obrotomierz pajero
Moderator: Kosiarz
obrotomierz pajero
problem polega na tym, ze wskaznik obrotomierza co kilka minut spada do zera i tam pozostaje, wystarczy ze go naprawde lekko trzepne i wraca na swoje miejsce zeby za pare minut znowu sie wyzerowac. rozebralem ustrojstwo, posprawdalem wtyki i wszystko wyglada na sprawne a mimo to problem wciaz istnieje. ktos to przerabial? 

było:
Mitsubishi Pajero I 89' 2,5TD
jest:
Nissan Patrol GRII 00' 3,0TDI
Suzuki Jimny 99' 1,3
jest:
Suzuki Jimny 99' 1,3
Re: obrotomierz pajero
U mnie było to samo. Problemem okazały się być zimne luty na nóżkach potencjometru montażowego na płytce obrotomierza. Przygrzałem lekko lutownicą i problem zniknął na zawsze.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
dzieki za porade, jeszcze dzis zrobie co mowisz i jak cos to juz masz piwo za pomocDamnIt! pisze:U mnie było to samo. Problemem okazały się być zimne luty na nóżkach potencjometru montażowego na płytce obrotomierza. Przygrzałem lekko lutownicą i problem zniknął na zawsze.

było:
jest:
Suzuki Jimny 99' 1,3
jest:
Suzuki Jimny 99' 1,3
co prawda powrót do pracy po trzepnieciu sugerowałby problem z obrotomierzem ale sprawdz najpier wtyczkę na pompie wtryskowej - luźna daje takie objawy
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT
A wlkasciwie to skad sobie bierze impulsy czy jak sie to tam zwie ten obrotomierz ? Nigdy nie zaglebialem sie w temat...
o ile pamiętam to z alternatora. wyciągnij wtyczkę z alternatora i obrotomierz nie będzie działał.
# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
Chyba nie u mnie bo mam altek wyzej przeniesiony
A w starym zostala tylko obudowa i oska z pompą waku...

w 4d56 obrotomierz bierze impulsy z pompy wtryskowej - wtyczjka słabo dostępna pomiedzy pompą a głowicą
temat juz wałkowany
wsadz łapę i popraw
temat juz wałkowany
wsadz łapę i popraw
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT
Dzieki za konkretną odpowiedz, nabijaczu postow
Ze swojej strony dodam ze wtyczki przy pompie wtryskowej sa inne w angolach, była kwadratowa a ja mam okrągłą, przełozenie to 5 minut roboty. Wyszło to przy mojej noworocznej zmianie silnika...