Pajero II 3.0 układ wydechowy

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
malosc

Pajero II 3.0 układ wydechowy

Post autor: malosc » ndz lip 04, 2010 11:05 am

Witam wszystkich,

moze ktos przerabial ten temat i dysponuje schematem układu wydechowego tego silnnika. W przyszły poniedzialake wybieram sie do Rumuni, a tu w ostatnim momencie wydmuchalo mi lacznik w układzie wydechowym. Dmucha w miejscu łączenia rury z lewych cylindrow z tą rurą przed katalizatorem, powiedzmy ze przypomina procę, bo łączy 2 w 1. Tam są dwa wywinięte kołnierze, wiec tam chyba jakis azbestowy łącznik jest zastosowany,p rzynajmniej tak miałem w vectrze, na tego typu łączeniu. Mam własnie pytanie o srednice tego łącznika i czy wystarczy rozłączyć tylko lewą czesc układu żeby to wymianić, czy trzeba z prawego kolektora tez odkręcić. Pytam bo wiadomo jak to jest z 18'o letnimi wydechami, łatwo cos urwać i z wymiany łącznika robi sie wymiana tłumnika :). Bede bardzo wdzieczny za pomoc bo nie moge znalezc schematu.

Pozdrawiam
Malosc
Misiek II 92 LPG - daje rade

Awatar użytkownika
DamnIt!

Re: Pajero II 3.0 układ wydechowy

Post autor: DamnIt! » wt lip 06, 2010 7:04 am

Prawdę mówiąc nie bardzo wiem o co Ci chodzi :wink: , ale może coś wyjaśni ten schemat: http://www.catalogue.bosal.com/pages/ex ... r=05430551
lub ten: http://partmaster.com.ua/?action=catalo ... pic=246998

Oba są dla krótkiej Pojary 2 z silnikiem 3.0V6.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

Awatar użytkownika
malosc

Post autor: malosc » pn lut 17, 2014 9:27 pm

No i niestety wracam do tematu, zostawiłem to lat temu 4 (aż dziwne że to tyle wytrzymało) ale taraz już całkiem odleciało, a dowód muszę podbić. Niestety nie ma tego elementu na żadnym schemacie. Na wszystkich układ zaczyna się od "dwururki". Przerdzewiało mi mocowanie rury łączącej kolektor wydechowy prawych cylindrów z tą właśnie dwururką. Na tej dwururce kołnierz jest solidny ze stali a przykręca się go do kołnierza dospawanego do tej rury która dochodzi do kolektora. Ta rura raczej wygląda na tanią, długość max 50 cm ale gdzie ją dostać ?? Nie chce używanej bo może nie wytrzymać dokręcania.

Z góry dzięki za pomoc
Małość

Awatar użytkownika
lukas 78

Post autor: lukas 78 » pn lut 17, 2014 9:45 pm

Aso lub dorobic toz to metal
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie

Awatar użytkownika
malosc

Post autor: malosc » wt lut 18, 2014 12:05 am

Nie posiadam narzędzi niestety aby to zrobić samemu. A taki łącznik elastyczny do wydwchów zdałby egzamin tak blisko kolektora ?

Awatar użytkownika
lukas 78

Post autor: lukas 78 » wt lut 18, 2014 3:03 pm

to jedź do kogoś kto ci to wyspawa i ulepi jak sam nie umiesz
cena w serwisie pewnie cię zabije ale może bys się trochę wysilił i sobie nr części poszukał
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie

Awatar użytkownika
malosc

Post autor: malosc » pt lut 21, 2014 10:15 pm

Numerów nie szukałem bo wsadzanie nowych gratów do wydechu do 22 letniego sprzęta to już ostateczność, szukam tańszych rozwiązań. Przy wymianie sprzęgła rozkręcałem troche wydechu i teraz naturalne tego konsekwencje, dmucha chyba w 4 miejscach. Tłumnik są OK, ale większość łączeń to już masakra. Jak się fachowo nazywaja te łączenia tłumników, bo nie mogę tego znaleźć na allegro.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt lut 21, 2014 10:44 pm

malosc pisze:Jak się fachowo nazywaja te łączenia tłumników, bo nie mogę tego znaleźć na allegro.
Cybanty, plus pasta uszczelniająca jeśli chodzi o standardowe łączenia tłumików. Do niestandardowych - spawarka :)2 .

Awatar użytkownika
malosc

Post autor: malosc » sob lut 22, 2014 12:04 am

NIe nie chodzi o cybanty tylko zakończenie tłumnika, takie jak na tym kolektorze,

http://allegro.pl/mitsubishi-pajero-3-0 ... 06964.html

pewnie jak to poroskręcam to sie pourywa i trzeba bedzie spawać. Można to gdzieś dokupić ?

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob lut 22, 2014 12:11 am

malosc pisze:NIe nie chodzi o cybanty tylko zakończenie tłumnika, takie jak na tym kolektorze,

http://allegro.pl/mitsubishi-pajero-3-0 ... 06964.html

pewnie jak to poroskręcam to sie pourywa i trzeba bedzie spawać. Można to gdzieś dokupić ?
Takie kryzy, znaczy się flansze bo grom wie jak to specjalistycznie się nazywa.

Na szybko wpisane na allegro występuje do Nissana, trzeba by było pokopać za wymiarami żeby trafić podobny. Niemniej jednak średnio zaawansowany obrabiacz metali powinien wyrzeźbić coś takiego w dość małych pieniądzach.

Tu masz link do Nissanowskich http://allegro.pl/flansza-do-wydechu-ni ... 04854.html, google wypluwa tego dużo ale wymiarów brak.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”