blokada przedniego mostu
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
blokada przedniego mostu
Mam taki mały plan żeby w miarę możliwości zrobić blokadę przedniego mostu w pajero II 2.8 Partząc po ofercie to z gotowych rozwiązań jest arb rd110 chwilowo w promocji z małym kompresorem za 3100zł Może ktoś już wczesniej próbował coś zmotać? Tak sobie myślałem nad adaptacją mechanizmu różnicowego z tylnego mostu, ale jast większy i nie wiem czy się zmieści do przedniej obudowy. Może z jakiegoś innego auta z oryginalną blokadą dało by radę podpasować. Narazie mam rozebrany przedni most (kupiłem drógi) i jestem na etapie dopasowywania. Może ktoś podrzuci jakiś pomysł.
Re: blokada przedniego mostu
Na forum jest kolega ser @Eskapada
zgłoś się do niego 

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
tylny do przedniej obudowy się nie mieści już bym go tam miał wsadzonego jak by to było takie proste 

Czwarte serce 

kolega parę dni temu o to sam pytał na PW ale postanowił sprawdzić czy oby na pewno się nie mylęgebels pisze:tylny do przedniej obudowy się nie mieści już bym go tam miał wsadzonego jak by to było takie proste

Jeśli chcemy zamontować przednią blokadę mostu w Mitsubishi Pajero / L200 / Pajero Sport. Do wyboru mamy:
pneumatyczną blokada ARB RD110
chińska kopie blokady ARB 110
mechaniczna blokada Aussie Locker
mechaniczną blokadę Lokka
Wyżej wymienieni producenci i blokady nie pasują do wszystkich typów przednich mostów.
Link:
http://www.4wdsystems.com.au/index.php?id=29
http://www.aussielocker.com/
Pozostali producenci tacy jak Detroit Lockers Powertrax Lock Right nie produkują blokad mechanizmów różnicowych do Mitsubishi.
PS od Patrola blokada mostu nie pasuje

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
-
- jestem tu nowy...
A mechaniczna blokada to nie jest cały czas "zapięta" to z tym się normalnie chyba nie bardzo da jeździć nawet kawałek po czarnym?
może akurat ktoś podrzuci jakiś ciekawy pomysł.
A gdzie zakupić chińczyka?
jestem po prostu ciekawyEskapada pisze:kolega parę dni temu o to sam pytał na PW ale postanowił sprawdzić czy oby na pewno się nie mylę

a to zależy - ja w cenie ARB ale za to kompresorem gratis to Allegro. Jak za pieniądze adekwatne do wartości o pochodzenia towaru to trzeba zmotać importkotoy pisze:A mechaniczna blokada to nie jest cały czas "zapięta" to z tym się normalnie chyba nie bardzo da jeździć nawet kawałek po czarnym?jestem po prostu ciekawyEskapada pisze:kolega parę dni temu o to sam pytał na PW ale postanowił sprawdzić czy oby na pewno się nie mylę

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
u Pana Chi czy jak się to pisze, blokady tanie, transport drogikotoy pisze:A mechaniczna blokada to nie jest cały czas "zapięta" to z tym się normalnie chyba nie bardzo da jeździć nawet kawałek po czarnym?jestem po prostu ciekawyEskapada pisze:kolega parę dni temu o to sam pytał na PW ale postanowił sprawdzić czy oby na pewno się nie mylę

z tego co pisał mi na maila to kupuje tego sporo ktoś z południa i centralnej Polski, poszukaj swego czasu były na alledrogo pod jakąś tam nazwą .....gon coś tam, ostatnio nie ma ich na rynku, więc pewnie drukarnie nie wyrabiają z drukowaniem pudełek z nazwą pewnej firmy z antypodów

ale pewnie Pan Chi mnie okłamuje

ps. od jakiegoś czasu mają drążki skrętne w ofercie i klika innych nowości, więc pewnie już ktoś to kupił u nas w kraju, pewnie jako jakiś trailmaster albo co innego

Czwarte serce 

a znacie kogoś kto używa tę chińską blokadę? pytam bo filmik pokazujący różnicę miedzy ARB a chińczykiem nie jest zachęcający...
PAJERO II 3d, GSM 697080828
kotoy pisze:....arb rd110 chwilowo w promocji z małym kompresorem za 3100zł ....

Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
-
- jestem tu nowy...
Kupowałem u nich snorkel i przy okazji zapytałem o blokadę, gość powiedział że do końca marca jest promocja na blokady jest gratis mały kompresor i kosztują 3100zł. (czyba że to chińskie ARB)???
http://www.wyprawa4x4.pl
A propos mozna z tymi blokadami po czarnym jeździć?
mechaniczna blokada Lokka
http://www.wyprawa4x4.pl
A propos mozna z tymi blokadami po czarnym jeździć?
mechaniczna blokada Lokka
kotoy pisze:Kupowałem u nich snorkel i przy okazji zapytałem o blokadę, gość powiedział że do końca marca jest promocja na blokady jest gratis mały kompresor i kosztują 3100zł. (czyba że to chińskie ARB)???
http://www.wyprawa4x4.pl ..

-
- jestem tu nowy...
Na stronce nie ma, ale rozmawiałem telefonicznie i później pisałem do maila więc stąd wiem że jest i że w takiej cenie.
to mi odpisali
Witam serdecznie,
Wysłałem zapytanie o dostępność blokady RD110.
Jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi ale jeśli znajduje się ona na magazynach
powinna być u nas pod koniec marca. Cena tak jak wspominałem w rozmowie
telefonicznej wynosi 3100.00 PLN brutto + kompresor mały gratis (w przypadku
zdecydowania się i złożenia zamówienia do czwartku 18 marca)
Snorkel jak rozumiem wysyłamy dzisiaj za pobraniem pocztowym?
Pozdrawiam / Best regards
Łukasz Fijołek
mail do nich
biuro@wyprawa4x4.pl
to mi odpisali
Witam serdecznie,
Wysłałem zapytanie o dostępność blokady RD110.
Jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi ale jeśli znajduje się ona na magazynach
powinna być u nas pod koniec marca. Cena tak jak wspominałem w rozmowie
telefonicznej wynosi 3100.00 PLN brutto + kompresor mały gratis (w przypadku
zdecydowania się i złożenia zamówienia do czwartku 18 marca)
Snorkel jak rozumiem wysyłamy dzisiaj za pobraniem pocztowym?
Pozdrawiam / Best regards
Łukasz Fijołek
mail do nich
biuro@wyprawa4x4.pl
to nie ważne, ważne jest że importer od którego wyprawa bierze ma taka promocję. Czyli inny importer w Polsce też ma dostęp do tej promocji.Masmo pisze:kotoy pisze:Kupowałem u nich snorkel i przy okazji zapytałem o blokadę, gość powiedział że do końca marca jest promocja na blokady jest gratis mały kompresor i kosztują 3100zł. (czyba że to chińskie ARB)???
http://www.wyprawa4x4.pl ..Na stronie nie ma RD110
http://www.promyges.com/uploads/ficha_p ... 9d7a5b.pdf
Dziś jeden sprzedawca daje coś gratis drugi sprzedaje bez VAT. Akcesoria 4x4 nie dla idiotów są

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
-
- jestem tu nowy...
Ja tam jestem zadowolony ze współpracy z wyprawą. Snorkel jest ok, jest faktura i szybka przesyłka
Kurcze 3100 z kompresorem to niezła cena... gdyby nie inne pilniejsze potrzeby
.
Może na jesieni też będzie promocja
.

Może na jesieni też będzie promocja

Z blokadą automatyczną typu Lock Right czy Lokka (mechanizm luzujący wg. OFF-Road.plkotoy pisze:A mechaniczna blokada to nie jest cały czas "zapięta" to z tym się normalnie chyba nie bardzo da jeździć nawet kawałek po czarnym?....

Chłopaki z antypodów są zadowoleni z używania Lokki z przodu w Pajero i Terracanach i nie raportują urywających się przegóbów

Pamiętając moją traumę w Vitarze wolałbym zanabyć ARB-a. Już wiem w jakich okolicznościach lepiej go nie włączać

-
- jestem tu nowy...
Tak z ciekawości to w jakich, może uchroni mnie to przed wydatkamiMasmo pisze:Pamiętając moją traumę w Vitarze wolałbym zanabyć ARB-a. Już wiem w jakich okolicznościach lepiej go nie włączać .

Więc coraz bardziej noszę się z zamiarem sprowadzenia ze stanów aussie lockers
http://www.aussielocker.com/make.php/TM ... 3/16/.html
tylko ciekawe czy to będzie pasowało do pajero 2.8 bo napisane jest że niby do wszystkich V6.
A może ktoś jeszcze będzie chciał zakupić.
Wszystkie przejeżdzane na bucie wykroty z możliwością oderwania przednich kół, szczególnie podjazdykotoy pisze:Tak z ciekawości to w jakich, może uchroni mnie to przed wydatkamiMasmo pisze:Pamiętając moją traumę w Vitarze wolałbym zanabyć ARB-a. Już wiem w jakich okolicznościach lepiej go nie włączać ...

Znasz trochę angielskikotoy pisze:Tak z ciekawości to w jakich, może uchroni mnie to przed wydatkamiMasmo pisze:Pamiętając moją traumę w Vitarze wolałbym zanabyć ARB-a. Już wiem w jakich okolicznościach lepiej go nie włączać .![]()
Więc coraz bardziej noszę się z zamiarem sprowadzenia ze stanów aussie lockers
http://www.aussielocker.com/make.php/TM ... 3/16/.html
tylko ciekawe czy to będzie pasowało do pajero 2.8 bo napisane jest że niby do wszystkich V6.
A może ktoś jeszcze będzie chciał zakupić.

http://www.aussielocker.com/faq.php/TMa15105/f8dc/.html
Przednia blokada ARB wymaga trochę wiedzy obycia się ze sprzętem i doświadczenia w jedzie terenowej.
Mechaniczna blokada, załączona non stop generuje więcej wymagań ....

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
ARB-a można po prostu nie włączać jak dajesz na bucie pod górę. Automat przy bucie będzie spięty na stałe i wtedy można albo odpuścić podjazd (ale to nie myEskapada pisze: Przednia blokada ARB wymaga trochę wiedzy obycia się ze sprzętem i doświadczenia w jedzie terenowej.
Mechaniczna blokada, załączona non stop generuje więcej wymagań ....

Na automacie każdy wyjazd w teren będzie chwilą prawdy dla półosiek i okaże się co tak naprawde są warte

-
- jestem tu nowy...
No dobra czyli wychodzi że w teren z mechaniczną blokadą tak, ale z głową żeby wrócić w całości
A w zasadzie jak się coś ukręci no to trudno w końcu nie ma dymu bez ognia
A jeszcze tak sobie myślę jak to będzie na śniegu i zapiętym 4x4? chyba będzie nieciekawie. Czasami potrzebuje gdzieś podciągnąć lawetę lub ciężką przyczepę a jak taka blokada zmusi mnie do jazdy na samym tyle to masakra. Zostanie tylko mieć 2 mosty i na zimę wrzucać serię, albo poczekać i kupić ARB.

A jeszcze tak sobie myślę jak to będzie na śniegu i zapiętym 4x4? chyba będzie nieciekawie. Czasami potrzebuje gdzieś podciągnąć lawetę lub ciężką przyczepę a jak taka blokada zmusi mnie do jazdy na samym tyle to masakra. Zostanie tylko mieć 2 mosty i na zimę wrzucać serię, albo poczekać i kupić ARB.
Nie wiem jak z wytrzymałością przegubów Pajero. Vitarowskie nie dawały rady. Choć byś niewiadomo jak delikatny był ukręcały się jak by były z plasteliny. I takie dośwaidczenia miałem nie tylko ja.kotoy pisze:No dobra czyli wychodzi że w teren z mechaniczną blokadą tak, ale z głową żeby wrócić w całościA w zasadzie jak się coś ukręci no to trudno w końcu nie ma dymu bez ognia
![]()
O dziwo w zimie nie było żadnego problemu na śliskim i przy większych prędkościach. Praktycznie każde zdjęcie nogi z gazu pozwalało się rozłączyć blokadzie. Problem był na przyczepnym podłożu i wolnej jeździe: nie dało się skręcić kierownicy przy niskiej prędkości i zapiętym 4x4 (naprawde i to pomino wspomagania).
Nie jest to jednak problem, trzeba tylko pamiętać żey rozłączyć przód przed przyczepnym podłożem. Gdyby nie te cholerne przeguby można spokojnie jeździć z mechaniznem luzującym z przodu pod warunkiem recznie dołączanego przodu.
niech mnie ktoś wyłuszczy - po co ta blokada? nie lepiej za tą kase jedną wycieczkę więcej uskutecznić? o oszczędnościach na reszcie gratów nie wspomnę..
-
- jestem tu nowy...
Zakup ze stanów LOKKI to ok 1200zł, arb powiedzmy 3 tysie z hakiem (jak dużym to zależy od aktualnej promocji
) więc w co bardziej warto zainwestować? MASMO co byś wybrał do siebie bo jak widzę masz sporo praktyki.

Jak to po coMroczny pisze:niech mnie ktoś wyłuszczy - po co ta blokada? nie lepiej za tą kase jedną wycieczkę więcej uskutecznić? o oszczędnościach na reszcie gratów nie wspomnę..

Do bulwara chciałbym założyć blokadę ale only ARB

Ale gdyby to miało być auto do topienia po klamki to tył zespawać na stałe (jeśli nie mamy fabrycznej blokady tylko LSD), a do przodu Lokka. No i odciążyć syfa ile się da. Wtedy półosie może dadzą radę. Doświadczenia są niby poztywne...