). Plusem będzie mozliwość zapięcia blokady nawet na 2H i chyba mniejsza zawodność, bo działanie blokady nie będzie zależne od czujników w reduktorze.
Poza tym patent taki stosował już ktoś na tym forum i sobie chwalił.
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773

Awatar użytkownika
DUDAS

Post autor: DUDAS » pn mar 08, 2010 1:06 pm

Wojt00 pisze:Witam,
Zakupiłem mosty (tylny z blokadą) i chcę je wymienić. Oryginalnie w moim nie było.
Proszę o następujące informacje:
1. Gdzie znajduje się (jest miejsce na) kompresor i/lub moduł załączania blokady tylnego dyferncjału i jak się do tego miejsca dostać żeby zamontować. Z mostami dostałem orginalny kompresor i moduł z przewodami (powietrznym i wiązkę elektryczną) zamontowane na jednej podstawie (taka wersja była do roku 1993 później moduł był oddzielnie).
2. Czy okablowanie (np. złączka do przełącznika załączania tylnego dyferencjału, modułu kompresora, sygnalizatora załączenia blokady) jest instalowane razem w wiązkach czy będę musiał ciągnąć kable. Część okablowania dostałem (przewód między czujnikiem załączenia blokady - mocowany do wahacza lewego)?
Przeszukałem strony z instrukcjami i manualami do PII. Znalazłem tylko lakoniczne stwierdzenie i rysunki pokazujące umiejscownie kompresora i modułu gdzieś nad lewym nadkolem. Ale opisy te dotyczyły wersji LONG i nie jestem pewiem czy tak samo jest w Short. Chciałbym jak najmniej rzeźbić i podłączyć wszystko jak w oryginale.
Proszę o informacje i porady. Może ktoś już coś takiego robił? Jak będę robił to opiszę całyh proces i wrzucę na forum.
Z góry dzięki.
Kompresor jest w tylnym lewym nadkolu (od kierowcy), trzeba zdemontować plastikowe elementy wnętrza (nadkole). Wiązka może być, bo u mnie są wszystkie wiązki do urządzeń których nie mam. Kłopot w tym że prawdopodobnie masz skrzynię es i może się coś niezgadzać sygnał z czujników (żeby dało się włączyć blokadę tylnego mosty czujnik musi "pokazywać" zapiętą blokadę międzymostową, a w es jej nie ma więc pewnie nie ma czujnika i tak samo czujnik w przednim dyfrze. Podpinając sam kompresor podobno można załączyć blokadę ponieważ posiada czujnik ciśnienia i wyłączy się samoczynnie po uzuskaniu ciśnienia 0,8 atm. a w razie spadku dopompuje. Można to sprawdzić na wierzchu włączając kompresor i zatykając wtlot tłoczonego powietrza. Korzystając z oryginalnych wiązek (o ile są) to ewentualnie trzeba by zmostkować przewody od czyjników.
pajero II 2.5 TD long seryjne, 3.0 V6 prawie seryjne.

Wojt00
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Wojt00 » pn mar 08, 2010 11:54 pm

Dzięki za odpowiedzi.
Most z przodu muszę też wymienić bo zakupiłem obydwa z przełożeniem 1:5,29 a orginał u mnie to 1:4,875 więc żeby było ok to muszę przód i tył zmienić; z przodem nie ma żadnego problemu. Reduktor mam oczywoście SS i wszystkie kontrolki działające więc jeżeli potwierdzi się wersja, że wiązki są to będzie tylko łatwiej. Dam znać.

Pozdrawiam
Wojt00
MPII 3.0V6

Wojt00
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Wojt00 » pt mar 12, 2010 10:51 am

Bieżąca informacja,
1. Lewe nadkole zdemontowane (trochę pacy i wysiłku trzeba włożyć żeby nie połamać)
2. Wiązki orginalne są więc nie ma problemu i kabli nie trzeba ciągnąć
3. I tu wątpliwość: oryginalnie pompka i moduł są zamocowane razem na metalowej podstawie, którą przykręca się 3 śrubami. Problem jest w tym, że nie mogę zlokalizować miejsca (w pobliżu oryginalnych wiązek) gdzie to ustrojswo przykręcić. Powyżej rocznika 1993 pompka i moduł były odzielnie.
Może ma ktoś jakieś zdjęcia albo informacje dotyczące zamocowania?

Pozdrawiam
MPII 3.0V6

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » pn mar 15, 2010 7:05 am

Przypomnijcie prosze z ktorej wersji jest przelozenie 5.29.
Czytalem gdzies na forum ale zapomnialem :oops:
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Wojt00
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Wojt00 » pn mar 15, 2010 7:32 am

Szarbia pisze:Przypomnijcie prosze z ktorej wersji jest przelozenie 5.29.
Najczęściej występowały z silnikem 2,5 TDI.
MPII 3.0V6

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » pn mar 15, 2010 8:51 am

Wojt00 pisze:
Najczęściej występowały z silnikem 2,5 TDI.
Dzieki :)2
Rozumiem, ze blokada mostu tez sie tam zdarza?
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
DUDAS

Post autor: DUDAS » pn mar 15, 2010 10:08 am

z silnikiem 2.5 TDI automat

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » pn mar 15, 2010 1:59 pm

DUDAS pisze:
z silnikiem 2.5 TDI automat
:)2
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

krzysiek p
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: krzysiek p » wt mar 16, 2010 10:04 pm

Wojt00 pisze:Bieżąca informacja,
1. Lewe nadkole zdemontowane (trochę pacy i wysiłku trzeba włożyć żeby nie połamać)
2. Wiązki orginalne są więc nie ma problemu i kabli nie trzeba ciągnąć
3. I tu wątpliwość: oryginalnie pompka i moduł są zamocowane razem na metalowej podstawie, którą przykręca się 3 śrubami. Problem jest w tym, że nie mogę zlokalizować miejsca (w pobliżu oryginalnych wiązek) gdzie to ustrojswo przykręcić. Powyżej rocznika 1993 pompka i moduł były odzielnie.
Może ma ktoś jakieś zdjęcia albo informacje dotyczące zamocowania?

Pozdrawiam
http://img251.imageshack.us/img251/8558 ... sor001.jpg
PAJERO II ES 2,5 TDI 95r
Ratio 5,285, BFG MT 33x12,5x15, PTO + Winch (oryginał) + ARB

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » wt mar 16, 2010 10:30 pm

Sorry za offtop ale mam prosbe. Wklej fotki swojego auta, mniemam ze masz pto od Sławka badz Adama (nie pamietam juz maila) i pochwal sie jak Ci to robi :)

krzysiek p
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: krzysiek p » czw mar 18, 2010 11:16 pm

Kajen pisze:Sorry za offtop ale mam prosbe. Wklej fotki swojego auta, mniemam ze masz pto od Sławka badz Adama (nie pamietam juz maila) i pochwal sie jak Ci to robi :)
Pajero takie jak zrobiła go fabryka+małe zmiany ("Nasze miśki-zdjęcia", chyba 4 strona). PTO w trakcie instalowania, wymieniłem uszczelniacze, łożyska+lekka kosmetyka. Ciąg dalszy to jakiś zderzak, "dwa pręty" za tysiaka i wiele innych mniej lub bardziej ciekawych zabiegów. Tak więc do testowania jeszcze daleka droga.
PAJERO II ES 2,5 TDI 95r

Awatar użytkownika
DUDAS

Post autor: DUDAS » pt mar 19, 2010 12:47 am

Wojt00 pisze:Może ma ktoś jakieś zdjęcia albo informacje dotyczące zamocowania?
u mnie troche inaczej jest mocowane, kompresor jest w głębi, tam gdzie idzie wiązka przykręcony trzema śróbkami (6 mmhttp://picasaweb.google.pl/DARDUT/PAJER ... 7633340482

Wojt00
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Wojt00 » sob mar 20, 2010 11:08 am

Dzięki serdeczne @krzysiekp i @dudas>
Dysponujecie może zdjęciem pokazującym którędy wężyk jest wyprowadzony z budy do mostu?

Pozdrawiam
MPII 3.0V6

krzysiek p
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: krzysiek p » ndz mar 21, 2010 10:47 pm

Wojt00 pisze:Dzięki serdeczne @krzysiekp i @dudas>
Dysponujecie może zdjęciem pokazującym którędy wężyk jest wyprowadzony z budy do mostu?

Pozdrawiam
http://img692.imageshack.us/img692/5403/56606307.jpg
z budy do łącznika przykreconego do podłogi i dalej (na zdjęciu brak przewodu) do mostu
PAJERO II ES 2,5 TDI 95r

Wojt00
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Wojt00 » pn mar 22, 2010 12:00 am

Dzięki serdeczne @krzysiekp.
Zlokalizowałem tą zaślepkę gumową u siebie. Zdjęcia bardzo pomogły. Poprowadzę również tędy odpowietrzenie tylnego mostu.
Przekazuję dalsze informacje co udało mi się ustalić:
1. Wiązka do podłączenia czujnika załączenia blokady jest przymocowana do tylnego wahacza i zaślepiona oryginalną zatyczką. Przewód który łączy czujnik załączenia blokady (ja go dostałem z "zestawie") z przewodem oryginalnie zamowcowanym na wahaczu trzeba też poprowadzić po wahaczu mocując w oryginalnie wywiercone i nagwintowane otwory i następnie po moście.
2. Jedyną wiązką, która nie ma wtyczki do podłączenia jest wiązka od przełącznika załączania blokady do wiązki (z wtyczką 14 pinową (18 pinowa po 1994 roku)) biegnącą po podłodzę pod konsolą środkową, mniej więcej na wysokości hamulca ręcznęgo (trzeba zdemontować konsolę żeby się tam dostać). We wtyczce 14 pinowej są doprawodzone przewody zarówno do zapalniczki jak również do przełącznika więc nie będzie problemu
Wiązkę od przełącznika do wtyczki 14 pinowej trzeba wymienić na taką która zawiera przewody do sterowania przełącznikiem. W mojej wiązce są tylko przewody do zapalniczki znajdującej się obok miejsca na przełącznik. Wiązka ta jest przymocowana do samej konsoli, jest długości około 0,5m i zawiera:
1. wtyczkę wejściową 14 pinową (do połączenia z taką samą wtyczką w wiązce podłogowej pod konsolą)
2. 2 wtyczki wyjściowe do zapalniczki
3. opcjonalnie 1 wtyczkę 6 pinową w samochodach wyposażonych w blokadę tylnego mostu do przełącznika załączania blokady. (wyczytane z manula i sprawdzone organoleptycznie :))
Ciekawostka: po podłączeniu modułu i kompresora przy włączaniu zapłonu żarówka tylnej blokady się na chwilę zapala. Japońce do samochodu bez blokady nawet żarówkę włożyli.
Jeżeli jest ktoś zainteresowany to mogę porobić zdjęcia przebiego całego procesu montażu z wykorzystanie orygilanlych części.
Jeżeli ktoś posiada taką wiązkę to ją kupię.

Pozdrawiam
MPII 3.0V6

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » pn mar 22, 2010 3:57 pm

Wkej zdjecia tu :)2 . Oblukamy.
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
nowicjusz

Post autor: nowicjusz » sob kwie 03, 2010 10:09 pm

U siebie też to przerabiałem.
Blokadę załączam za pomocą oryginalnego włącznika który to podłączyłem oddzielną wiązką.
Nie bawiłem się w żadne kontroli i inne duperele, jak blokada się rozłączy to dopompowuje ciśnienia i dalej działa!
szukam samuraia!!!

Wojt00
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Wojt00 » pn kwie 05, 2010 9:26 am

Już działa. Zakupiłem wiązkę (50 PLN + dostawa) ze złączką 18 pinową ale przełożyłem na 14 pinową oryginalną i wszystko działa jak oryginał (przełącznik, kontrolki, itp), temat nieskomplikowany. Tylny most zamontowany, odpowietrzenie i prowadzenie przewodów też. Robię zdjęcia, później wrzucę.

Pozdrawiam
MPII 3.0V6

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”