rozmiar opony AT a indeks nośności
Moderator: Kosiarz
rozmiar opony AT a indeks nośności
Pytałem na oponach ale skierowano mnie tu.
Planuję w najbliższym czasie zakupić oponki AT (posiadam M. Pajero Sport 2,5 TD rok 2000). Rozmiar jaki jest podany dla tego modelu to 255/70R16. Indeksy prędkości T, Indeksy nośności 111 (czyli 1090 kg / na oponę).
Jak wyszukam oponę, która mnie interesuje to ma niższe indeksy. Ok jeśli chodzi o prędkość nie ma problemu nie pojadę więcej niż 180 ale indeks nośności jest elementem bardzo istotnym - szczególnie, że to nie parametr stabilny. Inaczej się zachowuje wszystko jak gwałtownie zahamuje, skręcam itp.
Proszę o poradę szukam opon AT (które będą ciche na czarny) Pirelli scorpion, yokohamy itp ale ich indeksy w tym rozmiarze to 107-109 a powinno być min. 111. Radzicie nie przejmować się tym indeksem? czy po prostu zmienić rozmiar opon. Jaki radzicie 265? a może węższe z większym profilem? Proszę o praktyczne porady (nie tylko wygląd ale osiągi, spalanie) innych wymiarów do tego Pajero.
Swoją drogą ja przy drzwiach mam wpisane 255/70R16 T 111 a wy fabrycznie jak macie oponki, ciekawy jestem jak mają inne pojemności, roczniki PAJERO SPORT. Czy też jest problem z dobraniem oponek z takimi indeksami.
Planuję w najbliższym czasie zakupić oponki AT (posiadam M. Pajero Sport 2,5 TD rok 2000). Rozmiar jaki jest podany dla tego modelu to 255/70R16. Indeksy prędkości T, Indeksy nośności 111 (czyli 1090 kg / na oponę).
Jak wyszukam oponę, która mnie interesuje to ma niższe indeksy. Ok jeśli chodzi o prędkość nie ma problemu nie pojadę więcej niż 180 ale indeks nośności jest elementem bardzo istotnym - szczególnie, że to nie parametr stabilny. Inaczej się zachowuje wszystko jak gwałtownie zahamuje, skręcam itp.
Proszę o poradę szukam opon AT (które będą ciche na czarny) Pirelli scorpion, yokohamy itp ale ich indeksy w tym rozmiarze to 107-109 a powinno być min. 111. Radzicie nie przejmować się tym indeksem? czy po prostu zmienić rozmiar opon. Jaki radzicie 265? a może węższe z większym profilem? Proszę o praktyczne porady (nie tylko wygląd ale osiągi, spalanie) innych wymiarów do tego Pajero.
Swoją drogą ja przy drzwiach mam wpisane 255/70R16 T 111 a wy fabrycznie jak macie oponki, ciekawy jestem jak mają inne pojemności, roczniki PAJERO SPORT. Czy też jest problem z dobraniem oponek z takimi indeksami.
Re: rozmiar opony AT a indeks nośności
ma ktoś w swoim Pajero takie oponki?
255/70R16
Czy zamiana 255/70R16 na 265/70R16 jest poprawna czy w tym wypadku podwyższamy też profil opony?
(265ki mają ten indeks oki)
(265ki mają ten indeks oki)
Sam ze sobą gadasz
Tak, 7mm.

Tak, 7mm.
Nikt nie wie bo kazdy olewa ten Twoj indeks cos tam. Zakladaj dobre gumy i bedzie git.
ja założę 235/85/16 MT
taka landroverową
taka landroverową

PII SS 2.8TD AT BFG 31/10.5/15
XJ 900 Diversion
mobile 603 265 921
XJ 900 Diversion
mobile 603 265 921
I chcesz postawic longa na takich zyletkach ?
Myslisz ze indeks nosnosci wytrzyma taki nacisk na cm2 i sie nie zesra ? 

Standardowy index nośności dla 235/85R16 to 120 (1400 kg na koło)! Na takich oponach można postawić pieciotonowe auto. Co innego na miękkim terenie. Bywają co prawda takie opony z 119 a nawet 109 ale to wyjątki. Index nośności to poważna informacja o budowie wewnętrznej opony. Tak się składa, że duże koła maja zwykle nośność wystarczająca i przypadkiem nic nie wybucha, ale wsadź osobowe opony do busa i zobacz co będzie - rozmiar pasi opona dobra a wybuchłaKajen pisze:I chcesz postawic longa na takich zyletkach ?Myslisz ze indeks nosnosci wytrzyma taki nacisk na cm2 i sie nie zesra ?

Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
testy pokażą, może uda się wrzucić jakieś schroty.
Tylko felgi trza dorwać, bo patrolowe nie robią i trza puścić dobrą felgę w dobrych pieniądzach
Tylko felgi trza dorwać, bo patrolowe nie robią i trza puścić dobrą felgę w dobrych pieniądzach

PII SS 2.8TD AT BFG 31/10.5/15
XJ 900 Diversion
mobile 603 265 921
XJ 900 Diversion
mobile 603 265 921
właśnie a dodatkowo oprócz stacjonarnych nacisków mamy też te z ruchu....inny jest nacisk jak hamujemy gwałtownie ze 100km/halfik pisze:Standardowy index nośności dla 235/85R16 to 120 (1400 kg na koło)! Na takich oponach można postawić pieciotonowe auto. Co innego na miękkim terenie. Bywają co prawda takie opony z 119 a nawet 109 ale to wyjątki. Index nośności to poważna informacja o budowie wewnętrznej opony. Tak się składa, że duże koła maja zwykle nośność wystarczająca i przypadkiem nic nie wybucha, ale wsadź osobowe opony do busa i zobacz co będzie - rozmiar pasi opona dobra a wybuchłaKajen pisze:I chcesz postawic longa na takich zyletkach ?Myslisz ze indeks nosnosci wytrzyma taki nacisk na cm2 i sie nie zesra ?
strasznie skomplikowane to Pajero Sport skoro opon dobrać nie można

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33