blokada przedniego mostu

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

kotoy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

blokada przedniego mostu

Post autor: kotoy » śr mar 17, 2010 10:11 am

Mam taki mały plan żeby w miarę możliwości zrobić blokadę przedniego mostu w pajero II 2.8 Partząc po ofercie to z gotowych rozwiązań jest arb rd110 chwilowo w promocji z małym kompresorem za 3100zł Może ktoś już wczesniej próbował coś zmotać? Tak sobie myślałem nad adaptacją mechanizmu różnicowego z tylnego mostu, ale jast większy i nie wiem czy się zmieści do przedniej obudowy. Może z jakiegoś innego auta z oryginalną blokadą dało by radę podpasować. Narazie mam rozebrany przedni most (kupiłem drógi) i jestem na etapie dopasowywania. Może ktoś podrzuci jakiś pomysł.

Awatar użytkownika
walus

Re: blokada przedniego mostu

Post autor: walus » śr mar 17, 2010 10:26 am

Na forum jest kolega ser @Eskapada :wink: zgłoś się do niego :)2

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » pt mar 19, 2010 11:08 pm

tylny do przedniej obudowy się nie mieści już bym go tam miał wsadzonego jak by to było takie proste :)21
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » sob mar 20, 2010 7:23 am

gebels pisze:tylny do przedniej obudowy się nie mieści już bym go tam miał wsadzonego jak by to było takie proste :)21
kolega parę dni temu o to sam pytał na PW ale postanowił sprawdzić czy oby na pewno się nie mylę

:)21

Jeśli chcemy zamontować przednią blokadę mostu w Mitsubishi Pajero / L200 / Pajero Sport. Do wyboru mamy:
pneumatyczną blokada ARB RD110
chińska kopie blokady ARB 110
mechaniczna blokada Aussie Locker
mechaniczną blokadę Lokka

Wyżej wymienieni producenci i blokady nie pasują do wszystkich typów przednich mostów.

Link:
http://www.4wdsystems.com.au/index.php?id=29
http://www.aussielocker.com/

Pozostali producenci tacy jak Detroit Lockers Powertrax Lock Right nie produkują blokad mechanizmów różnicowych do Mitsubishi.

PS od Patrola blokada mostu nie pasuje

Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

kotoy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kotoy » sob mar 20, 2010 11:08 am

A mechaniczna blokada to nie jest cały czas "zapięta" to z tym się normalnie chyba nie bardzo da jeździć nawet kawałek po czarnym?
Eskapada pisze:kolega parę dni temu o to sam pytał na PW ale postanowił sprawdzić czy oby na pewno się nie mylę
jestem po prostu ciekawy :D może akurat ktoś podrzuci jakiś ciekawy pomysł.
A gdzie zakupić chińczyka?

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » sob mar 20, 2010 11:52 am

kotoy pisze:A mechaniczna blokada to nie jest cały czas "zapięta" to z tym się normalnie chyba nie bardzo da jeździć nawet kawałek po czarnym?
Eskapada pisze:kolega parę dni temu o to sam pytał na PW ale postanowił sprawdzić czy oby na pewno się nie mylę
a to zależy - ja w cenie ARB ale za to kompresorem gratis to Allegro. Jak za pieniądze adekwatne do wartości o pochodzenia towaru to trzeba zmotać import

GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » sob mar 20, 2010 12:27 pm

kotoy pisze:A mechaniczna blokada to nie jest cały czas "zapięta" to z tym się normalnie chyba nie bardzo da jeździć nawet kawałek po czarnym?
u Pana Chi czy jak się to pisze, blokady tanie, transport drogi :)21

z tego co pisał mi na maila to kupuje tego sporo ktoś z południa i centralnej Polski, poszukaj swego czasu były na alledrogo pod jakąś tam nazwą .....gon coś tam, ostatnio nie ma ich na rynku, więc pewnie drukarnie nie wyrabiają z drukowaniem pudełek z nazwą pewnej firmy z antypodów :)21

ale pewnie Pan Chi mnie okłamuje :)21

ps. od jakiegoś czasu mają drążki skrętne w ofercie i klika innych nowości, więc pewnie już ktoś to kupił u nas w kraju, pewnie jako jakiś trailmaster albo co innego :)21
Czwarte serce :cry:

marek79
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marek79 » pn mar 22, 2010 7:41 pm

a znacie kogoś kto używa tę chińską blokadę? pytam bo filmik pokazujący różnicę miedzy ARB a chińczykiem nie jest zachęcający...
PAJERO II 3d, GSM 697080828

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » wt mar 23, 2010 7:13 pm

kotoy pisze:....arb rd110 chwilowo w promocji z małym kompresorem za 3100zł ....
:o Gdzie masz ARB-a z kompresorem za taką cenę ??
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.

kotoy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kotoy » śr mar 24, 2010 8:25 am

Kupowałem u nich snorkel i przy okazji zapytałem o blokadę, gość powiedział że do końca marca jest promocja na blokady jest gratis mały kompresor i kosztują 3100zł. (czyba że to chińskie ARB)???
http://www.wyprawa4x4.pl

A propos mozna z tymi blokadami po czarnym jeździć?
mechaniczna blokada Aussie Locker
mechaniczna blokada Lokka

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » śr mar 24, 2010 8:38 am

kotoy pisze:Kupowałem u nich snorkel i przy okazji zapytałem o blokadę, gość powiedział że do końca marca jest promocja na blokady jest gratis mały kompresor i kosztują 3100zł. (czyba że to chińskie ARB)???
http://www.wyprawa4x4.pl ..
:o Na stronie nie ma RD110 :)11

kotoy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kotoy » śr mar 24, 2010 7:57 pm

Na stronce nie ma, ale rozmawiałem telefonicznie i później pisałem do maila więc stąd wiem że jest i że w takiej cenie.
to mi odpisali
Witam serdecznie,

Wysłałem zapytanie o dostępność blokady RD110.

Jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi ale jeśli znajduje się ona na magazynach
powinna być u nas pod koniec marca. Cena tak jak wspominałem w rozmowie
telefonicznej wynosi 3100.00 PLN brutto + kompresor mały gratis (w przypadku
zdecydowania się i złożenia zamówienia do czwartku 18 marca)

Snorkel jak rozumiem wysyłamy dzisiaj za pobraniem pocztowym?

Pozdrawiam / Best regards
Łukasz Fijołek

mail do nich
biuro@wyprawa4x4.pl

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » czw mar 25, 2010 5:44 am

Masmo pisze:
kotoy pisze:Kupowałem u nich snorkel i przy okazji zapytałem o blokadę, gość powiedział że do końca marca jest promocja na blokady jest gratis mały kompresor i kosztują 3100zł. (czyba że to chińskie ARB)???
http://www.wyprawa4x4.pl ..
:o Na stronie nie ma RD110 :)11
to nie ważne, ważne jest że importer od którego wyprawa bierze ma taka promocję. Czyli inny importer w Polsce też ma dostęp do tej promocji.

http://www.promyges.com/uploads/ficha_p ... 9d7a5b.pdf

Dziś jeden sprzedawca daje coś gratis drugi sprzedaje bez VAT. Akcesoria 4x4 nie dla idiotów są

GSM 501 44 66 33

kotoy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kotoy » czw mar 25, 2010 9:23 am

Ja tam jestem zadowolony ze współpracy z wyprawą. Snorkel jest ok, jest faktura i szybka przesyłka

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » czw mar 25, 2010 9:46 am

Kurcze 3100 z kompresorem to niezła cena... gdyby nie inne pilniejsze potrzeby :roll: .
Może na jesieni też będzie promocja :)21 .

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » czw mar 25, 2010 10:57 am

kotoy pisze:A mechaniczna blokada to nie jest cały czas "zapięta" to z tym się normalnie chyba nie bardzo da jeździć nawet kawałek po czarnym?....
Z blokadą automatyczną typu Lock Right czy Lokka (mechanizm luzujący wg. OFF-Road.pl :wink: ) na przodzie można bez żadnych problemów jeździć po czarnym w autach z ręcznie dołączanym przodem i ze sprzęgiełkami w piastach. Blokada przyblokowuje w momencie pojawienia się momentu obrotowego na wale. Czyli wyłączasz przód i wyłączasz blokadę. Pisze to z doświadzczenia jeźdzenia Vitarą z Lock Rightem z przodu. Gdyby Vitarowskie przegóby wytrzymywały LR to byłoby genialne, proste, niedrogi i bardzo skutecznie rozwiązanie.
Chłopaki z antypodów są zadowoleni z używania Lokki z przodu w Pajero i Terracanach i nie raportują urywających się przegóbów :roll: . Pytanie czy nie chwalą się bo nic się nie urywa, czy dlatego że nie katują zbyt mocno, czy po prostu ukrywają prawdę :wink: :lol: .

Pamiętając moją traumę w Vitarze wolałbym zanabyć ARB-a. Już wiem w jakich okolicznościach lepiej go nie włączać :)21 .

kotoy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kotoy » czw mar 25, 2010 2:13 pm

Masmo pisze:Pamiętając moją traumę w Vitarze wolałbym zanabyć ARB-a. Już wiem w jakich okolicznościach lepiej go nie włączać .
Tak z ciekawości to w jakich, może uchroni mnie to przed wydatkami :D

Więc coraz bardziej noszę się z zamiarem sprowadzenia ze stanów aussie lockers
http://www.aussielocker.com/make.php/TM ... 3/16/.html
tylko ciekawe czy to będzie pasowało do pajero 2.8 bo napisane jest że niby do wszystkich V6.
A może ktoś jeszcze będzie chciał zakupić.

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » czw mar 25, 2010 2:16 pm

kotoy pisze:
Masmo pisze:Pamiętając moją traumę w Vitarze wolałbym zanabyć ARB-a. Już wiem w jakich okolicznościach lepiej go nie włączać .
Tak z ciekawości to w jakich, może uchroni mnie to przed wydatkami :D ..
Wszystkie przejeżdzane na bucie wykroty z możliwością oderwania przednich kół, szczególnie podjazdy !! Urwałem chyba z 4 półośki na podjazdach.

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » czw mar 25, 2010 3:31 pm

kotoy pisze:
Tak z ciekawości to w jakich, może uchroni mnie to przed wydatkami :D

Więc coraz bardziej noszę się z zamiarem sprowadzenia ze stanów aussie lockers
http://www.aussielocker.com/make.php/TM ... 3/16/.html
tylko ciekawe czy to będzie pasowało do pajero 2.8 bo napisane jest że niby do wszystkich V6.
A może ktoś jeszcze będzie chciał zakupić.
Znasz trochę angielski ?? zanim kupisz blokadę do pożeracz terenu jakim jest Pajero poczytaj
http://www.aussielocker.com/faq.php/TMa15105/f8dc/.html

Przednia blokada ARB wymaga trochę wiedzy obycia się ze sprzętem i doświadczenia w jedzie terenowej.
Mechaniczna blokada, załączona non stop generuje więcej wymagań ....
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » czw mar 25, 2010 4:45 pm

Eskapada pisze: Przednia blokada ARB wymaga trochę wiedzy obycia się ze sprzętem i doświadczenia w jedzie terenowej.
Mechaniczna blokada, załączona non stop generuje więcej wymagań ....
ARB-a można po prostu nie włączać jak dajesz na bucie pod górę. Automat przy bucie będzie spięty na stałe i wtedy można albo odpuścić podjazd (ale to nie my :wink: ), albo się modlić żeby półośki się nie ukręciły.
Na automacie każdy wyjazd w teren będzie chwilą prawdy dla półosiek i okaże się co tak naprawde są warte :)21 .

kotoy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kotoy » czw mar 25, 2010 9:02 pm

No dobra czyli wychodzi że w teren z mechaniczną blokadą tak, ale z głową żeby wrócić w całości :lol: A w zasadzie jak się coś ukręci no to trudno w końcu nie ma dymu bez ognia :)
A jeszcze tak sobie myślę jak to będzie na śniegu i zapiętym 4x4? chyba będzie nieciekawie. Czasami potrzebuje gdzieś podciągnąć lawetę lub ciężką przyczepę a jak taka blokada zmusi mnie do jazdy na samym tyle to masakra. Zostanie tylko mieć 2 mosty i na zimę wrzucać serię, albo poczekać i kupić ARB.

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » czw mar 25, 2010 9:46 pm

kotoy pisze:No dobra czyli wychodzi że w teren z mechaniczną blokadą tak, ale z głową żeby wrócić w całości :lol: A w zasadzie jak się coś ukręci no to trudno w końcu nie ma dymu bez ognia :)
A jeszcze tak sobie myślę jak to będzie na śniegu i zapiętym 4x4? chyba będzie nieciekawie. Czasami potrzebuje gdzieś podciągnąć lawetę lub ciężką przyczepę a jak taka blokada zmusi mnie do jazdy na samym tyle to masakra. Zostanie tylko mieć 2 mosty i na zimę wrzucać serię, albo poczekać i kupić ARB.
Nie wiem jak z wytrzymałością przegubów Pajero. Vitarowskie nie dawały rady. Choć byś niewiadomo jak delikatny był ukręcały się jak by były z plasteliny. I takie dośwaidczenia miałem nie tylko ja.

O dziwo w zimie nie było żadnego problemu na śliskim i przy większych prędkościach. Praktycznie każde zdjęcie nogi z gazu pozwalało się rozłączyć blokadzie. Problem był na przyczepnym podłożu i wolnej jeździe: nie dało się skręcić kierownicy przy niskiej prędkości i zapiętym 4x4 (naprawde i to pomino wspomagania).
Nie jest to jednak problem, trzeba tylko pamiętać żey rozłączyć przód przed przyczepnym podłożem. Gdyby nie te cholerne przeguby można spokojnie jeździć z mechaniznem luzującym z przodu pod warunkiem recznie dołączanego przodu.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw mar 25, 2010 9:52 pm

niech mnie ktoś wyłuszczy - po co ta blokada? nie lepiej za tą kase jedną wycieczkę więcej uskutecznić? o oszczędnościach na reszcie gratów nie wspomnę..

kotoy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kotoy » czw mar 25, 2010 10:06 pm

Zakup ze stanów LOKKI to ok 1200zł, arb powiedzmy 3 tysie z hakiem (jak dużym to zależy od aktualnej promocji :D ) więc w co bardziej warto zainwestować? MASMO co byś wybrał do siebie bo jak widzę masz sporo praktyki.

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » czw mar 25, 2010 10:07 pm

Mroczny pisze:niech mnie ktoś wyłuszczy - po co ta blokada? nie lepiej za tą kase jedną wycieczkę więcej uskutecznić? o oszczędnościach na reszcie gratów nie wspomnę..
Jak to po co ?? Dla trakcji. Vitara z przednim LR przejeżdzała takie miejsca w które bym nawet nie pomyślał wjeżdzać nie mając blokady. Niestety były problemy w utrzymaniem dobrej trakcji na dłużej :)21 .

Do bulwara chciałbym założyć blokadę ale only ARB :)2 .
Ale gdyby to miało być auto do topienia po klamki to tył zespawać na stałe (jeśli nie mamy fabrycznej blokady tylko LSD), a do przodu Lokka. No i odciążyć syfa ile się da. Wtedy półosie może dadzą radę. Doświadczenia są niby poztywne...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”