Pajero Sport - różnice w rozmiarach opn
Moderator: Kosiarz
Pajero Sport - różnice w rozmiarach opn
Jak zdecydowałem się na firmę, model i znalazłem w końcu AT'ka to mam zagwostkę jaki rozmiar wybrać - szczególnie, że silnik słabiutki 2,5TD. Chodzi mi różnice w spalaniu, komfort jazdy itp.
Przy drzwiach i w książce mam wymiar 255/70R16, takie też mam opony. Myślałem o większych 265/70R16 ale w książce przy rozmiarze 255 znalazłem też drugi 245/70R16....i nad tym się zastanawiam, że może jednak byłby dobry lżejsza, komfortowa na asfalcie...
245 a 265 to już duża różnica, choć pewnie wygląd 245 trochę skromniejszy (jedne cieńsze) a jak według Was to wygląda?, jak to jest przy takiej różnicy w szerokości? Optycznie wiem jak wygląda.
Przy drzwiach i w książce mam wymiar 255/70R16, takie też mam opony. Myślałem o większych 265/70R16 ale w książce przy rozmiarze 255 znalazłem też drugi 245/70R16....i nad tym się zastanawiam, że może jednak byłby dobry lżejsza, komfortowa na asfalcie...
245 a 265 to już duża różnica, choć pewnie wygląd 245 trochę skromniejszy (jedne cieńsze) a jak według Was to wygląda?, jak to jest przy takiej różnicy w szerokości? Optycznie wiem jak wygląda.
Re: Pajero Sport - różnice w rozmiarach opn
Po pierwsze - nie ma pewności, że mniejsza będzie lżejsza - sprawdź w katalogu dla danego modelu - możesz się zdziwić - wiele zależy od nośności. Po drugie nie ma pewności, że będzie bardziej komfortowa - mniejszy balon. Po trzecie opona wpływa na zużycie paliwa, ale nie aż tak, jak się mówi - część "przyrostu" wynika z błędu licznika przebiegu - 100 km według licznika, to na większej oponie w rzeczywistości więcej. Poza tym jadąc np. 90km/h według licznika - jedziesz szybiej i na koniec - biegi się "wydłużają" i możesz odruchowo dalej przeciągać obroty, ale ten efekt może też pomóc w oszczędzaniu - na 5 z daną prędkością masz mniej rpm. Różnice, o których mówisz są bardzo nieduże - przy oponach różnych producentów różnica 1cm na szerokości nie musi być różnicą promienia. Jedyne wątpliwości to miejsce na koło i przełożenia - ale to raczej nie przy takiej różnicy. Jeśli nie możesz wybrać 245 czy 265 - kup 255
.

Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
wybiorę chyba 265/70 R16 Myślałem tylko nad zmianą profilu na 75. ale w przeliczniku wyszło mi, że zmiana dużo powyżej 2% (względem prawidłowego wymiaru) zmiana 255 na 265 przy tych samych pozostałych wymiarach to ok. 1,8% czyli
Jak dla mnie to za dużo kombinujesz
Podjedź do jakiegoś sensownego warsztatu który handluje oponami i przymierz na auto.
Zmiana 70 na 75 jest praktycznie niezauważalna w normalnej jeździe.
Podjedź do jakiegoś sensownego warsztatu który handluje oponami i przymierz na auto.
Zmiana 70 na 75 jest praktycznie niezauważalna w normalnej jeździe.
biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"
Oho. Zmiana rozmiaru o 1.8%. Toz to jest masakra jakas, a jak sie opona sciera to co wtedy ? Panika o byle gowno...
oczywiście nie ściera się przy większych wartościach....nie zmienia to faktu, że chce wiedzieć, znać opinię.
Ipolo obawiam się, że nie chcesz znać opinii kolegów z forum. Tutaj nikt się nie przejmuje taki sprawami, to nie forum mitsumaniaków. Z takim problemami musisz się zwrócić po radę na inne fora.ipolo pisze:oczywiście nie ściera się przy większych wartościach....nie zmienia to faktu, że chce wiedzieć, znać opinię.
Eugeniusz wśród kolegów znany jest z tego, że ma bzika na punkcie swojego auta. Modyfikuje auto bardzo rozważnie, dobiera w 100 % sprawdzone podzespoły a i tak poszedł w duże koło.
http://www.pajero.org.pl/index.php?id=f ... 1[tid]=230
Ja mam przewymiarowane opony o 14 %

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
A ja mam kola w ogole nie wymiarowane (265/70/15) i nie wiem ile % odstaja od normy. Wiem ze byly tanie, ladne i dobrze sie na nich jezdzi aczkolwiek preferowal bym cos powiekszajacego przeswit 

Tak, tylko ze moj rozmiar ma defakto 28" wysokosci co mnie deko irytuje bo wieszam sie na nich prawie wszedzie. Opony to nexen radial at. O takie:

Byly tanie. Sa fajne
Przynajmniej mi odpowiadaja.
Tak wyglada na nich moje pajero z bodyliftem +40mm:

A tak robia w blocie:

Czyli wcale...
P.S. Sorry za te blotniki przednie no kurde nie mam czasu pomalowac no...
Byly tanie. Sa fajne

Tak wyglada na nich moje pajero z bodyliftem +40mm:

A tak robia w blocie:

Czyli wcale...
P.S. Sorry za te blotniki przednie no kurde nie mam czasu pomalowac no...

Piotrek (BoobeR)
Pajero 1999 3.5V6 gaz, 2" UP, BFG AT 32", winda, snorkel, lampeczki...
Pajero 1999 3.5V6 gaz, 2" UP, BFG AT 32", winda, snorkel, lampeczki...
Ja na tych pizdzikółkach mam 2800 rpm przy licznikowej setce = 90 na godzine wlasciwie i mi wsysnie tak... no z 14 po miescie 

Tu można porównać wymiary http://www.kilometr.republika.pl/naprawiam-t-3.html
Dużych przebiegów nie robię rocznie...więc sumie czy spali litr więcej czy mnie....
Albo 265/70R16 Albo 265/75R16. Pewnie w teren lepsze 75?. No ale co do szerokości jestem pewien. 265
Pewnie Yokohamy Geolandery AT-s ki. Myślałem o BFG (piękny bieżnik) ale wybór padł na yoko a na zimę jakieś zimówi.
Jak już założę nowe kapcie to wstawię fotkę
Albo 265/70R16 Albo 265/75R16. Pewnie w teren lepsze 75?. No ale co do szerokości jestem pewien. 265

Jak już założę nowe kapcie to wstawię fotkę

Do czego Ci te opony, do czego używasz swoje auto
Po co Ci AT skoro na zimę masz zimówki. Kup MT będziesz miał więcej radości

Po co Ci AT skoro na zimę masz zimówki. Kup MT będziesz miał więcej radości

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Głównie asfalt, czasem wyjazd (na ryby) teren. Myślałem tylko AT ale Geolnader słabo wypada na śniegu i lodzie w porównaniu z innymi AT'ekami. MT - nie chcę bo dużo jeżdzę po asflacie